De tactiek van Rusland om Severodonetsk in te nemen is simpel, maar destructief, merkt Wijninga op. 'Ze schieten die hele stad eigenlijk volkomen kapot. Daardoor is er nauwelijks meer iets te verdedigen. Het is een beetje hetzelfde scenario als wat er in Marioepol is toegepast. Dat was de vrees ook al toen Severodonetsk een paar weken geleden werd aangevallen.' Wijninga ziet dan ook de gevolgen van deze tactiek. 'Langzaam meer zeker krijgt Rusland die stad onder controle. De Oekraïners trekken zich ook een beetje terug om uit die vuurzone te blijven, ook om in een positie te komen om zich beter te kunnen verdedigen.'

Volg ons liveblog om op de hoogte te blijven van de oorlog in Oekraïne
Na Severodonetsk heeft Rusland haar ogen - en wapens - ook alweer gericht op een naburige stad: Lysytsjansk. 'Het ligt eigenlijk tegen Severodonetsk aan, het wordt gescheiden door een rivier, maar het is eigenlijk een groot stedelijk gebied. Ik vrees met grote vrezen, mede doordat de Russische artillerie veruit in de meerderheid is in dat gebied, dat het in Russische handen gaat vallen', zegt Wijninga.
Zelenski staat voor dilemma
Dat het een uitputtingsslag aan het worden is, weet ook de Oekraïense president Zelenski. 'We moeten vechten tot de laatste snik, maar niet tot de laatste man', zei hij dan ook in een boodschap. Opvallende woorden, vindt Wijninga. 'Hij gaf eerder aan dat zijn grootste zorg zijn soldaten is. Dat geeft aan dat hij niet tot het einde wil vechten daar. Hij staat voor een dilemma. Hij zou kunnen doorvechten in - en rond - Severodonetsk, maar dan dreigt een situatie zoals in Marioepol, waardoor 2000 soldaten ingesloten raken, die zich moesten overgeven en nu gevangen zitten. Die is hij kwijt. Het alternatief is dan om je terug trekken naar een beter verdedigbare positie buiten de stad, maar daarmee geef je de stad wel in handen van de Russen. Dat moet je uiteindelijk ook weer terugveroveren', aldus Wijninga.