Internationaal2 jun '22 10:47Aangepast op 2 jun '22 20:03

VK en Duitsland sturen nu ook raketsystemen oostwaarts

Auteur: Mark van Harreveld

In navolging van Amerika gaan nu ook het Verenigd Koninkrijk en Duitsland meervoudige raketsystemen naar Oekraïne sturen. En dat terwijl Rusland die beslissing van Amerika al een 'directe provocatie' noemde, die alle 'grenzen en fatsoensnormen' overschrijdt. 'Je ziet dat ze even hebben gewacht op de Amerikanen', zegt kolonel Han Bouwmeester, docent aan de KMA.

(Flickr)

'In de VS werd heel erg getwijfeld aanvankelijk', zegt Bouwmeester. 'Toch is Biden overstag gegaan onder voorwaarde dat ze geen langeafstandsraketten zouden gebruiken. Dat was blijkbaar het signaal voor het Verenigd Koninkrijk en Duitsland om ook te leveren.' Volgens Bouwmeester heeft Rusland vanuit de eigen optiek zeker een punt door te benadrukken hoezeer het conflict op deze manier kan escaleren. Maar hij wijst er ook op dat ook met korteafstandsraketten in Oekraïne 'genoeg punten' te vinden zijn 'waarmee Russisch grondgebied geraakt kan worden'.

'Anderzijds komt Rusland steeds met heel veel retoriek en ferme taal, maar we zien tot nu toe dat ze daarna wel weer inbinden', zegt de kolonel die ervan uitgaat dat de inlichtingendiensten dit ook ditmaal meewegen in hun adviezen.

Constante inkrimping Russische doelen

Gaan deze raketsystemen de Oekraïners helpen? 'Alle beetjes helpen, het is heel lastig om kantelpunten aan te wijzen op dit moment. Kijken we naar het hele strijdtoneel, dan trekken drie gebieden de aandacht. In Severodonetsk is het opvallend is dat alle Russische aandacht daarop gericht is'. Bouwmeester wijst op de constante inkrimping van Russische doelen naarmate de oorlog langer duurt - van regime change in Kiev via het veroveren van NovoRossia tot het veroveren van Loehansk. 'En ook dat lukt niet echt.'

Paradepaardje van de Russen

In het noorden noemt Bouwmeester nog steeds de gevechten rond Charkiv waar het Oekraïense leger nog steeds voortgang boekt en de Russen slechts incidenteel reageren met langeafstandsraketten. 'Het derde gebied is de Cherson-regio, dat is nu het paradepaardje van de Russen. Ze willen daar net als in 2014 een referendum houden zodat de bevolking zich kan aansluiten bij Rusland en dat het een zelfstandig republiekje kan worden. Dat wordt nu bedreigd. De Russen hebben daar nu wel provisorische verdediging opgezet, maar die wordt nu langzaamaan belaagd'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen