Internationaal10 jun '22 16:15Aangepast op 10 jun '22 17:02

Liveblog | Russische centrale bank verlaagt rente opnieuw

Auteur: BNR Webredactie

Dit is het liveblog van dag 107 van de oorlog in Oekraïne. De Russische centrale bank verlaagt rente opnieuw, de gouverneur van Severodonetsk zegt dat de Russen 'alles op hun pad' vernietigen. Volg hier het laatste nieuws over de oorlog en alle gevolgen ervan.

Een moeder met kind wachten op evacuatie uit Lysychansk, regio Donbas
Een moeder met kind wachten op evacuatie uit Lysychansk, regio Donbas (ANP / AFP / Aris Messinis)

Polen wil graantransport Oekraïne opvoeren

17:02 | Polen gaat de mogelijkheden om graan te transporteren uit Oekraïne uitbreiden. "Als we heel erg ons best doen, dan kunnen we op korte termijn op 1,5 miljoen ton per maand komen", zei landbouwminister Henryk Kowalczyk vrijdag na een ontmoeting met EU-commissaris Janusz Wojciechowski. Momenteel zijn de verantwoordelijke instanties druk bezig de afhandelingscapaciteit aan de Pools-Oekraïense grens te verhogen.

Oekraïne heeft de wens te kennen gegeven tot 5 miljoen ton graan over land te exporteren. Dat is echter onhaalbaar doordat Polen daarop technisch niet is voorbereid. Het grootste probleem is het verschil in spoorbreedte tussen beide landen. In Oekraïne liggen rails die aansluiten op het Russische spoornet. Bovendien is er een tekort aan containers voor de overslag. Kowalczyk heeft zijn Duitse collega Cem Özdemir gevraagd die te leveren.

Ook Zwitserland stopt met Russische olie

16:15 | Zwitserland neemt vanwege de oorlog in Oekraïne de meest recente EU-sancties tegen Rusland en Belarus over. Dat betekent dat Zwitserland gaat stoppen met de handel in Russische olie. De sancties zullen geleidelijk van kracht worden met overgangsperioden tot begin 2023, zei de Zwitserse regering vrijdag. De EU-lidstaten bereikten eind mei een akkoord over het invoerverbod.

Het besluit kan vergaande gevolgen hebben voor de handel in Russische grondstoffen. Volgens een bericht in het Zwitserse zakenblad Bilanz wordt zo'n 50 tot 80 procent van grondstoffen uit Rusland via Zwitserland verhandeld. Onafhankelijke oliehandelaren als Vitol en Trafigura, die beide in Zwitserland zijn gevestigd, hebben vorige maand al aangekondigd te gaan stoppen met het kopen en verkopen van Russische ruwe olie en aardolieproducten - aldus het Duitse persbureau DPA.

Naast de EU-sancties, krijgen honderd Russen en Belarussen een reisverbod naar Zwitserland opgelegd. In februari besloot de Zwitserse regering mee te doen met de EU-sancties tegen Rusland, een opmerkelijke stap voor een land dat zich doorgaans neutraal opstelt.

EU: Oekraïense graanexport bijna 2 miljoen ton per maand

15:00 | De graanexport van Oekraïne neemt toe en bedraagt nu bijna 2 miljoen ton per maand tegen 6 miljoen ton graan voor de Russische invasie. Dat zei EU-landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski. Oekraïne is een zeer belangrijke graanexporteur naar Afrika en het Midden-Oosten. Vanwege verstoringen van de export door de oorlog zijn de graanprijzen hard gestegen en dreigt een internationale voedselcrisis.

De commissaris baseert zich op informatie van de Oekraïense overheid. Oekraïne voerde voor de oorlog het merendeel uit via havens aan de Zwarte Zee, maar die worden nu geblokkeerd door Rusland. Oekraïne is daardoor gedwongen om zijn goederen per spoor te exporteren of via de kleine havens aan de rivier de Donau.

Eerder deze week waren er berichten dat graan via de haven van Odessa zou kunnen worden verscheept. Er zou een regeling zijn tussen Turkije en Rusland om de blokkade op de Zwarte Zee gedeeltelijk op te heffen. Oekraïne zou dat echter niet zien zitten omdat dan eerst mijnen en andere verdedigingswerken moeten worden weggehaald, wat de weg vrijmaakt voor een Russische aanval op Odessa.

Londen: proces Britten in Oekraïense dienst schendt oorlogsrecht

14:40 | Het proces en het vonnis dat in de pro-Russische regio Donetsk inderhaast is gevoerd en geveld tegen twee Britten en Marokkaan schendt het internationale oorlogsrecht. Dit beklemtoonde de Britse minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss. Ze zei dat de donderdag ter dood veroordeelde beklaagden krijgsgevangenen zijn en dat de rechtsgang in strijd is met de Conventies van Genève. Truss heeft de zaak met haar Oekraïense collega Dmitro Koeleba besproken.

Hun Russische collega Sergej Lavrov heeft gezegd dat het proces in de 'volksrepubliek' Donetsk naar plaatselijk recht is geschied. Londen zou zich direct tot de volksrepubliek moeten wenden over het lot van Shaun Pinner en Aiden Aslin. Media in Oost-Oekraïne hebben gesuggereerd dat het proces snel is gehouden en er een doodstraf is opgelegd omdat de 'volksrepubliek' Donetsk internationale erkenning wil en die in het proces straks in hoger beroep hoopt te krijgen. De tenuitvoerlegging van de doodstraf zou geen prioriteit zijn.

De drie beklaagden onder wie de Marokkaan Brahim Saadun werden met name veroordeeld omdat ze huurling en terrorist zouden zijn. De Marokkaanse regering heeft voor zover bekend nog niet gereageerd. De twee Britten hebben allebei een militaire opleiding genoten en waren al lang in dienst van Oekraïense strijdkrachten voor de oorlog in februari begon. Pinner woont sinds 2018 in Oekraïne en is er met een Oekraïense getrouwd. Aslin, die eerder aan Koerdische zijde in de Syrische burgeroorlog vocht, heeft ook de Oekraïense nationaliteit en is sinds 2018 lid van een Oekraïense marine-eenheid.

De Conventies van Genève zijn een serie van vier internationale verdragen met betrekking tot het lot van militairen en burgers in gewapende conflicten. Ze werden over het algemeen gesloten vanaf 1864 tot 1949

Russische centrale bank verlaagt rente opnieuw

13:00 | De Russische centrale bank heeft het belangrijkste rentetarief voor de vierde keer op rij in korte tijd verlaagd. Met de renteverlagingen hoopt de bank de door westerse sancties getroffen Russische economie te ondersteunen en de waarde van de roebel te drukken.

Op 26 mei werd de rente ook al verlaagd na een noodvergadering van de Russische centrale bank. Die vergadering werd gehouden om de sterke opmars van de Russische roebel af te remmen. Het rentetarief ging toen omlaag van 14 naar 11 procent. De bank liet destijds al weten dat de deur openstaat voor verdere verlagingen.

De rente is nu verder teruggeschroefd tot 9,5 procent. Economen hadden vooraf gerekend op een verlaging van de rente tot 10 procent. In een verklaring geven de Russische centrale bankiers opnieuw aan dat verdere renteverlagingen op tafel liggen bij de komende vergaderingen.

Eind februari werd de rente in Rusland nog ruim verdubbeld naar 20 procent om de koersval van de roebel en de hoge inflatie in het land tegen te gaan. De roebel verloor toen maar liefst 40 procent van zijn waarde door de westerse sancties tegen Rusland na de invasie van Oekraïne op 24 februari. Nu is de rente weer terug op het niveau van voor de oorlog.

De centrale bank liet verder weten dat de inflatie in het land een snellere vertraging laat zien dan in april werd verwacht. Ook de economische krimp die voor dit jaar wordt voorzien lijkt kleiner uit te vallen dan eerder werd gevreesd. De inflatie zal naar verwachting dit jaar tussen de 14 en 17 procent uitkomen en verder afnemen tot tussen 5 en 7 procent in 2023. Voor 2024 wordt een terugkeer voorzien van de inflatie naar 4 procent

Oekraïens graan nog steeds vast, wereldwijde catastrofe dreigt

10:45 | President Zelenski waarschuwt dat miljoenen mensen over de hele wereld honger kunnen lijden als Rusland Oekraïne niet toestaat graan uit zijn havens te exporteren. Volgens de secretaris-generaal Gutteres van de Verenigde Naties dreigt de oorlog 'een ongekende golf van honger en ellende' over de hele wereld te ontketenen.

Moskou rekent op halvering Russische autoverkopen dit jaar

09:50 | De autoverkopen in Rusland zullen dit jaar halveren ten opzichte van een jaar eerder. Dat heeft een topambtenaar van het ministerie van Industrie gezegd. Door de sancties tegen Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne wordt de Russische economie hard geraakt. Consumenten zijn veel voorzichtiger geworden met grote uitgaven. Ook zijn veel buitenlandse autoproducenten gestopt met verkopen in Rusland.

Volgens het adjunct-hoofd van de afdeling auto-en spoorwegtechniek van het ministerie was in april en mei een sterke daling van de verkopen te zien. De verwachting voor het hele jaar is dat er 750.000 auto's zullen worden verkocht. Dat zou 51 procent minder zijn dan een jaar eerder.

Eerder deze week meldde de Association of European Business dat de verkoop van auto's in Rusland in mei met 83,5 procent was gedaald in vergelijking met een jaar eerder. Daarmee is de verkoop gedaald naar het laagste niveau sinds 2006. In april ging de verkoop al 78,5 procent omlaag.

Russische analist: Westen overdrijft probleem van graanexport

09:30 | Een Russische politieke wetenschapper heeft het Westen verweten het probleem van de Oekraïense graanexport te overdrijven, zo meldt de Chinese staatszender CCTV.

'Volgens gegevens die door onze deskundigen zijn verzameld, is de herfst, van oktober tot december, het belangrijkste exportseizoen voor Oekraïens graan. Dus het grootste deel van het Oekraïense graan is al verscheept,' zei de directeur Viktor Nadein-Raevsky van het Instituut voor Politieke en Sociale Studies van de Zwarte Zee-Kaspische Regio.

'Er is nog maar ongeveer drie tot vier miljoen ton in het land, en dat is grotendeels gereserveerd voor gebruik als zaaigoed,' vertelde hij op een rondetafelsymposium dat werd gehouden door het Russische persbureau RIA, volgens CCTV.

AP: Vrees dat Westen interesse verliest als oorlog Oekraïne voortsleept

08:15 | Nu de Russische invasie in Oekraïne de vierde maand ingaat, vrezen functionarissen in Kiev dat het spookbeeld van 'oorlogsmoeheid' de vastberadenheid van het Westen om het land te helpen de agressie van Moskou af te slaan, zou kunnen aantasten. 'De vermoeidheid neemt toe, de mensen willen een voor henzelf gunstige uitkomst, en wij willen een andere uitkomst voor onszelf', zei Zelenskyy over de suggestie dat Kiev wat grondgebied zou moeten opgeven om de oorlog te beëindigen.

Elke maand oorlog kost Oekraïne 5 miljard dollar, vertelde politiek analist Volodymyr Fesenko van de Penta denktank, aan Associated Press, en dat 'maakt Kiev afhankelijk van de geconsolideerde positie van de Westerse landen'.

'Het is duidelijk dat Rusland vastbesloten is om het Westen uit te putten en nu zijn strategie bouwt op de veronderstelling dat de Westerse landen moe zullen worden en geleidelijk hun militante retoriek zullen beginnen te veranderen in een meer inschikkelijke,' zei Fesenko.

Orbán: Russisch gasembargo zou Europese economie vernietigen

08:00 | Een embargo van de Europese Unie op de invoer van Russisch gas zou de Europese economie, die nu al kampt met een snel stijgende inflatie als gevolg van hogere energieprijzen, te gronde richten, zo heeft de Hongaarse premier Viktor Orbán gezegd.

Orbán zei tegen de publieke radio dat de Hongaarse inflatie, die in mei opliep tot 10,7 procent, 15 tot 16 procent zou bedragen als er geen prijsplafonds waren voor brandstoffen, bepaalde basislevensmiddelen en energie. De president zei dat hij graag zou zien dat de prijsplafonds worden verlengd, maar voegde eraan toe dat er meer gesprekken nodig zijn voordat een definitief besluit wordt genomen.

Gouverneur Severodonetsk: Russen 'vernietigen alles op hun pad'

07:50 | Russische troepen vallen Severodonetsk aan en 'vernietigen alles wat op hun pad komt' met het doel om van de regio Luhansk niets dan een 'woestijn' te maken. Dat zegt gouverneur Serhiy Haidai. Volgens Haidai houdt Severodonetsk stand terwijl de gevechten in de stad en de omliggende steden, waaronder Popasna en Lysychansk, voortduren.

Ongeveer 16 inwoners, waaronder drie kinderen, werden donderdag geëvacueerd uit Lysychansk, zegt Haidai, eraan toevoegend dat elke evacuatie het leven van mensen in gevaar brengt, maar dat in deze steden blijven nog erger is. Het Britse ministerie van Defensie heeft gezegd dat de Russische strijdkrachten het grootste deel van Severodonetsk weer in handen hebben gekregen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen