Internationaal8 jun '22 12:58

Loehansk bijna volledig in Russische handen

Auteurs: ANP en Joëlle Baelde

Rusland zou inmiddels 97 procent van de oostelijke Oekraïense provincie Loehansk in handen hebben, zo stelt de Russische Defensieminister Sergej Sjojgoe. Een van de laatste veroveringen die Rusland nog moet uitvoeren is de stad Severodonetsk. Pas als die stad in handen is van de Russen is de hele provincie Loehansk veroverd door Rusland.

Zelenski bezoekt twee plaatsen aan het front in het oosten van Oekraïne.
Zelenski bezoekt twee plaatsen aan het front in het oosten van Oekraïne. (ANP / AFP / Ukrainian Presidential Press Service)

Lees ook | Russen hebben nucleaire verantwoordelijkheid onderschat

Slijtageslag

Volgens bijzonder hoogleraar Oorlogsstudies Frans Osinga (Universiteit Leiden) is er momenteel te weinig bekend over de situatie op de grond om een goed beeld te krijgen. ‘We moeten het doen met kleine berichten, blogs en uitspraken van president Zelenski.’ Maar het blijft volgens de hoogleraar een slijtageslag die vooral door artilleriebeschietingen over en weer wordt gevoerd.

De grootste ontwikkelingen lijken zich volgens hem nu voor te doen in het verre oosten, richting de Donbas en Donetsk. ‘Daar waar Oekraïne de afgelopen dagen deels de Russische opmars tot staan had weten te brengen en zelfs de helft van de stad had weten te heroveren, lijkt het er nu op dat Rusland die vorderingen toch weer heeft teruggedraaid.’

Volg de laatste ontwikkelingen rondom Oekraïne via ons liveblog

Rusland zou inmiddels 97 procent van de oostelijke Oekraïense provincie Loehansk in handen hebben. ‘Dat is een paar procent meer dan een aantal weken geleden toen Rusland begon met de opmars in de Donbas. Je ziet dat Rusland zich hier momenteel echt op focust. Ze hebben hun doelstellingen voortdurend bijgesteld. Dat begon met Zelenski omverwerpen, toen heel Oekraïne veroveren, maar dat is allemaal niet gelukt. Na een maand hebben ze hun troepen teruggetrokken en begonnen ze te focussen op het oosten en het zuiden. Maar ook daar kost het ze moeite om vorderingen te boeken. Dat lijkt nu pas een beetje te gebeuren. '

Rusland claimt daarnaast ook een landbrug te hebben geopend naar de Krim. ‘Volgens hun eigen verhaal hebben de Russen dan deels wat ze willen. Als ze het eenmaal voor elkaar hebben en de (spoor)wegen zijn hersteld, dan wordt het transport van de Krim richting de Donbas en vice versa veel makkelijker. Ook de aanvoer van troepen en militair materieel zal daardoor makkelijker worden', aldus Osinga.

Loehansk

Loehansk is één van de twee provincies binnen de Donbas-regio, die Rusland wil veroveren op Oekraïne. Donetsk, de andere provincie zou inmiddels voor ongeveer de helft in handen zijn van Rusland. In de regio wordt al sinds 2014 gevochten tussen pro-Russische separatisten en de Oekraïense militairen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen