Internationaal5 jun '22 20:25

Liveblog | Russen beschieten Kiev met kruisraketten

Auteur: BNR Webredactie

Het is zondag 5 juni en dus gaan we dag 102 in van de oorlog in Oekraïne. Volg hier het laatste nieuws over de Russische inval en alle gevolgen die de oorlog heeft.

(ANP / AFP)

Oekraïense hoofdstad Kiev getroffen door Russische kruisraketten

20:25 | Rusland heeft zondag de Oekraïense hoofdstad Kiev getroffen met kruisraketten die vanuit de Kaspische Zee werden afgevuurd, melden het Oekraïense leger en de spoorwegchef van het land. Daarbij is een reparatiewerkplaats voor treinwagons geraakt. Na de ontploffingen was donkere rook boven de stad te zien. Eerder gingen de sirenes af in een groot deel van Oekraïne, ook in de regio Kiev.

De raketten waren de eerste die de hoofdstad troffen sinds eind april, toen een producer van Radio Liberty omkwam bij een Russische aanval op het gebouw waarin ze woonde. Ook zei het Oekraïense leger dat zijn luchtverdediging een binnenkomende raket heeft neergeschoten. De raket zou 'gevaarlijk laag' over een grote kerncentrale in de zuidelijke regio van Mykolaiv hebben gevlogen, in de richting van Kiev. De Oekraïense luchtmacht meldt dat de raketten gelanceerd zijn 'vanaf Tu-95-vliegtuigen vanuit de Kaspische Zee'.

Het Russische ministerie van Defensie bevestigde dat het leger raketten op Kiev heeft afgevuurd. De raketten waren gericht op een reparatiewerkplaats voor treinwagons in de hoofdstad en zouden de aldaar opgeslagen T-72-tanks en gepantserde voertuigen hebben vernietigd. Het zou materieel betreffen die Oekraïne van Oost-Europese landen heeft gekregen.

Volgens het hoofd van de Oekraïense spoorwegen bevond zich echter geen militair materieel op de bewuste locatie.

Ook in Severodonetsk, een belangrijke stad in het oosten van Oekraïne, waren explosies te horen, aldus de Oekraïense regionale gouverneur zondag. Volgens hem verliest het Russische leger er terrein en controleert het nog maar de helft van de stad. Severodonetsk is het toneel van hevige gevechten in een poging van Moskou om controle te krijgen over de Donbas-regio.

Sinds de oorlog op 24 februari begon, heeft Rusland al meer dan 2500 raketten op Oekraïne afgevuurd. Dat zei de Oekraïense president Volodimir Zelenski zaterdag tijdens een videotoespraak waarin hij de Russen beschuldigde van massale vernietiging van culturele monumenten, kerken en andere religieuze plekken in zijn land.

Moeder Bavaria wil af van licentiedeal met Russische brouwer

15:50 | Swinkels Family Brewers, het bedrijf achter biermerk Bavaria, wil dat zijn bier niet meer wordt verkocht in Rusland en wil daarom af van zijn licentie-overeenkomst met de Moscow Brewing Company. De brouwer uit Lieshout laat weten inmiddels in gesprek te zijn met de Russen over het opzeggen van dat contract.

Grote brouwers als AB InBev, Heineken en Carlsberg maakten eerder bekend de Russische markt te zullen verlaten. Voor Swinkels ligt de situatie anders. De brouwer heeft geen eigen brouwerij in het land en dus ook geen personeel. Daarmee is formeel een terugtrekking uit het land niet aan de orde, bevestigt een woordvoerster na berichtgeving door Omroep Brabant.

De overeenkomst met Moscow Brewing Company gaf die Russische brouwer het recht om onder de naam Bavaria pils brouwen. De deal werd tot nu toe door Swinkels gerespecteerd, wat het bedrijf ook op kritiek kwam te staan. De brouwer zou zich volgens critici actiever moeten inspannen om ervoor te zorgen dat zijn bier niet meer in Rusland te koop zou zijn.

Het Brabantse bedrijf legde na de Russische inval in Oekraïne al wel tot nader order de leveringen aan Rusland stil. Ook de financiële transacties met het land gingen op de schop.

'We houden ons verder aan het sanctiebeleid van de Europese Unie en dragen middels diverse donaties bij aan de hulp voor Oekraïense vluchtelingen en het Oekraïense volk. Ook hebben we inmiddels werk kunnen bieden aan Oekraïense vluchtelingen in ons bedrijf', stelt Swinkels in een verklaring.

Spanje levert als eerste moderne westerse tanks aan Oekraïne

12:29 | Spanje gaat als eerste land moderne westerse gevechtstanks aan Oekraïne leveren in de strijd tegen de Russische invasie. Volgens de Spaanse krant El Pais betreft het krachtige Duitse tanks van het type Leopard 2 A4, die Spanje in 1995 tweedehands kocht. Ze werden opgeslagen en moeten nog rijklaar worden gemaakt.

Het dagblad baseert zich op bronnen bij het ministerie van Defensie. De regering in Madrid zou ook de Oekraïense tankbemanningen willen opleiden. Oekraïne kreeg tot nu toe tanks van Sovjet-makelij, omdat Oekraïne als voormalige republiek van de Sovjet-Unie daar ervaring mee heeft.

Tegelijkertijd met de melding van de Spaanse levering zeggen de Russen dat ze tanks hebben vernietigd die door Oost-Europese landen aan Oekraïne zijn gegeven. Dat zou zijn gebeurt bij de jongste beschietingen zondagochtend op buitenwijken van de Oekraïense hoofdstad Kiev.

Volgens het Russische ministerie van Defensie zijn langeafstandraketten met hoge precisie gebruikt om de Russische T-72 tanks te vernietigen, net als andere pantservoertuigen die in hangars stonden.

Vlag van soldaten in kleedkamer Oekraïne voor WK-kwalificatieduel

10:55 | De Oekraïense voetballers hebben een vlag gekregen van soldaten die in eigen land aan het front staan. De vlag, met daarop handgeschreven boodschappen en steunbetuigingen van de soldaten, hangt zondag in de kleedkamer van Oekraïne in Cardiff bij het WK-kwalificatieduel met Wales. De winnaar van dat duel plaatst zich voor het WK van eind dit jaar in Qatar.

'Oekraïne zit in een heel moeilijke situatie', zei bondscoach Oleksandr Petrakov, doelend op de al maanden durende oorlog in het land na de militaire inval door Rusland. 'Niet iedereen heeft de kans om voetbal te kijken, niet iedereen kan kijken vanwege de problemen. Desondanks gaan we proberen er een geweldige wedstrijd van te maken. Jongens uit het team hebben contact met onze soldaten aan het front. Onze president heeft een vlag meegenomen met daarop boodschappen van soldaten aan onze spelers. Die hangen we op in de kleedkamer.'

Zowel Wales als Oekraïne deed pas één keer mee aan het WK: Wales in 1958 en Oekraïne in 2006.

Poetin: door westen geleverde raketinstallaties worden vernietigd

10:54 | De Russische president Vladimir Poetin heeft zondag gezegd dat zijn land alles in het werk zal stellen om de door het Westen geleverde installaties voor zware artillerie te vernietigen. Als dergelijke installaties worden geleverd, 'zullen we toeslaan op die doelen die we nog niet hebben geraakt', aldus Poetin in een interview met de Russische staatstelevisie.

De Amerikaanse president Joe Biden besloot afgelopen week dat de VS het Oekraïense leger gaat voorzien van 'meer geavanceerde raketsystemen en munitie'. De president noemde 'Javelin-antitankraketten, Stinger-luchtafweerraketten, krachtige artillerie- en precisieraketsystemen, radars, onbemande luchtvaartuigen, Mi-17-helikopters en munitie'.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski sprak vorig weekend nog de hoop uit deze week 'goed nieuws' te krijgen van westerse bondgenoten over nieuwe wapenleveranties.

Gouverneur: Russen verliezen terrein in Severodonetsk

09:35 | Russische troepen hebben terrein verloren in Severodonetsk, een belangrijke stad in het oosten van Oekraïne, aldus een Oekraïense regionale gouverneur zondag. De stad is het toneel is geweest van hevige gevechten in een poging van Moskou om controle te krijgen over de Donbasregio.

'De Russen hadden de controle over ongeveer 70 procent van de stad, maar zijn de afgelopen twee dagen teruggedrongen. De stad is in tweeën verdeeld. Ze zijn bang om zich vrij door de stad te bewegen', schrijft gouverneur van Loehansk, Sergej Gaidai, op Telegram.

Oekraïens leger bevestigt: Nederlandse vrijwilliger gesneuveld

07:48 | Het Internationaal Legioen van Territoriale Verdediging van Oekraïne (ILDU) heeft gemeld dat vier buitenlanders, onder wie de 55-jarige Nederlander Ron Vogelaar, zijn omgekomen bij gevechtshandelingen in Oekraïne. De vier huurlingen vochten vrijwillig met het Vreemdelingenlegioen mee tegen Rusland.

Vorige maand meldde De Telegraaf op basis van de familie van Vogelaar zijn overlijden. Hij zou op 4 mei zijn omgekomen bij gevechten in de buurt van de Oekraïense plaats Molodova. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kon zijn dood toen niet bevestigen en het ILDU maakte geen melding van zijn dood.

Het ILDU maakte het overlijden zaterdag bekend via de socialemediakanalen. 'Er zijn geen woorden om onze dankbaarheid uit te drukken voor hun dienst en ultieme opoffering. Dit zijn de onbezongen helden die hierheen kwamen om de waarden waarin zij geloofden te verdedigen en op te staan tegen tirannie', aldus de verklaring.

'Hun nagedachtenis zal voortleven in het Internationale Legioen, in de strijdkrachten van Oekraïne en in de harten van het Oekraïense volk, dat voor altijd schatplichtig zal zijn aan de verdedigers die hun leven achter zich lieten en verkozen te vechten voor licht boven duisternis, voor leven boven dood. Zij zullen niet worden vergeten', schrijft het ILDU verder.

Naast het overlijden van de Nederlander meldde het ILDU tegelijkertijd ook de dood van een Duitser, Fransman en een Australiër.

Krachtige explosies gehoord in Oekraïense hoofdstad Kiev

05:48 | In de Oekraïense hoofdstad Kiev zijn zondagmorgen krachtige explosies waargenomen, vertelt een getuige aan het internationale persbureau Reuters. Na de ontploffingen was rook in de stad te zien. Eerder gingen de sirenes af in een groot deel van Oekraïne, ook in de regio Kiev.

Sinds de oorlog op 24 februari begon, heeft Rusland volgens de Oekraïense president Volodimir Zelenski al meer dan 2500 raketten op Oekraïne afgevuurd. Dat zei Zelenski zaterdag tijdens een videotoespraak waarin hij de Russen beschuldigde van massale vernietiging van culturele monumenten, kerken en andere religieuze plekken in zijn land.

NAVO begint maritieme manoeuvres op Oostzee

03:30 | Veertien NAVO-landen inclusief Nederland beginnen grote manoeuvres op de Oostzee. Meer dan 45 marineschepen, 75 vliegtuigen en 7000 militairen doen mee aan de oefening BALTOPS22. Onder de deelnemers aan de oefening 'Baltische Operaties' zijn ook Finland en Zweden, die naar aanleiding van de Russische inval in Oekraïne lid van de NAVO willen worden. De jaarlijkse oefening lijkt daarom op meer aandacht te kunnen rekenen dan gebruikelijk.

Vanwege de oorlog in Oekraïne zijn er meer NAVO-activiteiten in Oost-Europa. En de VS hebben sinds februari meer marinevaartuigen naar Europa gestuurd en zeker drie grote doen mee aan de maneoeuvres. De oefeningen gaan van start in Zweden, dat de vijfhonderdste verjaardag van zijn marine viert, en worden op 17 juni afgerond in de Duitse havenstad Kiel.

Als Finland en Zweden lid van de NAVO zijn, wordt de Baltische Zee of Oostzee vrijwel een binnenzee van het bondgenootschap. Rusland heeft aan de Oostzee in Kaliningrad een grote marinehaven die het hoofdkwartier is van de Baltische Vloot, maar de Russische kust is daar nauwelijks 120 kilometer lang. De tweede stad van Rusland, Sint-Petersburg, ligt noordelijker ook aan Oostzee-wateren.

Zelenski beschuldigt Rusland van vernietiging cultureel erfgoed

00:57 | De Oekraïense president Volodimir Zelenski beschuldigt Rusland van massale vernietiging van culturele monumenten, kerken en andere religieuze plekken tijdens de oorlog in Oekraïne. Reden genoeg om de Russen uit te sluiten van VN-cultuurorganisatie UNESCO, zei de president zaterdag tijdens zijn videotoespraak. Volgens hem zijn 113 kerken verwoest of beschadigd.

Sinds de oorlog op 24 februari begon, heeft Rusland volgens Zelenski al meer dan 2500 raketten op Oekraïne afgevuurd. 'Onze helden houden het fort en doen er alles aan om de vijand zoveel mogelijk schade toe te brengen.' Zelenski zei dat de dag zal komen dat Rusland de Donbas, in het oosten van Oekraïne, met rust zal laten. Het bevel van slechts een persoon is hiervoor bepalend, zonder de Russische president Vladimir Poetin bij naam te noemen. De Oekraïense president noemt Rusland een 'terreurstaat' die met artillerie historisch erfgoed vernietigt. 'UNESCO is geen plek voor barbaren.'

Zelenski beschuldigde Russische troepen van het beschieten en in brand steken van een grote houten kerk in Svjatohirsk. Het Russische ministerie van Defensie ontkende de aantijgingen en zei dat de Oekraïense strijdkrachten ervoor verantwoordelijk waren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen