Internationaal8 jun '22 11:42

Merkel blijft achter Ruslandbeleid staan in eerste interview sinds aftreden

Auteur: BNR Webredactie

Angela Merkel veroordeelt de Russische invasie in Oekraïne, maar vindt niet dat ze zelf te pro-Russisch is geweest in haar tijd als bondskanselier. Dat zei Merkel gisterenavond in het eerste interview sinds haar aftreden in december 2021. Als leider van Duitsland heeft ze tot haar aftreden altijd geprobeerd de banden met Rusland aan te halen.

(ANP / EPA)

Volgens Hanco Jurgens, wetenschappelijk medewerker van het Duitsland Instituut, was Merkel in het interview wel kritisch over haar relatie met Poetin. Zo haalde Merkel een ontmoeting aan in 2007, waarin de Russische president zei dat het uiteenvallen van de Sovjet Unie het ergste is wat in de twintigste eeuw is gebeurd. Merkel had daarop geantwoord dat het voor haar het mooiste was dat er in die periode was gebeurd. 'Daardoor kon ze vrij reizen. En ze heeft het idee gehad dat dat altijd tussen hen in is blijven staan. Dat de koude oorlog eigenlijk altijd is gebleven.'

In Duitsland is het beeld over Merkels Ruslandbeleid sinds de invasie in Oekraïne drastisch omgeslagen. De oud-kanselier geloofde heilig in het principe van 'wandel durch handel', verandering door handel. Steeds meer stemmen vragen zich af of dit wel de juiste koers is geweest.

Lees ook | Russen hebben nucleaire verantwoordelijkheid onderschat

Oekraïne bij de NAVO

Verder in het interview gaf Merkel aan dat Poetin een eventueel toetreden van Oekraïne tot de NAVO als een oorlogsverklaring zou hebben opgevat. Hierdoor zou volgens haar de huidige oorlog veel eerder zijn uitgebroken.

De periode 2007/2008 is cruciaal in de discussie over de relatie tussen Oekraïne en het Westen. Het waren bondskanselier Merkel en de toenmalige Franse president Sarkozy die er in 2008 tijdens een belangrijke NAVO-top in Roemenië voor zorgden dat Oekraïne geen lid werd. Het jaar daarvoor gaf Poetin aan tijdens de jaarlijkse Veiligheidsconferentie in München dat er wat hem betreft een einde moest komen aan de 'unipolaire wereldorde', waarin de Verenigde Staten de enige wereldmacht is. Deze speech wordt gezien als de eerste keer dat Poetin openlijk verklaarde dat Rusland zich tegen het Westen zou keren.

Lees ook | 'Internationaal verslapt de aandacht voor de oorlog in Oekraïne'

Shakespeare

In het interview was volgens Jurgens een losse en humoristische Merkel te zien. Een voorbeeld daarvan was haar opmerking dat ze op dit moment Shakespeare's Macbeth leest. 'Dat zegt ze niet zomaar want dat is een verhaal over een tiran die zijn hand overspeelt en uiteindelijk onthoofd wordt.'

Over de huidige oorlog in Oekraïne wilde Merkel behalve een veroordeling verder niet al teveel kwijt om zo haar opvolger Olaf Scholz niet voor de voeten te lopen.

Wel leverde de oud-bondskanselier kritiek op de Amerikaanse president Joe Biden. Al voor de Russische invasie in Oekraïne hadden de Verenigde Staten sancties afgekondigd tegen de Nord Stream 2 pijpleiding. Daarvan vond Merkel dat je dat niet kan maken onder bondgenoten. Op de Duitse afhankelijkheid van Russische energie werd verder niet ingegaan tijdens het interview.

Volg de laatste ontwikkelingen rondom Oekraïne via ons liveblog


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen