Internationaal8 jun '22 07:50Aangepast op 8 jun '22 09:37

'Internationaal verslapt de aandacht voor de oorlog in Oekraïne'

Auteur: BNR Webredactie

De oorlog in Oekraïne lijkt steeds meer een kwestie van lange adem te worden. Het uithoudingsvermogen van Rusland en Oekraïne, maar ook van Amerika, China en Europa wordt op de proef gesteld.

Geopolitiek-analist Alex Krijger roemt de moed en het uithoudingsvermogen van Oekraïne. Toch ziet hij dat het beeld voor Oekraïne mogelijk de verkeerde kant opvalt. 'Zelenski wordt ook fermer in zijn uitspraken over het mogelijk beëindigen van deze oorlog. Hij ziet dat internationaal de aandacht voor de oorlog aan het verslappen is. Dat baart hem zorgen.' Zelenski deed afgelopen nacht dan ook de uitspraak dat Oekraïne een 'zware winter' wachten staat, als deze oorlog op deze manier doorgaat.

(ANP / Anadolu Agency)

Krijger: 'Op een gegeven moment ga je te maken krijgen met oorlogsmoeheid. De belangrijkste spelers zijn natuurlijk Oekraïne en Rusland, maar minstens zo belangrijk zijn de Amerikanen, de Chinezen en de Europeanen.' Hij ziet dat al deze spelers zich langzamerhand met andere onderwerpen bezighouden. 'In Amerika zijn ze bezig met de tussentijdse verkiezingen van november, in China houdt Xi Jinping zich bezig met het twintigste partijcongres in november en Europa gaat een recessie in. Dus er zijn meerdere werkelijkheden waarmee we te maken hebben', zo ziet Krijger.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne

Concessies

De analist voorziet dat Europa ook een rol gaat spelen om de twee landen in oorlog aan de onderhandelingstafel te krijgen. 'Als Poetin zegt dat zijn doel bereikt is, nu hij Loehansk in handen heeft en meer dan de helft van de provincie Donetsk, dan kan er druk vanuit Berlijn komen. Berlijn kan dan tegen Zelenski zeggen dat er gepraat moet worden met Poetin.'

De kans dat Oekraïne concessies doet, acht Krijger klein. 'Biden heeft eerder ook benadrukt dat het zo niet gaat werken. En Zelenski blijft stevig steun houden van Biden en ook van de Britse premier Johnson. Zelenski heeft ook duidelijk gemaakt dat er zoveel offers zijn gemaakt, dat er absoluut niet land opgegeven gaat worden.'

'Maar dat Zelenski op een gegeven gedwongen wordt om zware concessies te doen, is zeker niet uitgesloten', voorziet Krijger.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen