Internationaal7 jun '22 11:28

Wat gaat Merkel over Rusland zeggen?

Auteur: BNR Webredactie

In Duitsland wordt vandaag met belangstelling uitgekeken naar het eerste officiële publieke optreden van Angela Merkel, nadat ze in december aftrad als bondskanselier. Ze gaat vanavond in gesprek met de in Oost-Duitsland opgegroeide Spiegel-journalist en auteur Alexander Osang. De vraag is natuurlijk vooral: wat gaat ze over Poetin zeggen? 'Haar band met Poetin heeft haar beleid bepaald, mensen willen nou wel eens weten hoe ze daarop terug kijkt', zegt Duitsland-correspondent Derk Marseille.

Image
(ANP / Splash News Exclusive)

Lees ook | Oud-kanselier Schröder weg bij Rosneft

Merkels zwijgen

Volgens Marseille heeft Merkel om verschillende redenen lang gezwegen. 'Merkel wordt ook voor van alles en nog wat uitgenodigd en hoe lang kun je dat blijven weigeren? Vorige week hield ze een besloten rede waarin ze de Russische gruweldaden barbaars noemde, maar vandaag zal haar eerste officiële publieke optreden worden als ex-bondskanselier. Ze heeft slechte ervaringen met bondskanseliers. Toen ze zelf zestien jaar geleden begon, leverde haar voorganger Helmut Kohl de hele tijd commentaar op haar optreden. Dat wil ze nu bij Scholz niet doen'.

Lees ook | Olaf Scholz zoekt energie in Afrika

Volgens Marseille bewandelt Merkel een slap koord en moet ze delicaat balanceren tussen kritisch naar haar eigen rol te kijken enerzijds en tegelijkertijd de huidige kanselier Scholz de ruimte geven om zijn eigen politiek te bedrijven. 'Scholz laat ook ruimte liggen door zichzelf minder uit te spreken, dat was precies wat Merkel ook altijd deed - niet direct ingaan op de gang van zaken. Maar de tijden zijn zo veranderd dat de dynamiek tussen uitspraken van Merkel en de rol van Scholz zo belangrijk is voor Duitsland'.

Lees ook | Bondskanselier Scholz scoort slechter dan ooit: bijna helft van Duitsers ontevreden


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen