Internationaal8 jun '22 22:42Aangepast op 9 jun '22 08:01

Conflict tussen Spanje en Algerije loopt verder op

Auteur: Jorn Lucas

De relatie tussen Spanje en Algerije is verder op scherp gezet, nu het Noord-Afrikaanse land een vriendschapsverdrag tussen beide landen vandaag eenzijdig en per direct heeft opgezegd. Punt van onenigheid is een draai van Spanje in het conflict tussen Marokko en de Westelijke Sahara, waar met name Algerije boos over is. De oplopende spanningen zouden gevolgen kunnen hebben voor de gasleveranties van Algerije aan Spanje.

Het officiële verdrag tussen beide landen is in 2002 ondertekend, en heeft als doel 'de wederzijdse kennis, vriendschappelijke betrekkingen, menselijke contacten en allerhande banden permanent te versterken'.

Lees ook | 'Iberische uitzondering' zorgt voor lagere energierekening in Spanje

Algerije besloot het verdrag op te zeggen, nadat de Spaanse premier Sánchez vandaag uitgebreid inging op de banden met Marokko en de situatie in de Westelijke Sahara, zonder daarbij in te gaan op de gevoeligheden die er sinds maart zijn tussen Spanje en Algerije.

Eerder dit jaar besloot Spanje de plannen van Marokko voor de Westelijke Sahara te steunen. Die plannen dateren al uit 2007, tot nu toe was Spanje van mening dat de lokale bevolking in een referendum de eigen voorkeur moest kunnen aangeven. In maart besloot Spanje echter achter de Marokkaanse plannen te staan, die een verregaande vorm van autonomie van de Westelijke Sahara-regio mogelijk moeten maken. Volgens Spanje is dat plan de enige optie voor 'stabiliteit, soevereiniteit en voorspoed van beide landen'. Volgens de voorstellen houdt Marokko wel het laatste woord in kwesties van buitenlands beleid en defensie.

Gas uit Algerije

De oplopende spanningen zouden gevolgen kunnen hebben voor de gasleveranties van Algerije aan Spanje. Ongeveer 40 procent van het Spaanse aardgas komt uit Algerije. Het grootste deel hiervan wordt geleverd via een pijpleiding onder de Middellandse Zee. Naast aan Spanje levert Algerije ook veel gas aan Italië, via een pijplijn door Tunesië.

Lees ook | Spanje en Italië voeren gesprekken over Algerijns gas

Toen Spanje in maart aankondigde de Marokkaanse plannen voor de Westelijke Sahara te gaan steunen, waarschuwde Algerije al dat het als reactie de gaskraan zou dichtdraaien. Die waarschuwing wordt met de opzegging van het vriendschapsverband alleen maar serieuzer, is de verwachting. Bronnen melden persbureau Reuters dat Algerije nadrukkelijk de lopende contracten met Spanje onder de loep zal nemen.

Spaanse rol in Europees gasvraagstuk

Spanje wil een belangrijke rol spelen bij de toekomstige gaslevering in Europa, waar zoveel mogelijk afstand genomen wil worden van gas uit Rusland. Spanje heeft ruim eenderde van de Europese opslagcapaciteit voor vloeibaar aardgas (LNG), daarnaast zijn er zeven terminals waar schepen met LNG uit bijvoorbeeld de Verenigde Staten kunnen aanmeren. Ter vergelijk, Nederland heeft één zo'n terminal.

Bottleneck is de slechte verbinding vanuit Spanje met de rest van de Europa, waardoor het gas vanuit Spanje naar het noorden kan worden gepompt. De roep vanuit Europa om de pijpleidingen vanuit Spanje via de Pyreneeën naar Frankrijk te verbeteren, wordt dan ook steeds groter.

Gerelateerde artikelen