Internationaal14 jun '22 12:01Aangepast op 14 jun '22 14:34

'Situatie Severodonetsk feitelijk al beslist'

Auteur: Mark van Harreveld

De situatie in de Oost-Oekraïense stad Severodenotsk is niet alleen nijpend, de situatie is er feitelijk al beslist. Net als in Marioepol. Dat zegt BNR's buitenlandcommentator Bernard Hammelburg. 'De stad is afgesloten van de buitenwereld, er is geen toevoer van voorraden of munitie. Het is een metafoor voor wat er zich in Loehansk afspeelt.'

(ANP / AFP / Aris Messinis)

Volg hier ons liveblog over de oorlog in Oekraïne

Verzet

De bevolking van de Donbas-regio is weliswaar voor het overgrote deel etnisch-Russisch, dat wil niet zeggen dat deze groep het eens is met de inlijving bij Rusland, zegt Hammelburg. 'Er is ook verzet onder de groepen waarvan de Russen dat niet hadden verwacht, die dachten dat dat vlekkeloos zou verlopen. Er blijft veel verzet. Dat geeft ook te denken over de toekomst - die hele Donbas zal vroeg of laat in Russische handen vallen, maar dat wil niet zeggen dat het verzet daar ophoudt, dat wordt dan wel degelijk bezet gebied, en niet zomaar onderdeel van de Russische federatie, het blijft moeilijk ook voor de Russen'.

Lees ook | 'Te weinig aandacht voor cyberaanvallen in oorlog Oekraïne

Boodschappen

Oekraïne heeft onlangs via Twitter een complete boodschappenlijst gepresenteerd met daarop verzoeken tot wapenleveranties en specifieker: het soort wapens en de gewenste aantallen. Hammelburg ziet daar verschillende haken en ogen: qua aantallen teert dit sterk in op wat westerse landen zelf nog aan defensiemateriaal hebben en er kan niet snel genoeg bij geproduceerd worden. Bovendien kan het niet op tijd geleverd worden. En last but not least: 'Wat niet hardop gezegd wordt, maar wat misschien wel in de wandelgangen op de NAVO-top besproken wordt - wat gebeurt er als die Donbas in Russische handen valt, dan vallen al die zware westerse wapens ook in Russische handen. Dat is echt iets waar je rekening mee moet houden'.

Lees ook | Minister Schreinemacher: 'Lijkt erop dat Poetin uithongeren als oorlogstactiek gebruikt'

Productieplafond

Gevraagd of de Russen niet ook aan de grens van hun productiecapaciteit zitten, zegt Hammelburg dat ook de Russen 'als gekken bijproduceren'. 'Hun probleem is echter de slechte organisatie, ze hebben wel generaals, maar geen officieren en onderofficieren. Wat materieel betreft hebben ze de overhand, ze gebruiken ook een methode die ze destijds in Aleppo, Marioepol en Grozny hebben laten zien: als ze hun zin niet krijgen, gooien ze het gewoon plat. Daar kun je niet tegenop met alle wapens die de Oekraïners willen'.

Lees ook | Rusland verdiende sinds begin oorlog 93 miljard euro aan brandstofexport


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen