Internationaal10 jun '22 18:31

Xi Jinping: voorrang aan handhaving maatschappelijke stabiliteit

Auteur: BNR Webredactie

Covid uitbannen en economische groei. Volgens de Chinese president Xi Jinping zijn dat China's belangrijkste doelen en moeten die met elkaar in evenwicht zijn. Daarom ligt de focus van de Chinese regering op het handhaven van de maatschappelijke stabiliteit. Dat zei Xi tijdens een bezoek aan de provincie Sichuan.

De Chinese president Xi Jinping bezoekt Sichuan
De Chinese president Xi Jinping bezoekt Sichuan (ANP / Eyevine / Xie Huanchi)

China stevent weer af op nieuwe lockdowns nu in Shanghai en Beijing weer nieuwe gevallen van Covid gemeld zijn. De Nationale Gezondheidscommissie van China meldde vrijdag 73 nieuwe lokale besmettingen, waaronder acht in Peking en elf in Shanghai dat dit weekend weer grotendeels in lockdown gaat. De autoriteiten van de Chinese havenstad zeggen weer massaal te gaan testen en besloten vrijdag de beperkende maatregelen uit te breiden naar een gebied waar ruim 15 miljoen mensen wonen. Shanghai wil dit weekend PCR-tests uitvoeren bij zo'n 23 miljoen mensen.

Lees ook | Haven Shanghai weer zo goed als open, maar problemen blijven

Voor de Chinezen is het een tegenvaller, vorige week werden de coronaregels immers grotendeels ingetrokken. Het nieuws leidde tot paniek en onrust onder de inwoners, met berichten over overvolle kruidenierswinkels omdat mensen weer voorraden insloegen, slechts enkele dagen nadat ze een terugkeer naar een meer normaal leven hadden gevierd. Op de Chinese sociale media verschenen veel verontwaardigde reacties.

Zero-Covid blijft

Tijdens zijn bezoek riep Xi zijn regering opnieuw op om vast te houden aan het zero-Covid-beleid. 'Het werk om de maatschappelijke stabiliteit te handhaven, moet in alle opzichten goed worden uitgevoerd, zodat mensen zich gerustgesteld voelen en de sociale stabiliteit wordt gewaarborgd', zei Xi. Ook riep Xi de boeren op om de voedselzekerheid van het land te bewaken en wees hij op de jeugdwerkloosheid. Deze steeg dit jaar tot een recordhoogte, de komende weken zal hij verder verslechteren wanneer 11 miljoen afgestudeerden de arbeidsmarkt betreden. Xi riep universiteiten, bedrijven en ambtenaren op afgestudeerden uit armere gezinnen en mensen die al heel lang werkzoekend zijn, te ondersteunen.

Lees ook | Shanghai bouwt na maanden lockdown af

Xi's opmerkingen doen denken aan de uitspraken die hij in maart deed. Ook toen riep hij ambtenaren op om de economische impact van de coronaregels zo veel mogelijk te dempen. Volgens analisten wijst Xi's nadruk op het behoud van sociale stabiliteit op een groeiende bezorgdheid over de economische gevolgen van het zero-Covidbeleid.

Het in balans brengen van economische groei en het compleet elimineren van Covid is met het huidige zero-Covidbeleid met zware lockdowns natuurlijk een contradictio in terminis. Het een sluit het ander immers uit. Algemeen wordt verwacht dat de China de economische groeidoelstelling van ongeveer 5,5 procent dit jaar niet gaat halen, juist vanwege het strikte coronabeleid en de malaise op de vastgoedmarkt.

Lees ook | Arbeiders Shanghai in opstand tegen coronaregels

Volharding is overwinning

Tegenvallende economische cijfers is iets dat Xi maar slecht kan gebruiken. Xi bereidt zich voor op een herschikking van het leiderschap van de Communistische Partij later dit jaar, waarbij hij naar verwachting zijn derde termijn als president zal veiligstellen. Hij herhaalde in Sichuan nochtans dat China naar een nul-Covid-uitbraak streeft.

'Volharding is overwinning', zei Xi. 'We moeten ons onwrikbaar houden aan het algemene beleid van 'dynamische opruiming', het vertrouwen versterken, bemoeienissen elimineren, verlammende gedachten overwinnen, veel aandacht besteden aan de kerntaken van epidemiepreventie en -bestrijding, en de zwaarbevochten resultaten van epidemiepreventie en -bestrijding resoluut consolideren.'

Dynamische opruiming

De Chinese regering blijft vasthouden aan haar beleid van 'dynamische opruiming', waarbij snel wordt gereageerd op uitbraken om het aantal ziektegevallen in de gemeenschap terug te brengen tot nul. Dit beleid, dat veel middelen vergt, omvat massa-quarantainecentra voor mensen die als naaste contacten worden beschouwd - vaak zo ver verwijderd als een buurman in hetzelfde gebouw, maar verscheidene verdiepingen verder. De gevolgen van het beleid zijn voor de Chinese economie aanzienlijk.

Lees ook | Peking versoepelt coronamaatregelen, besmettingen Shanghai lager


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen