Internationaal14 jun '22 14:20

Liveblog | Oekraïense landbouwminister: kwart verbouwd land verloren; Zelenski tegen Scholz: neem helder standpunt in

Auteur: BNR Webredactie

Het is dag 110 van de oorlog in Oekraïne. In dit liveblog blijf je op de hoogte van de laatste relevante ontwikkelingen in de oorlog van Oekraïne.

Verwoest gedeelte van de Oekraïense stad Severodonetsk.
Verwoest gedeelte van de Oekraïense stad Severodonetsk. (ANP / AFP)

Moskou: Oekraïense militie doodde soldaten die zich overgaven

14:19 | Een Oekraïense nationalistische militie heeft ten zuidwesten van de stad Donetsk aan het front het vuur geopend op Oekraïense soldaten die zich overgaven aan de Russen en pro-Russische strijders in de regio. Daarbij zijn zeker dertig Oekraïense militairen door eigen vuur gedood, aldus de Russische legerwoordvoerder generaal Igor Konasjenkov. Zijn in Russische media gemelde verhaal is niet verifieerbaar.

Volgens Konasjenkov namen circa dertig militairen van de 54e Oekraïense gemechaniseerde brigade op een vooruitgeschoven positie radiocontact op met de vijand en meldden zich over te willen geven kort voor een nieuwe Russische aanval zou beginnen. Ze kwamen een route en tijdstip voor de overgave overeen en legden de wapens neer. Maar een speciale eenheid van de Oekraïense strijdkrachten arriveerde plotseling toen de militairen 's avonds met witte vlaggen richting het Russische front liepen. Ze werden in de rug aangevallen en neergemaaid, volgens Konasjenkov.

Volgens Konasjenkov komen dergelijke incidenten steeds vaker voor, omdat steeds meer soldaten van de Oekraïense strijdkrachten gedemoraliseerd zouden raken. De Oekraïense bevelhebbers zouden daarom speciale eenheden naar het front sturen om desertie met harde hand de kop in te drukken.

Rusland staat Azovstal-soldaten toe om zich over te geven

13:46 | Het Russische ministerie van Defensie heeft Oekraïense soldaten - die zich nog altijd verschuilen in de Azot-fabriek in Severodonetsk - aangeboden om zich op 15 juni veilig te kunnen overgeven. Dat meldt Interfax.

Het ministerie stelt dat Oekraïne gevraagd heeft om een evacuatiecorridor zodat burgers de fabriek kunnen verlaten, ook omdat de verbindingen tussen Severodonetsk en niet-bezet Oekraïens grondgebied verloren zijn gegaan.

'Situatie Severodonetsk feitelijk al beslist'

12:00 | De situatie in de Oost-Oekraïense stad Severodenotsk is niet alleen nijpend, de situatie is er feitelijk al beslist. Net als in Marioepol. Dat zegt BNR's buitenlandcommentator Bernard Hammelburg. 'De stad is afgesloten van de buitenwereld, er is geen toevoer van voorraden of munitie. Het is een metafoor voor wat er zich in Loehansk afspeelt.'

Londen: Russen maken vorderingen in Oekraïense regio Charkov

10:30 | Het Russische leger heeft waarschijnlijk voor het eerst sinds weken 'kleine vooruitgangen' geboekt bij gevechten in de Oekraïense regio Charkov. Dat meldt het Britse ministerie van Defensie in een dagelijkse update van de situatie aan de frontlinies in Oekraïne.

Volgens de Britten ligt het zwaartepunt van het Russische offensief wel nog steeds bij het oostelijker gelegen Severodonetsk. Om die stad wordt al weken gevochten. Volgens de gouverneur van de oostelijke regio Loehansk, waartoe Severodonetsk behoort, is het niet meer mogelijk om burgers te evacueren of goederen naar de stad te brengen doordat de laatste brug naar de stad is verwoest. Ook is het Oekraïense leger daar uit het centrum verdreven.

De regio Charkov grenst aan Loehansk. De gelijknamige stad Charkov was voor de oorlog de tweede stad van het land en telde zo'n 1,5 miljoen inwoners. Het is een van de eerste steden die werd aangevallen door het Russische leger, vanwege de oostelijke ligging. In mei wisten Oekraïense militairen het Russische leger terug te dringen

'Te weinig aandacht voor cyberaanvallen in oorlog Oekraïne'

10:30 | De gevaren van cyberaanvallen tijdens de oorlog in Oekraïne worden onderschat doordat er te weinig aandacht voor is. Sinds halverwege maart is het aantal cyberoperaties weer aan het toenemen. Dat zegt Peter Pijpers, kolonel en universitair hoofddocent cyber-operaties aan de Nederlandse Defensie Academie.

10:14 | In een kwartier weten wat er gisteren allemaal is gebeurd rondom de oorlog in Oekraïne? Luister dan de nieuwste Oekraïne-update van Boekestijn en De Wijk terug. Onder meer aandacht voor de volgende thema’s: De situatie in Severodonetsk, Een NAVO-lidmaatschap voor de rompstaat? En wat als de publieke opinie in de VS keert?

De uitzending vind je hier

Paus kritisch op Rusland maar noemt oorlog 'misschien uitgelokt'

10:00 | De paus heeft opnieuw kritiek op Rusland geuit voor de invasie in Oekraïne, maar heeft daarbij benadrukt dat de situatie niet zwart-wit is. Volgens de Italiaanse krant La Stampa heeft paus Franciscus in gesprek met jezuïtische media gezegd dat de Russische troepen 'bruut en wreed' tekeergaan in Oekraïne, maar dat de oorlog 'misschien op de een of andere manier is uitgelokt'.

De paus zou geen voorstander zijn van de Russische president Vladimir Poetin, maar vinden dat 'een ingewikkelde situatie niet moet worden teruggebracht tot een onderscheid tussen goed en kwaad'. Maar terwijl de paus kritisch is op de Russische troepen, prijst hij het Oekraïense leger. De Oekraïners zouden dapper zijn en strijden om te overleven.

De paus uitte deze oorlog al vaker kritiek op de Russische agressie. Hij zei onder andere dat het bombardement op Marioepol barbaars was en dat de oorlog hem deed 'lijden en huilen.'

In september heeft Franciscus een ontmoeting met patriarch Kirill van de Russische Orthodoxe Kerk. Kirill is omstreden omdat hij openlijk aanhanger is van Poetin, maar als het aan de paus ligt gaat hun samenkomst gewoon door

Beurs van Moskou schort handel in Zwitserse frank op na nieuwe sancties

09:45 | De beurs van Moskou heeft gezegd dat zij de handel in de Zwitserse frank ten opzichte van de roebel en de Amerikaanse dollar zal opschorten nadat Zwitserland nieuwe EU-sancties tegen Rusland heeft vastgesteld.

De Moscow Exchange, de grootste beurs van Rusland, zei moeilijkheden te ondervinden bij het uitvoeren van transacties in de Zwitserse munt als gevolg van nieuwe handelsbeperkingen die Zwitserland vorige week heeft opgelegd.

'De schorsing van de activiteiten is te wijten aan de moeilijkheden die marktdeelnemers en de financiële sector ondervinden bij het uitvoeren van betalingen in Zwitserse frank in verband met de beperkende maatregelen die Zwitserland op 10 juni heeft opgelegd', aldus de beurs van Moskou in een verklaring.

Gouverneur: Situatie Severodonetsk 'extreem verslechterd'

09:00 | De gouverneur van Luhansk heeft de situatie in Severodonetsk als 'extreem verslechterd' omschreven. 'De bestorming van de stad is al enkele dagen achter elkaar aan de gang. De vijand vernietigt met artillerie hoge gebouwen en industriële faciliteiten,' schreef Serhiy Haidai op Telegram.

Elke dag worden mensen gedood, maar hun lichamen zijn 'moeilijk te bereiken door de dichtheid van de beschietingen,' zei hij, eraan toevoegend dat er 'veel beschadigde hoogbouw is ... waarvan sommige door het Russische leger zijn neergeschoten om de fundering te slopen'.

Brits ministerie van Defensie: Russische defensie-industrie zou vraag oorlog mogelijk niet kunnen bijbenen

De Russische defensie-industrie zou het moeilijk kunnen krijgen om te blijven voldoen aan de eisen van de oorlog in Oekraïne, deels door de gevolgen van sancties en een gebrek aan expertise, heeft het Britse ministerie van Defensie gezegd.

Een topambtenaar van de Russische Militaire Industriële Commissie voorspelde dat de defensie-uitgaven het Russische defensiebudget met 20 procent zouden kunnen verhogen, zei het ministerie. 'De industrie zou moeite kunnen hebben om aan veel van deze eisen te voldoen. De Russische productie van hoogwaardige optica en geavanceerde elektronica blijft waarschijnlijk problematisch en kan de inspanningen om het in Oekraïne verloren gegane materieel te vervangen, ondermijnen', aldus het ministerie.

Rutte ontvangt leiders NAVO-landen

03:32 | Vijf premiers, een president en de topman van de NAVO komen dinsdagavond bijeen op het Catshuis om te praten over de komende top van het Atlantische bondgenootschap. Premier Mark Rutte heeft de bijeenkomst samen met zijn Deense collega Mette Frederiksen georganiseerd.

Later deze maand komen de dertig NAVO-lidstaten in de Spaanse hoofdstad Madrid samen. Daar is de oorlog in Oekraïne het hoofdonderwerp van de top. De Russische inval leidt ertoe dat NAVO-landen in rap tempo hun defensie-uitgaven aan het opschroeven zijn.

De Russische agressie heeft ook tot gevolg dat Finland en Zweden lid willen worden van de NAVO. De landen werken al nauw samen met de NAVO. Turkije verzet zich als enige lidstaat nog tegen de toetreding van beide landen. Er is druk diplomatiek verkeer om de Turken over te halen akkoord te gaan.

Naast Rutte, Frederiksen en secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO, komen ook president Klaus Johannis van Roemenië, eerste minister Alexander De Croo van België, minister-president Mateusz Morawiecki van Polen en minister-president Arturs Kariņš van Letland naar het werkdiner op het Catshuis.

Zelenski tegen Scholz: neem helder standpunt in

02:28 | De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft de Duitse bondskanselier Olaf Scholz in een telefoongesprek gevraagd een helder standpunt in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne in te nemen.

'Hij moet ons geruststellen dat Duitsland Oekraïne steunt', zei Zelenski maandagavond in een interview met de Duitse tv-zender ZDF. 'Hij en zijn regering moeten kiezen.' Volgens de president moet Duitsland niet proberen een balans te vinden tussen het steunen van Oekraïne en de relatie met Rusland.

'Duitsland begon veel later met wapenleveringen dan onze buurlanden', zei Zelenski op televisie. 'Dat is een feit.' Volgens Scholz zat de vertraging in het feit dat Oekraïense soldaten getraind moesten worden met de zware wapens om te gaan.

Scholz heeft geruchten dat hij donderdag naar Kiev zou afreizen met de Franse president Emmanuel Macron en de Italiaanse minister-president Mario Draghi niet bevestigd.

Oekraïense landbouwminister: kwart verbouwd land verloren

02:00 | Het aantal bezaaide velden in Oekraïne is sinds Ruslands invasie in het land in februari met een kwart gedaald, zegt de Oekraïense landbouwminister Taras Visotski. De oogst zal vermoedelijk genoeg zijn voor binnenlandse behoeften, vooral aangezien miljoenen bewoners van het land naar het buitenland gevlucht zijn.

De daling komt niet alleen doordat er gevochten wordt in het land, maar ook omdat Rusland de export blokkeert. Daardoor verbouwen boeren minder export-georiënteerde gewassen.

Bepaalde gewassen, zoals sojabonen, zijn ongeveer in oppervlakte gelijk gebleven, maar mais is gedaald van 5,5 miljoen hectare voor de oorlog naar 4,6 miljoen hectare nu.

Visotski gaf geen getallen vrij over graan. Oekraïne is een van 's werelds grootste graanexporteurs en veel landen zijn voor hun voedselzekerheid afhankelijk van de productie van het gewas in Oekraïne.

Colombia verhoogt productie van steenkool en aardolie

01:00 | Colombia zal de steenkool- en aardolieproductie opvoeren om de leemte op te vullen die is ontstaan door de sancties tegen Rusland, aldus minister van Energie Diego Mesa.

Het Andesland heeft de export van steenkool naar Ierland hervat, zei Mesa in de marge van de Canadese conferentie voor goudzoekers en ontwikkelaars in Toronto. Ierland stopte in 2016 met het kopen van Colombiaanse steenkool vanwege zorgen over de mensenrechten.

'Zes jaar geleden had Ierland Colombiaanse steenkool vervangen door Russische steenkool ... maar aan het begin van de oorlog kwamen ze weer op onze deuren aankloppen,' zei Mesa


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen