De leiders van Nicaragua, Cuba en Venezuela zijn niet welkom op de top, waardoor andere leiders ook verstek laten gaan. Vooral pijnlijk is de afwezigheid van de zuiderburen van de Amerikanen: Mexico. Biden heeft de linkse leiders wegens mensenrechtenschendingen niet uitgenodigd.

Leiders van Argentinië, Brazilië, Canada, Chili, Ecuador, Paraguay, Peru en Uruguay maken wel hun opwachting in Californië. 'De discussie over de top gaat meer over de organisatie van de top zelf, dan over de inhoud', merkt Amerika-deskundige Koen Petersen op. 'Er wordt voornamelijk over economie, democratie en migratiestromen gesproken. Maar de grootste discussie gaat over dat een aantal leiders niet is uitgenodigd.'
Migratiediscussie
En de afwezigheid van een aantal landen bemoeilijkt vooral de discussie over migratie, vertelt Petersen. 'Die migratiestromen zorgen ervoor dat de druk aan de zuidgrens van de Verenigde Staten enorm hoog is. Voor Biden is dat politiek heel gevoelig. Hij hoopt dan ook te bereiken dat er afspraken gemaakt worden dat de migratiedruk gaat afnemen, in ruil voor de economie van Zuid-Amerikaanse landen te verbeteren.'
'Kras op het gezicht'
De Mexicaanse president is dan wel afwezig, maar dat betekent niet dat Mexico helemaal niet vertegenwoordigd is op de top. 'De minister van Buitenlandse Zaken is wel aanwezig, maar het is wel een enorme kras op het gezicht van, met name, de VS zelf, dat de Mexicaanse president de top dit keer overslaat', benadrukt Petersen.
De eerste top was in 1994 in Miami en de conferentie is dit jaar voor de tweede keer in de VS. De vorige Amerikaanse top was in de Peruaanse hoofdstad Lima en ook toen was onenigheid over de autoritaire regimes in met name Venezuela en Cuba een splijtzwam. Toenmalig president Donald Trump zegde zijn deelname tot ergernis van ambtgenoten op het continent op het laatste moment af.