Internationaal12 jun '22 14:28

Mogelijke corona-besmetting van kat naar mens in Thailand

Auteur: ANP

Volgens een onderzoek kan het coronavirus waarschijnlijk van katten op mensen worden overgedragen. In het tijdschrift Emerging Infectious Diseases beschrijven wetenschappers een geval in Thailand waarbij in augustus 2021 een dierenarts werd besmet met Covid-19. Ze had een kat behandeld die positief was getest in de Zuid-Thaise stad Songkhla en het dier niesde tegen haar aan.

Vaccinaties in Nonthaburi, Thailand
Vaccinaties in Nonthaburi, Thailand (ANP / SIPA USA / Teera Noisakran)

De kat heeft het virus waarschijnlijk van zijn twee eigenaren gekregen, schrijft een groep onderzoekers onder leiding van Sarunyou Chusri van de universiteit in Songkhla. Uit onderzoek kwam naar voren dat de virussen die werden aangetroffen bij de kat, de dierenarts en de eigenaren zeer nauw verwant waren.

Wetenschappers benadrukken echter in een artikel van de New York Times dat het virus significant vaker van mens op kat wordt overgedragen dan in tegenovergestelde richting. Dit geval onderstreept echter de noodzaak om huisdieren te isoleren in het geval van een infectie, zei infectieziektespecialist Scott Weese van de Canadian University of Guelph: "Ik denk dat het belangrijk voor ons is om te erkennen dat het virus nog steeds tussen soorten kan worden uitgewisseld."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen