Internationaal10 jun '22 16:14

'Westelijke Balkan hoort bij Europa'

Auteur: Jasper Daams

Olaf Scholz is momenteel voor het eerst als Duitse bondskanselier op bezoek op de Balkan. Vandaag is hij in Servië, Kosovo en Griekenland. Morgen bezoekt hij Noord-Macedonië en Bulgarije. Met name zijn bezoek aan Servië wordt als heet hangijzer beschouwd, vanwege het strategisch belang van het land in de oorlog in Oekraïne.

Bondskanselier Olaf Scholz (l) schudt de hand van premier Albin Kurti van Kosovo
Bondskanselier Olaf Scholz (l) schudt de hand van premier Albin Kurti van Kosovo (ANP / dpa Picture-Alliance / Michael Kappeler)

Scholz kondigde eerder aan na de zomer naar de Balkanlanden te gaan, maar de Russische invasie veranderde de zaak. De toegenomen strategische belangen van de Balkanlanden deden Scholz besluiten zijn werkbezoek naar voren te schuiven. 'Sinds de invasie kijkt Duitsland opnieuw naar Russische invloeden in landen en gebieden waar Duitsland een goede band mee heeft. Wat Duitsland betreft hoort de Westelijke Balkan bij Europa, en dus gaat Scholz sneller dan gepland op reis,' zegt Duitsland-correspondent Derk Marseille.

Servië

Tijdens zijn reis spreekt Scholz onder andere met de Servische president Aleksandar Vučić, die eerder deze week nog bezoek zou krijgen van de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. Omdat hij met het Russische regeringstoestel niet over Bulgarije mocht vliegen, ging dat bezoek niet door. Dat Vučić de Russische minister überhaupt wilde ontvangen, is veelzeggend over zijn houding tegenover Rusland. Marseille: 'Hij houdt de kaarten tegen de borst en heeft zich nog niet duidelijk uitgesproken over de situatie in Rusland. Tegelijkertijd wil Servië ook de volgende stap zetten door toetreding tot de EU te bewerkstelligen.'

Belangrijke bondgenoot

Dat laatste lijkt onwaarschijnlijk. Belangrijke Servische politici hebben de laatste jaren meermaals aangegeven dat ze het land nog niet klaar achten voor toetreding tot de EU. Maar wellicht kan Servië door de oorlog toch het één en ander bewerkstelligen in Europa. 'De kaarten zijn opnieuw geschud. Scholz hoopt dat zijn Servische collega te bewegen is een belangrijke bondgenoot te worden. Daar horen handel, verdragen en toezeggingen vanuit Scholz bij. Strategisch gezien is dat land een grote vis voor Europa, dus daar zet Scholz vol op in,' licht Marseille toe.

Lees ook | Merkel blijft achter Ruslandbeleid staan in eerste interview sinds aftreden

Kosovo wil nog dit jaar kandidaat-lidmaatschap EU aanvragen

Buurland Kosovo kondigde vandaag aan dat het van plan is nog dit jaar het lidmaatschap van de Europese Unie aan te vragen, meldt het ANP. De Kosovaarse premier Albin Kurti deed dit plan uit de doeken op een persconferentie met Olaf Scholz in de hoofdstad Pristina. Scholz vindt het belangrijk een signaal af te geven van 'vertrouwen en hoop dat het toetredingsproces gewild is door de EU en een realistische kans heeft als iedereen zich daarvoor inzet'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen