Internationaal11 jun '22 17:14Aangepast op 11 jun '22 19:00

Liveblog | Oekraïne: sinds begin oorlog 10.000 Oekraïense soldaten verloren

Auteur: BNR Webredactie

Het is dag 108 van de oorlog in Oekraïne. Vanaf vandaag worden Russische paspoorten uitgedeeld in de door Moskou gecontroleerde delen van de regio Zaporizja. De ontvangers worden beschouwd als volwaardige inwoners van Rusland, vertelde een lid van de bezettingstroepen op tv.

(ANP / Photo by Valeria Ferraro / SOPA Images/Sipa USA)

Oekraïne: ruim 280 kinderen gedood tijdens oorlog

17:45 | Sinds Rusland Oekraïne binnenviel op 24 februari zijn er 287 kinderen gedood door geweld, meldt de Oekraïense openbaar aanklager. Ook raakten ten minste 492 kinderen gewond.

Volgens de aanklager zijn de meeste kinderen gedood door het Russische leger. Recent zijn er nog 24 kinderen omgekomen bij een Russisch bombardement op de stad Marioepol.

De aanklager zei dat er waarschijnlijk al meer kinderen zijn gedood, maar in veel plaatsen is nog onderzoek bezig naar aanvallen en bombardementen. Ook is het in gebieden waar nog wordt gevochten moeilijk om een goed beeld te krijgen van het dodental.

Zeker 1970 scholen zijn beschadigd door bombardementen, zegt de aanklager. 194 schoolgebouwen zijn volledig verwoest.

Internetverbinding tussen kerncentrale Zaporizja en IAEA hersteld

16:13 | De internetverbinding tussen de Oekraïense kerncentrale in Zaporizja en het Internationale Atoomagentschap (IAEA) is hersteld, volgens het Oekraïense staatsbedrijf Energoatom. Daardoor kan de IAEA weer data van de fabriek monitoren en in de gaten houden wat de staat van het nucleaire materiaal is. De fabriek in Zaporizja wordt bezet door Russische troepen. De verbinding werd volgens Energoatom op 30 mei verbroken en vrijdag weer hersteld.

De fabriek in Zaporizja is de grootste kerncentrale van Europa. Het IAEA zei eerder deze week dat het onderzoekers naar Zaporizja wilde sturen, om de fabriek te onderzoeken. Oekraïne was boos dat het agentschap mensen bezet gebied in wilde sturen, omdat het de bezetters zou legitimeren.

Voorzitter Europese Commissie Ursula von der Leyen in Kiev

11:19 | Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, is opnieuw afgereisd naar Oekraïne. Haar tweede bezoek aan het land sinds het uitbreken van de oorlog focust zich op het Oekraïense streven om lid te worden van de Europese Unie.

'Goed om terug in Kiev te zijn', schreef Von der Leyen op Twitter. De voorzitter laat weten dat ze met de Oekraïense president Volodimir Zelenski zal overleggen over wat er in Oekraïne moet gebeuren voordat het land EU-lid kan worden en welke stappen al zijn gezet.

Oekraïne diende in maart een lidmaatschapsaanvraag voor de Europese Unie in, kort na de Russische inval in het land. De Europese Commissie adviseert vrijdag naar verwachting dat Oekraïne de status van kandidaat-lidstaat moet krijgen. Het proces dat daarmee in gang wordt gezet naar een volwaardig lidmaatschap, kan ruim tien jaar duren.

Von der Leyen bezocht Oekraïne in april samen met EU-buitenlandchef Josep Borrell. Ze bezocht toen de plaats Boetsja, waar na het vertrek van Russische troepen honderden lichamen werden gevonden. Ook toen had de voorzitter een ontmoeting met Zelenski.

800.000 Russische paspoorten afgegeven in Oost-Oekraïne

11:11 | Rusland heeft sinds 2019 meer dan 800.000 paspoorten afgegeven in door separatisten bezette gebieden in Oost-Oekraïne, meldt het Russische staatspersbureau TASS. Inwoners van de zelfverklaarde republieken Loehansk en Donetsk kunnen via een vereenvoudigde procedure de Russische nationaliteit verwerven.

Van alle aanvragen is 1 procent afgewezen, bericht het persbureau. De Russische president Vladimir Poetin kwam drie jaar geleden met een decreet dat de uitgifte van paspoorten voor inwoners van de Donbas vergemakkelijkte. Vorige maand werd het proces opnieuw vereenvoudigd. Er worden momenteel ook paspoorten afgegeven in Oekraïense gebieden die recent door Russische troepen zijn veroverd.

In de Donbas, bestaande uit de regio's Donetsk en Loehansk, vechten door Rusland gesteunde separatisten al sinds 2014 tegen het Oekraïense leger. Deze strijd begon na de Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim. Sinds de Russische inval in Oekraïne heeft de regering in Kiev terrein verloren in de Donbas.

Oekraïense inlichtingendienst: dit is nu een artillerieoorlog

10:39 | De oorlog in Oekraïne is aan de frontlinies een artillerieoorlog geworden en Oekraïne verliest op dat gebied van het Russische leger. Vadim Skibitski, plaatsvervangend hoofd van de Oekraïense militaire inlichtingsdienst, heeft dat gezegd tegen de Britse krant The Guardian.

Oekraïne is wat artillerie betreft afhankelijk van de wapensteun van westerse landen. 'Alles hangt nu af van wat het Westen ons geeft', aldus de legerfunctionaris. Op de tien tot vijftien artilleriestukken die Rusland heeft, telt Oekraïne er volgens hem één. Daarnaast zou de artilleriemunitie opraken.

Skibitski roept westerse landen op onder meer langeafstandsraketsystemen te leveren zodat Russische artillerie op afstand kan worden vernietigd. Eerder zei een Oekraïense presidentiële adviseur tegen The Guardian dat zestig van deze systemen nodig zijn om Rusland te kunnen verslaan, dat zijn er veel meer dan het aantal dat is toegezegd door de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

Oekraïne: sinds begin oorlog 10.000 Oekraïense soldaten gedood

02:08 | Sinds de Russische inval op 24 februari begon zijn volgens adviseur Oleksij Arestovitsj van de Oekraïense president Volodimir Zelenski ongeveer 10.000 soldaten van het Oekraïense leger omgekomen. Het aantal kwam vrijdag ter sprake tijdens een YouTube-interview met Arestovitsj.

Minister Oleksii Reznikov van Defensie van Oekraïne zei eerder deze week dat er momenteel iedere dag ongeveer honderd Oekraïense militairen sneuvelen. Arestovitsj bevestigde dat aantal, maar zei dat het land dit soort verliezen ook al aan het begin van de oorlog leed. Toen hij de vraag kreeg of daarmee in totaal 10.000 manschappen zijn omgekomen, antwoordde hij: 'ja, zo ongeveer.'

Sinds de door Moskou zogenoemde speciale militaire operatie begon hebben Rusland en Oekraïne weinig informatie gegeven over de exacte aantallen slachtoffers die tijdens gevechten zijn gevallen. Volgens Arestovitsj zouden de Russen voortdurend meer soldaten verliezen dan de Oekraïners. Artillerie-aanvallen die vrijdag zijn uitgevoerd waren volgens de adviseur bijzonder effectief en naar schatting zouden pakweg zeshonderd Russische soldaten zijn omgekomen.

Rusland geeft Russische paspoorten uit op Oekraïens grondgebied

00:01 | Rusland zet nieuwe stappen om bezette Oekraïense gebieden nauwer aan zich te binden. Vanaf zaterdag worden Russische paspoorten uitgedeeld in de door Moskou gecontroleerde delen van de regio Zaporizja. De ontvangers worden beschouwd als volwaardige inwoners van Rusland, vertelde een lid van de bezettingstroepen op tv. Volgens hem hebben meer dan 70.000 mensen in het gebied zich aangemeld voor een paspoort.

President Vladimir Poetin vereenvoudigde in mei de procedure voor het verkrijgen van Russische paspoorten. Rusland verdeelt ze ook in andere bezette gebieden en voert daar de roebel in als betaalmiddel. Oekraïense autoriteiten beschuldigen de bezetters van het dwingen van mensen tot het Russische staatsburgerschap en vrezen een annexatie van de bezette gebieden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen