
Oekraïne dringt Russische Zwarte Zee-vloot deels terug
17:15 | Het Oekraïense leger claimt de Russische vloot in de Zwarte Zee te hebben teruggedrongen tot honderd kilometer van de kustlijn. Het ministerie van Defensie schrijft op Telegram dat de Russen het volledige noordwestelijke gedeelte van de zee niet meer in handen hebben. Geen van beide partijen zou het gebied, dat een 'grijze zone' wordt genoemd, controleren. Moskou heeft nog niet gereageerd en de informatie is nog niet onafhankelijk bevestigd.
Volgens het Oekraïense ministerie hebben de Russen hun raketsystemen in de regio Cherson en op de Krim ingeschakeld om de kust te verdedigen tegen Oekraïense aanvallen. Ook zouden ze versterkingen hebben gestuurd naar het strategisch gelegen Slangeneiland.
De Russische vloot blokkeert al weken Oekraïense schepen in de Zwarte Zee, ook voor het vervoer van burgers en voor de handel. Omdat Oekraïne een belangrijke exporteur van graan is, dreigt er wereldwijd een voedselcrisis. De blokkades zijn ondanks het oprukken van de Oekraïners niet opgeheven. Ook kunnen de Russische schepen nog steeds raketten richting land afvuren.
Eind mei heeft Denemarken toegezegd om krachtige antischeepsraketten te leveren om de kust beter te verdedigen. Eerder verloren de Russen al schepen, zoals het vlaggenschip van de Zwarte Zee-vloot, de Moskva.
Oekraïne weerstaat Russische aanvallen in Severodonetsk
14:21 | Het Oekraïense leger heeft genoeg slagkracht om Russische aanvallen in de oostelijke stad Severodonetsk te weerstaan, zegt de burgemeester van de stad. Volgens hem wordt er hevig gevochten in de straten, maar lijken beide partijen niet van plan zich terug te trekken.
Volgens het Oekraïense ministerie van Defensie spaart Rusland geen militairen of materieel bij de belegering van de stad. Ze zetten alle beschikbare middelen in om de controle over de stad te krijgen, stelt het ministerie.
De gouverneur van de regio Loehansk zei maandag dat de Russen werden teruggedrongen en dat de stad in tweeën is verdeeld. Eerder bezetten de Russen nog 70 procent van Severodonetsk.
Russische autoverkoop gekelderd door sancties
13:50 | De verkoop van nieuwe auto's in Rusland is in mei opnieuw keihard gedaald door de westerse sancties tegen het land. Door die sancties wordt de Russische economie hard geraakt en zijn consumenten veel voorzichtiger geworden met grote uitgaven. Ook zijn veel buitenlandse autoproducenten gestopt met verkopen in Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne.
Volgens de Association of European Business in Rusland kelderde de verkoop met 83,5 procent in vergelijking met een jaar eerder, tot iets meer dan 24.000 nieuwe personenauto's en bestelbusjes. Daarmee is de verkoop gedaald naar het laagste niveau sinds 2006. In april ging de verkoop al 78,5 procent onderuit.
Zo zakte de verkoop van het populaire Russische merk Lada met 84 procent. Het Franse Renault heeft zijn belang in het bedrijf AvtoVaz, dat de Lada maakt, inmiddels verkocht aan de Russische overheid. Daarnaast zijn bedrijven als Mercedes-Benz, Volkswagen en Toyota gestopt met productie in Rusland als boycot over de invasie van Oekraïne.
Russische autobouwers kampen daarnaast met tekorten aan onderdelen die uit het buitenland worden geïmporteerd. Om dit probleem het hoofd te bieden besloten de Russische autoriteiten eerder om bepaalde normen rond veiligheid en uitstoot af te zwakken. Zo hoeven lokaal gebouwde auto's niet langer uitgerust te zijn met airbags.
Lavrov noemt sluiten luchtruim door buurlanden Servië vijandig
12:30 | De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov noemt het sluiten van het luchtruim door buurlanden van Servië voor zijn vliegtuig zondag een 'vijandige daad'. Volgens de minister is dit nog nooit eerder vertoond en onvoorstelbaar.
Lavrov zou zondag naar Servië vliegen voor een ontmoeting met zijn collega Nikola Selakovic. Bulgarije, Montenegro en Noord-Macedonië sloten hun luchtruimen echter voor het toestel van Lavrov, dat daardoor niet in Servië kon komen. De Russische minister zegt dat hij geen reden voor het besluit heeft gekregen.
Servië is een van de weinige Europese landen dat zich niet tegen de Russische invasie van Oekraïne heeft uitgesproken. Het land kiest geen kant in de oorlog.
Selakovic is door Lavrov uitgenodigd om naar Moskou te komen, zodat ze alsnog kunnen spreken met elkaar. 'Hopelijk komen er niet weer obstakels', aldus de Russische minister.
Atoomagentschap wil team naar kerncentrale Zaporizja sturen
12:16 | De baas van het Internationale Atoomenergieagentschap (IAEA) Rafael Grossi wil een team van experts naar de Oekraïense kerncentrale Zaporizja sturen. De centrale is in handen van het Russische leger.
Grossi zei maandag dat er mogelijk sprake is van een dreigende situatie rond de kerncentrale. Er zouden niet voldoende nieuwe onderdelen worden geleverd om het nodige onderhoud te plegen.
Oekraïne heeft het IAEA gevraagd om mensen naar de centrale te sturen. 'Niets mag deze essentiële internationale missie in de weg staan', aldus Grossi. De kerncentrale van Zaporizja is de grootste van Europa. De Russen hebben snel de controle over de centrale weten te krijgen.
Russische krant: akkoord over graanleveringen Oekraïne via Odessa
11:22 | Oekraïne gaat graan leveren via de Zwarte Zee vanuit de tot nu toe geblokkeerde haven van Odessa. Volgens de Moskou-getrouwe krant Izvestia is er een akkoord met Rusland bereikt over de leveringen, wordt op basis van bronnen binnen de Russische regering gemeld.
Rusland en Turkije zouden een stappenplan overeengekomen zijn. Daarbij zou Turkije het kustgebied bij Odessa ontmijnen en de graanschepen begeleiden tot in de neutrale wateren van de Zwarte Zee. Daarna zouden Russische oorlogsschepen de graanboten begeleiden tot de Bosporus, de verbinding tussen de Zwarte Zee en de Middellandse Zee. De afspraken zouden woensdag formeel bekrachtigd worden tijdens een bezoek van de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov aan Turkije.
Oekraïne is een van de grootste exporteurs van graan ter wereld. De Russische inval in het land heeft de uitvoer flink verstoord, ook omdat de Oekraïense havens geblokkeerd zijn. Daardoor dreigt er vooral in Afrikaanse landen hongersnood.
Opnieuw Russische generaal om het leven gekomen
04:33 | In het oosten van Oekraïne is een Russische generaal genaamd Roman Koetoezov gesneuveld, dat zegt een journalist van de Russische staatstelevisie op Telegram. Wanneer en waar precies de generaal is gedood, is niet bekend. Het Russische ministerie van Defensie heeft de dood van de generaal nog niet bevestigd. Een maand geleden meldde Oekraïne dat al zo'n negen Russische generaals om het leven waren gekomen. Rusland zelf had de dood van één generaal toegegeven.
Zelenski bezoekt twee plaatsen aan front in oosten van Oekraïne
00:51 | De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft twee plaatsen in de buurt van het front in Oost-Oekraïne bezocht, gaf hij zondag in zijn dagelijkse videoboodschap aan. Het gaat om het stadje Lysytsjansk in de Loehanskregio en Soledar in Donetsk.
Eerder op de dag ontmoette Zelenski Oekraïense soldaten in de regio rond Zaporizja.
'Ik ben trots op iedereen die ik ontmoet heb', zei Zelenski in de videoboodschap, 'iedereen die ik de hand heb geschud. Ik heb hen allemaal mijn steun toegezegd.'