Internationaal2 jun '22 16:18Aangepast op 2 jun '22 18:11

Zesde sanctiepakket Rusland krijgt definitieve zegen EU-landen, na nieuwe concessie aan Hongarije

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Opnieuw krijgt de Hongaarse president Orbán zijn zin. Onder druk van Hongarije schrapt de Europese Unie namelijk de geestelijk leider van de Russisch-orthodoxe Kerk, patriarch Kirill, van de voorgestelde en nog niet openbare nieuwe sanctielijst. Dat melden EU-bronnen. De EU-ambassadeurs hebben over het zesde pakket, inclusief een embargo tegen Russische ruwe aardolie, overeenstemming bereikt tijdens een vergadering in Luxemburg.

(ANP / Zuma Press)

Maandag bereikten de EU-leiders een politiek akkoord over de nieuwe strafmaatregelen, maar de lidstaten moesten nog wel de 'technische details' aftimmeren. Woensdag, toen de EU-ambassadeurs zich over het pakket bogen, ontstond er volgens ingewijden beroering bij andere lidstaten toen Hongarije ineens met de eis kwam Kirill van de lijst te schrappen.

Kirill is openlijk aanhanger van de Russische president Vladimir Poetin en steunt hem. Anders dan zijn rooms-katholieke collega, paus Franciscus, veroordeelt de steenrijke Kirill de oorlog in Oekraïne niet.

Lees ook | Hongarije blokkeert opnieuw EU sanctiepakket tegen Rusland

Volgens Boedapest zou de sanctionering van Kirill gevolgen hebben voor de Hongaarse religieuze vrijheid en die van de etnische Hongaren die in Russische gebieden wonen. Daarnaast zegt Hongarije ook dat de Russische orthodoxe kerk wereldwijd zo’n 160 miljoen gelovigen en 40.000 priesters. Boedapest zou het bizar vinden 'als zij geïsoleerd worden van hun leider.’ Het argument is weinig geloofwaardig, de meeste analisten verdenken Orbán ervan dwars te liggen omdat hij sympathiek staat tegenover Poetin en omdat Hongarije het geld wil uit het coronasteunfonds. Ten slotte laat hij zien dat er met hem niet te sollen valt en dat hij een sterke leider is. Kortom: voor de binnenlandse consumptie, economisch gaat het niet goed met Hongarije.

Maandag kwamen de EU-leiders tot een politiek akkoord over de nieuwe strafmaatregelen, maar de lidstaten moesten nog wel de 'technische details' aftimmeren. Woensdag, toen de EU-ambassadeurs zich daarvoor over het pakket bogen, ontstond er volgens ingewijden beroering bij andere lidstaten toen Hongarije ineens met de eis kwam Kirill van de lijst te schrappen. De steenrijke patriarch is openlijk aanhanger van de Russische president Vladimir Poetin en veroordeelt, anders dan zijn rooms-katholieke collega paus Franciscus, de oorlog in Oekraïne niet.

Lange tanden

De onderhandelingen werden donderdag in Luxemburg afgerond. Volgens een diplomaat is Kirill 'met lange tanden' geschrapt. De Hongaarse premier Viktor Orbán zou eerder hebben gezegd geen religieus leiders te willen sanctioneren. De Hongaren kregen hun zin omdat anders het afgesproken olie-embargo gevaar liep. Orbán had het sanctiepakket al bijna een maand tegengehouden vanwege het voorgestelde EU-importverbod van Russische olie. Hongarije krijgt via een pijpleiding door Oekraïne ruwe olie uit Rusland geleverd en heeft daar op korte termijn geen alternatieven voor. Uiteindelijk hebben de EU-leiders het pakket verzacht om de Hongaren over de streep te trekken.

Zo wordt het invoerverbod beperkt tot Russische aardolie die via zee naar de EU wordt aangevoerd. Dan zou de Russische olie-export naar de EU aan het eind van het jaar feitelijk met 92 procent verminderen, omdat Duitsland en Polen hebben toegezegd ook af te zien van de Russische olie die zij over land krijgen. Volgens het tijdelijke Franse EU-voorzitterschap wordt de aanvoer per pijpleiding 'zo spoedig mogelijk' ook gestopt. Hongarije, en ook de eveneens door land ingesloten EU-lidstaten Slowakije en Tsjechië, krijgen de tijd hun infrastructuur aan te passen en zullen worden geholpen door andere EU-landen. Er is ook afgesproken dat de drie uitgezonderde landen hun goedkope pijpleidingolie of wat ze daarvan maken niet mogen doorverkopen om oneerlijke concurrentie met Rotterdam en andere belangrijke oliehavens en petrochemische centra te voorkomen.

Verder worden Ruslands grootste bank, Sberbank, twee andere Russische banken en een Belarussische bank afgesloten van SWIFT, de internationale communicatiedienst voor banken. Ook gaat de EU drie Russische staatszenders weren.

Over Kirill of de namen van personen met nauwe banden met het Kremlin die op de nieuwe sanctielijst staan reppen de Fransen niet. Wel gaat het om 'leden van het veiligheids- en militaire apparaat die betrokken waren bij de slachtpartij in Boetsja'. De namen worden pas openbaar als de lijst in het publicatieblad van de EU verschijnt, waarschijnlijk nog deze week.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen