Internationaal12 jun '22 14:09

Russen vernietigen tweede brug in Severodonetsk

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Het Russische leger heeft een tweede brug tussen de Oekraïense steden Severodonetsk en Lisitsjansk vernietigd en beschiet nu de derde brug. De gouverneur van de regio Loehansk heeft dat volgens de Britse omroep BBC bekendgemaakt.

(ANP / AFP Aris Messinis)

Gouverneur Sergej Gaidai stelt dat Russische militairen de routes van en naar Severodonetsk 'volledig willen afsnijden zodat inwoners niet kunnen worden geëvacueerd en geen munitievoorraden of versterkingen kunnen worden gebracht'. De eerste brug werd op 22 mei verwoest.

Severodonetsk is in de afgelopen weken het middelpunt geworden van de oorlog in Oekraïne. Gaidai omschrijft de situatie in de grotendeels bezette stad als zeer moeilijk en denkt dat de aankomende paar dagen beslissend zullen zijn. Hij verwacht dat Rusland zondag of maandag al zijn reserves zal inzetten om de rest van Severodonesk in te nemen.

Het Oekraïense leger heeft de controle over onder meer een industriegebied waar zich naar verluidt honderden burgers in een fabriek verschuilen. In de omgeving vinden hevige straatgevechten plaats. Evacuaties zijn volgens Gaidai niet mogelijk. Hij ontkent dat de fabriek is omsingeld, wat volgens pro-Russische separatisten wel was gebeurd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen