Internationaal7 jun '22 14:44

VS zal 'krachtig' reageren op Noord-Koreaanse kernproef

Auteurs: BNR Webredactie en Mark van Harreveld

De Verenigde Staten, Zuid-Korea en de rest van de wereld zullen 'krachtig' reageren op een Noord-Koreaanse kernproef. Dat zegt de Amerikaanse vice-minister van Buitenlandse Zaken Wendy Sherman. 'De hele wereld zal op een krachtige en duidelijke manier reageren. We zijn er klaar voor.'

Wendy Sherman spreekt de pers toe na een ontmoeting met de Zuid-Koreaanse Buitenlandminister Cho Hyun-dong
Wendy Sherman spreekt de pers toe na een ontmoeting met de Zuid-Koreaanse Buitenlandminister Cho Hyun-dong (ANP / Associated Press / Jung Yeon-je)

De internationale gemeenschap maakt zich er in toenemende mate zorgen over dat Noord-Korea binnenkort een nucleaire proef gaat houden. Zo verklaarde de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA) maandag dat Noord-Korea mogelijk een toegangsweg tot zijn ondergrondse kernproeflocatie heeft geopend. 'In de kernproeflocatie te Punggye-ri hebben wij aanwijzingen waargenomen dat een van de openingen is heropend, mogelijk ter voorbereiding van een kernproef. Het uitvoeren van een kernproef zou in strijd zijn met de resoluties van de VN-Veiligheidsraad en zou een reden tot ernstige bezorgdheid zijn'.

Lees ook | VS leggen Noord-Korea nieuwe sancties op na rakettesten

Punggye-ri

Vorige maand meldden Amerikaanse militaire en inlichtingendiensten op basis van satellietbeelden dat Noord-Korea klaar zou kunnen zijn om de ondergrondse kernproeven in Punggye-ri te hervatten. Noord-Korea hield al zijn zes eerdere kernproeven in Punggye-ri, de testlocatie die in 2018 gedeeltelijk werd ontmanteld in het kader van een overeenkomst tussen Pyongyang, Washington en Seoul. De Verenigde Naties hebben het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma verboden, sinds 2017 heeft Pyongyang geen kernwapen meer getest.

Laat onverlet dat het land dit jaar verschillende raketten heeft getest die mogelijk een kernkop kunnen dragen - waaronder intercontinentale ballistische raketten die het vasteland van de VS kunnen bereiken. De lancering van acht ballistische raketten op zondag was de 17e keer dit jaar dat het regime van Kim Jong-un dergelijke tests uitvoerde.

Krachtige reactie

'Elke kernproef zou een volledige schending zijn van de resoluties van de VN-Veiligheidsraad en er zou snel en krachtig worden gereageerd op zo'n proef', zei Sherman dinsdag tegen journalisten na besprekingen met haar Zuid-Koreaanse collega Cho Hyun-dong in Seoel. Volgens Sherman zal de 'hele wereld (...) op een krachtige en duidelijke manier reageren. We zijn er klaar voor.' Een dag nadat de Noord-Koreanen hun raketten op zondag hadden gelanceerd, vuurden de Zuid-Koreaanse en Amerikaanse strijdkrachten acht oppervlakte-raketten af voor de oostkust van Zuid-Korea. Tijdens haar bezoek aan Seoul herhaalde Sherman dat de Amerikaanse regering open blijft staan voor gesprekken.

'De Verenigde Staten koesteren geen vijandige bedoelingen jegens de Democratische Volksrepubliek Korea. We blijven er bij Pyongyang op aandringen om zijn destabiliserende en provocerende activiteiten te staken en de weg van de diplomatie te kiezen', zei ze.

Intussen vlogen dinsdag een twintigtal Amerikaanse en Zuid-Koreaanse gevechtsvliegtuigen boven de wateren ten westen van het Koreaanse schiereiland als reactie op de recente raketproeven van Pyongyang.

Lees ook | Noord-Korea voert dreiging met kernwapens op

Gewoon door bouwen

Volgens de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA) gaat Noord-Korea ook gewoon door met de uitbreiding van belangrijke faciliteiten op zijn belangrijkste nucleaire site in Yongbyon.

'Op de site van Yongbyon gaan de activiteiten door. Er zijn nog steeds aanwijzingen dat de 5MW(e)-reactor in werking is. Er zijn aanwijzingen van activiteit in het radiochemisch laboratorium die overeenkomt met die eerder is waargenomen tijdens mogelijke afvalbehandelings- of onderhoudsactiviteiten. Er is een dak geplaatst op het bijgebouw van de gerapporteerde centrifuge-verrijkingsfaciliteit, zodat het bijgebouw nu compleet is.'

'Bij de lichtwaterreactor (LWR) is geconstateerd dat het nieuwe gebouw dat sinds april 2021 in aanbouw was, is voltooid en dat met de bouw van twee aangrenzende gebouwen is begonnen. Bij de 50MW(e)-reactor, waarvan de bouw in 1994 is stopgezet, hebben we de ontmanteling van gebouwen en de verwijdering van bepaald materiaal waargenomen, waarschijnlijk voor hergebruik in andere bouwprojecten. Er zijn voortdurende aanwijzingen van activiteiten in het Kangson-complex en de Pyongsan-mijn en -concentratiefabriek', zei IAEA-chef Rafael Grossi maandag in zijn driemaandelijkse verklaring aan de Raad van Bestuur.

Schending

Net als Sherman noemt Grossi de voortzetting van het nucleaire programma van Noord-Korea 'een duidelijke schending van de desbetreffende resoluties van de VN-Veiligheidsraad' en 'zeer betreurenswaardig'. Grossi roept Noord-Korea op zich te houden aan zijn verplichtingen. De besprekingen over denuclearisatie zijn vastgelopen sinds het mislukken van een spraakmakende top tussen Kim en de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump in Vietnam in 2019.

Lees ook | Noord-Korea viert feest met kernwapentest als grote klapper


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen