
Oekraïne en Rusland wisselen opnieuw lichamen militairen uit
15:16 | Oekraïne en Rusland hebben opnieuw lichamen van militairen uitgewisseld, bericht Kiev. De landen droegen elk vijftig lichamen over. Van de Oekraïense gesneuvelden verscholen er zich 37 lange tijd in de Azovstal-fabriek in de havenstad Marioepol.
De ruil vond plaats aan de frontlinie in de zuidoostelijke regio Zaporizja. De twee landen gaan volgens de Oekraïense autoriteiten door met de uitwisseling van lichamen. Het Oekraïense leger maakte eerder deze week bekend dat het 210 lichamen van Oekraïense soldaten, vooral verdedigers van Azovstal, had teruggekregen.
Oekraïense graanhandelaren: Turkije niet sterk genoeg om veilig transport te garanderen.
14:49 | Turkije is niet sterk genoeg om garant te staan voor veilige doorvoerroutes voor graantransport vanuit geblokkeerde Oekraïense havens. Dat zegt Serhiy Ivashchenko, de baas van de Oekraïense graanhandelaarsunie, de UGA. Turkije onderhandelt met Rusland om veilige doorvoerroutes te creëren voor Oekraïens graan.
Er zijn toenemende zorgen over een dreigende wereldwijde hongersnood nu Oekraïne door de oorlog zijn graan niet meer kan verschepen. Het land is samen met Rusland verantwoordelijk voor 30 procent van de wereldwijde graanproductie. Volgens Ivashchenko zou naast Turkije ook Roemenië, eveneens een NAVO-lid, moeten helpen bij het garanderen van veilige doorvoerroutes.
Een bijkomend probleem is de Oekraïense havens vol zeemijnen liggen, het zou tot wel drie maanden kunnen duren om deze allemaal te verwijderen. Op dit moment weigert Oekraïense regering deze weg te halen omdat het de Russen vrij spel zou geven om de havens daarna aan te vallen.
VN werken samen met Uber voor voedselhulp in Oekraïne
14:38 | De Verenigde Naties werken samen met de taxi-app Uber om hulpgoederen te leveren in Oekraïne. Het Wereldvoedselprogramma van de VN heeft zijn activiteiten in het land opgeschaald sinds de Russische invasie en gebruikt een speciale versie van de Uber-app om auto's en bestelwagens in te zetten binnen een straal van 100 kilometer van haar magazijnen om zo goederen naar distributiepunten te brengen.
Werkgevers: herzie steunregeling voor bedrijven getroffen door Russische sancties
14:20 | Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland willen dat de financiële regelingen voor bedrijven die getroffen worden door Russische sancties, herzien worden. Steeds meer ondernemers in Nederland worden 'direct of indirect' geraakt door de westerse sancties tegen Rusland, zo waarschuwen de werkgeversorganisaties.
De gevolgen zouden voor de Tweede Kamer en het kabinet reden moeten zijn om nog eens te kijken naar de financiële regelingen waar bedrijven gebruik van kunnen maken.
Oekraïne wil haven Odessa niet ontmijnen voor graanexport
13:51 | Oekraïne is niet van plan de wateren rond de haven van Odessa te ontdoen van mijnen om de export van graan weer mogelijk te maken. De Oekraïners vrezen dat Rusland daarvan gebruikmaakt om de belangrijke havenstad aan te vallen. 'Op het moment dat we de toegang tot de haven van Odessa vrijmaken, zal de Russische vloot er zijn', aldus woordvoerder Sergi Brattsjoek van het regionale bestuur in een videoboodschap op sociale media.
Turkije en Rusland kwamen woensdag in Ankara bijeen om de instelling van een veiligheidscorridor te bespreken voor het verschepen van Oekraïens graan dat door een Russische blokkade vastzit in de havens. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei in de Turkse hoofdstad dat Moskou klaar is om de veilige doorgang van Oekraïens graan te vergemakkelijken.
Brattsjoek zei vóór de Russische aankondiging dat alle export vanuit Odessa moet worden begeleid 'door NAVO-landen'. Turkije, dat lid is van de NAVO, heeft aangeboden om konvooien vanuit Oekraïense havens te begeleiden.
Oekraïne was voor de oorlog een van de belangrijkste exporteurs van tarwe ter wereld en leverde de helft van de wereldhandel in zonnebloempitten en -olie. De Oekraïense president Volodimir Zelenski waarschuwde deze week dat de hoeveelheid graan die door de oorlog wordt geblokkeerd binnen enkele maanden kan verdrievoudigen.
Microsoft trekt zich verder terug uit Rusland door oorlog
13:34 | Het Amerikaanse software- en technologieconcern Microsoft trekt zich verder terug uit Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne. In maart stopte het bedrijf al met de verkoop van nieuwe producten en diensten in het land, maar bleef het bestaande klanten ondersteunen en kantoren behouden.
'Als gevolg van de veranderingen in de economische vooruitzichten en de impact op onze activiteiten in Rusland, hebben we de beslissing genomen om onze activiteiten in Rusland aanzienlijk af te bouwen', aldus het bedrijf. Microsoft stelt daarbij de bestaande contractuele verplichtingen met Russische klanten te blijven nakomen en dat de opschorting van nieuwe verkopen van kracht blijft.
Volgens een woordvoerder van Microsoft zullen meer dan vierhonderd werknemers worden getroffen door het besluit. 'We werken nauw samen met getroffen werknemers om ervoor te zorgen dat ze met respect worden behandeld en onze volledige steun krijgen in deze moeilijke tijd.'
Veel grote westerse bedrijven hebben hun activiteiten in Rusland stopgezet na de Russische invasie van Oekraïne. Techconcern IBM heeft zijn bedrijfsactiviteiten in het land opgeschort en Apple en Nike staakten hun verkopen. Ook de Duitse maker van bedrijfssoftware SAP zei in april dat het stappen onderneemt richting een 'ordentelijke vertrek' van zijn activiteiten in Rusland.
Loehansk bijna volledig in Russische handen
13:16 | Rusland zou inmiddels 97 procent van de oostelijke Oekraïense provincie Loehansk in handen hebben, zo stelt de Russische Defensieminister Sergej Sjojgoe. Een van de laatste veroveringen die Rusland nog moet uitvoeren is de stad Severodonetsk. Pas als die stad in handen is van de Russen is de hele provincie Loehansk veroverd door Rusland.
Volgens bijzonder hoogleraar Oorlogsstudies Frans Osinga (Universiteit Leiden) is er momenteel te weinig bekend over de situatie op de grond om een goed beeld te krijgen. ‘We moeten het doen met kleine berichten, blogs en uitspraken van president Zelenski.’ Maar het blijft volgens de hoogleraar een slijtageslag die vooral door artilleriebeschietingen over en weer wordt gevoerd.
Lavrov: ontmoeting Poetin en Zelenski alleen bij vredesoverleg
13:09 | Een ontmoeting tussen de presidenten van Rusland en Oekraïne is pas mogelijk na hervatting van de vredesonderhandelingen tussen de twee landen. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft dat gezegd tijdens een bezoek aan Turkije.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski wil al langere tijd met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin om tafel. Zijn recente pogingen om een ontmoeting te regelen waren tevergeefs. Voordat het vredesoverleg tot stilstand kwam, zeiden Russische autoriteiten dat een ontmoeting tussen de twee leiders pas in een later stadium van de onderhandelingen zou kunnen plaatsvinden.
Vertegenwoordigers van de Oekraïense en Russische regeringen kwamen al snel na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne bijeen, maar hebben elkaar al sinds eind april niet meer gezien. Ook de onderhandelingen op afstand zijn tot stilstand gekomen en beide landen geven elkaar de schuld van het uitblijven van een doorbraak.
Rusland klaar voor veiligheidsgaranties voor schepen uit Oekraïne
13:07 | Rusland is er klaar voor om de veiligheid te garanderen van schepen die Oekraïense havens verlaten, meldt de Russische buitenlandminister Sergej Lavrov. Dat kan in samenwerking met Turkije, zei Lavrov na een overleg met zijn Turkse collega Mevlut Cavusoglu.
Lavrov is naar Ankara afgereisd om te praten over de door de Russische inval in problemen geraakte export van Oekraïens graan. Een doorbraak leverde het overleg niet op. Rusland vindt dat Oekraïne de mijnen in de Zwarte Zee moet verwijderen. De landen beschuldigen elkaar van de plaatsing ervan.
De graantransport via de Zwarte Zee is tot stilstand gekomen door een Russische blokkade, met voedseltekorten tot gevolg. De voedselprijzen stijgen ook omdat de verkoop van Russisch graan aan banden is gelegd door de internationale sancties tegen het land. Cavusoglu noemde de Russische eis om een einde te maken aan de sancties om graan op de wereldmarkt te helpen 'legitiem'.
Turkije heeft op verzoek van de Verenigde Naties aangeboden schepen te escorteren vanaf Oekraïense havens, ondanks de aanwezigheid van mijnen in de Zwarte Zee. De Turkse regering praat ook met Oekraïense autoriteiten over graan.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski zei eerder dat Kiev met de Turkse en Britse autoriteiten had gesproken over het idee om een derde land te betrekken bij de hervatting van de Oekraïense graanexport via de Zwarte Zee. De marine van dat derde land zou de veilige doorgang van schepen moeten garanderen.
In Oekraïne zit als gevolg van de oorlog met Rusland meer dan 20 miljoen ton aan graan vast, meldde Kiev eerder. Volgens Zelenski kan dit in de herfst zelfs oplopen tot 75 miljoen ton. Oekraïne en Rusland produceren samen 30 procent van de wereldwijde voorraad graan.
Training Oekraïners voor pantserhouwitsers bijna afgerond
12:37 | De training van de Oekraïense militairen die de door Nederland en Duitsland geleverde pantserhouwitsers gaan bedienen, is volgens minister Kajsa Ollongren (Defensie) bijna afgerond. De training door Nederlandse en Duitse instructeurs bevindt zich in de 'laatste fase', zei ze in de Tweede Kamer.
De bewindsvrouw wilde niet verder concretiseren wanneer de opleiding klaar is en het zware geschut naar het slagveld in Oekraïne gaat. 'De training verloopt goed', zei de minister over de opleiding die plaatsvindt in Duitsland. Nederland geeft vijf en Duitsland zeven pantserhouwitsers aan de strijdkrachten van Oekraïne.
Het is volgens minister Ollongren belangrijk om de regering in Kiev te blijven steunen met wapenhulp. Er moet ook gekeken worden naar militaire ondersteuning op de 'langere termijn'. Het Oekraïense leger moet worden gemoderniseerd om ook in de toekomst het land te kunnen verdedigen.
De oorlog concentreert zich in de Donbas en het Russische offensief met veel artilleriebeschietingen zal de komende weken nog aanhouden, verwacht Ollongren. De Russen boeken hier 'langzaam maar gestaag' terreinwinst, zei ze. De logistieke aanvoerlijnen van de Oekraïners worden bedreigd.
Merkel blijft achter Ruslandbeleid staan in eerste interview
11:55 | Angela Merkel veroordeelt de Russische invasie in Oekraïne, maar vindt niet dat ze zelf te pro-Russisch is geweest in haar tijd als bondskanselier. Dat zei Merkel gisterenavond in het eerste interview sinds haar aftreden in december 2021. Als leider van Duitsland heeft ze tot haar aftreden altijd geprobeerd de banden met Rusland aan te halen.
Graanexport kan worden hervat vanuit Berdjansk
10:50 | Graantransporten kunnen deze week worden hervat vanuit de door Rusland bezette haven van Berdjansk, in het zuiden van Oekraïne. Volgens de lokale autoriteiten is de haven aan de Zwarte Zee gereed voor gebruik na ontmijning van het gebied, aldus het Russische staatspersbureau TASS.
De Russische defensieminister Sergej Sjojgoe meldde eerder al dat de haven van Marioepol, de andere grote haven aan de kust van Azov, de commerciële scheepvaart heeft hervat.
Oekraïne is een van 's werelds grootste graanexporteurs en westerse landen hebben Rusland ervan beschuldigd wereldwijde hongersnood te veroorzaken door Oekraïense havens te blokkeren. Volgens de Oekraïense president Volodimir Zelenski zit meer dan 20 miljoen ton graan vast in het land. De export van graan vanuit Oekraïne ligt al sinds het begin van de invasie in februari stil.
'Oekraïens leger trekt zich mogelijk terug uit Severodonetsk'
10:20 | De Oekraïense troepen in Severodonetsk moeten zich mogelijk terugtrekken naar posities in de oostelijke stad die beter verdedigbaar zijn. Dat heeft de gouverneur van Loehansk, Sergej Gaidai, woensdag op de televisie gezegd. Hij voegde eraan toe dat Oekraïne niet van plan is om Severodonetsk op te geven.
De gouverneur zei dat Rusland nu al 24 uur per dag luchtaanvallen uitvoert op Severodonetsk en Lisitsjansk, dat aan de andere kant van de rivier Severski Donets ligt. De gouverneur van Loehansk had maandag nog gezegd dat de Russen zijn teruggedrongen in Severodonetsk en dat de stad in tweeën is verdeeld. Eerder bezetten de Russen nog 70 procent van Severodonetsk.
De regering in Moskou claimde dinsdag dat ze alle woonwijken in Severodonetsk onder controle heeft en dat het industriegebied van de stad en zones daaromheen nog in handen zijn van Oekraïense troepen.
Oekraïens leger houdt stand in Severodonetsk
09:05 | Het Oekraïense leger houdt stand in de oostelijke stad Severodonetsk, waar het vanaf drie kanten wordt bestookt door Russische troepen. Dat meldt het Britse ministerie van Defensie in de dagelijkse inlichtingenupdate.
Volgens het ministerie lijkt het er niet op dat een van de strijdende partijen in de afgelopen 24 uur veel terreinwinst heeft geboekt bij de gevechten in Severodonetsk. De burgemeester van de stad liet maandag weten dat het Oekraïense leger genoeg slagkracht heeft om de Russische aanvallen af te slaan.
Volgens het Britse ministerie van Defensie hebben Oekraïënse troepen buiten de Donbas-regio 'enkele successen' geboekt, onder meer met tegenoffensieven in de door Rusland bezette regio Cherson in het zuiden van Oekraïne.
Noorwegen schenkt meer houwitsers aan Oekraïne
08:20 | Noorwegen heeft 22 houwitsers naar Oekraïne gestuurd. Het land leverde ook reserveonderdelen en munitie, aldus het Noorse ministerie van Defensie woensdag in een verklaring.
Het ministerie meldde dat uit veiligheidsoverwegingen niet vooraf was aangekondigd dat er houwitsers naar Oekraïne zouden gaan. Ook bij eventuele nieuwe wapenzendingen aan Kiev zal de regering in Oslo terughoudend zijn met het verstrekken van informatie.
Eerder schonken Nederland en Duitsland samen twaalf pantserhouwitsers aan Oekraïne.
Oekraïne krijgt steun van Wereldbank
07:55 | Oekraïne kan rekenen op 1,5 miljard dollar extra financiële steun van de Wereldbank. 's Werelds grootste instituut voor ontwikkelingssamenwerking heeft dat toegezegd, waardoor het totale steunpakket van het instituut voor Oekraïne uitkomt op meer dan 4 miljard dollar. Daarvan is al bijna 2 miljard dollar uitgekeerd.
De Russische invasie van Oekraïne eind februari heeft grote economische ravage aangericht. Zo is veel infrastructuur vernietigd en wordt de graanexport ernstig gehinderd. De Oekraïense overheid kampt daarnaast met grote problemen om haar rekeningen te betalen. Onder meer Nederland heeft voor de steun financiële garanties afgegeven.
De nieuwe financiering vanuit de Wereldbank is bedoeld om te helpen bij het uitkeren van de lonen van onder meer overheidspersoneel. Maar of het bedrag daarvoor voldoende is, valt nog te bezien. De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft gezegd dat zijn regering in totaal 7 miljard dollar per maand aan hulp nodig heeft om te kunnen blijven functioneren.
Zelenski wil de aandacht niet laten verslappen
07:50 | De oorlog in Oekraïne lijkt steeds meer een kwestie van lange adem te worden. Het uithoudingsvermogen van Rusland en Oekraïne, maar ook van Amerika, China en Europa wordt op de proef gesteld.
geopolitiek-analist Alex Krijger roemt de moed en het uithoudingsvermogen van Oekraïne. Toch ziet hij dat het beeld voor Oekraïne mogelijk de verkeerde kant opvalt. 'Zelenski wordt ook fermer in zijn uitspraken over het mogelijk beëindigen van deze oorlog. Hij ziet dat internationaal de aandacht voor de oorlog aan het verslappen is. Dat baart hem zorgen.' Zelenski deed afgelopen nacht dan ook de uitspraak dat Oekraïne een 'zware winter' wachten staat, als deze oorlog op deze manier doorgaat.
Loehansk bijna volledig in Russische handen
05:55 | Rusland zou inmiddels 97 procent van de oostelijke Oekraïense provincie Loehansk in handen hebben, zo stelt de Russische Defensieminister Sergej Sjojgoe. Een van de laatste veroveringen die Rusland nog moet uitvoeren is de stad Severodonetsk. Pas als die stad in handen is van de Russen is de hele provincie Loehansk veroverd door Rusland.
Loehansk is één van de twee provincies binnen de Donbas-regio, die Rusland wil veroveren op Oekraïne. Donetsk, de andere provincie zou inmiddels voor ongeveer de helft in handen zijn van Rusland. In de regio wordt al sinds 2014 gevochten tussen pro-Russische separatisten en de Oekraïense militairen.
Oekraïense krijgsgevangenen naar Rusland gestuurd
05:40 | Meer dan duizend Oekraïense soldaten die zich vorige maand overgaven in de Zuid-Oekraïense havenstad Marioepol zijn 'voor onderzoek' overgebracht naar Rusland, meldt het Russische persbureau TASS op basis van bronnen binnen het ministerie van Justitie. In een later stadium worden meer Oekraïense gevangenen naar Rusland gestuurd, aldus TASS.
Kiev eist de overdracht van de ongeveer 2000 verdedigers van de Azovstal-fabriek in een gevangenenruil. Russische parlementsleden eisen echter dat sommige soldaten berecht worden. Het gaat hen vooral om soldaten van het Azov-regiment, dat volgens Rusland en pro-Russische separatisten in de Donbas-regio nazistisch is.
Pro-Russisch Donetsk vervolgt Britse krijgsgevangenen
04:30 | Pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne beginnen een proces tegen twee Britten en een Marokkaan die gevangen werden genomen terwijl ze samen met Oekraïense soldaten vochten in Marioepol, melden diverse Britse media, waaronder The Guardian en de BBC. Volgens de aanklagers van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk, in de Donbas-regio, wacht de mannen de doodstraf voor 'terrorisme' en voor het vechten als 'huurlingen' tegen de Russische invasie.
De twee Britten, Aiden Aslin en Shaun Pinner, en de Marokkaan Ibrahim Saadun dienen in het Oekraïense leger. Ze zaten dinsdag in de rechtszaal in een een kooi, zo was te zien in een video die getoond werd op pro-Russische socialemediakanalen. De beklaagden verweren zich met het argument dat ze gewone soldaten waren die in het Oekraïense leger vochten. Daarom zouden ze als krijgsgevangenen moeten worden behandeld.
De twee Britse soldaten namen deel aan de verdediging van de Azovstal-staalfabriek van Marioepol toen ze gevangen werden genomen, aldus The Guardian. Aslin, die eerder vrijwillig met een Koerdische militie tegen strijders van de Islamitische Staat had gevochten, heeft een populair Twitter-account. Daarop is te zien hoe hij werd beëdigd bij de Oekraïense strijdkrachten.