Internationaal2 jun '22 17:29

'Na val Severodonetsk zal Rusland focus verleggen op Donetsk'

Auteur: BNR Webredactie

Rusland heeft inmiddels 70 tot 80 procent van de stad Severodonetsk in handen, in de provincie Loehansk, zo meldt de regionale gouverneur. Volgens het Britse ministerie van Defensie is de opmars mogelijk dankzij 'een zware concentratie van artillerie' van de Russen.

Daarbij vallen volgens de Britten slachtoffers aan Russische zijde. Het merendeel van de stad in de oostelijke regio Loehansk is inmiddels ingenomen. Het gaat volgens de regionale gouverneur om 70 procent van het gebied. De hoofdroute naar de stad is waarschijnlijk nog wel onder controle van Oekraïne, meldt het Britse ministerie.

(ANP / SIPA USA)

'Donetsk is voor vijftig procent in handen van Rusland'

Severodonetsk is de laatste grote stad in de regio Loehansk die nog niet in handen is van Rusland. Volgens geopolitiek analist Alex Krijger zal Rusland, als de stad eenmaal gevallen is, de focus verleggen naar de provincie Donetsk. 'Die provincie hebben ze nu voor ongeveer vijftig procent in handen.'

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne

Door de gevechten in Severodonetsk is volgens de Oekraïense autoriteiten 90 procent van de gebouwen beschadigd of vernietigd. Daarnaast zijn inwoners massaal op de vlucht geslagen en ook zijn er doden gevallen. Krijger verklaart de grote schade door het type wapens dat Rusland gebruikt. 'Ze hebben geen beschikking meer over precisiewapens, dus het is heel ordinair platgooien. Met als gevolg dat er veel schade is aan infrastructuur en het veel levens kost. Het is een vreselijke oorlog.' De stad telde voor de oorlog zo'n 100.000 inwoners, nu nog ongeveer 12.000. Het dodental staat volgens Oekraïense informatie op ongeveer 1500.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen