Internationaal18 jun '22 17:00

China vecht 'tot bittere eind' om Taiwan

Auteur: Mark van Harreveld

China zweert 'tot het bittere einde te vechten' om de Taiwanese onafhankelijkheid tegen te houden en waarschuwt dat buitenlandse inmenging in Taiwan 'gedoemd is te mislukken'. De Chinese minister van Defensie Wei Fenghe deed zijn uitspraken zondag op de Shangri-La Dialogue, de driedaagse veiligheidstop over de Aziatische regio die in Singapore wordt gehouden.

(EPA)

'Als iemand het waagt Taiwan af te scheiden van China, zullen we ... ten koste van alles en tot het bittere eind vechten. Dit is de enige keuze voor China. Niemand mag ooit de vastberadenheid en het vermogen van de Chinese strijdkrachten om hun territoriale integriteit te beschermen, onderschatten', zei Wei Fenghe. De Chinese minister reageerde hiermee fel op de zijn Amerikaanse ambtsgenoot Lloyd Austin die de dag ervoor het woord voerde.

Lees ook | VS en China botsen over Taiwan

Tijdens zijn toespraak had Austin Beijing beschuldigd van 'provocerende en destabiliserende' militaire activiteiten. Austin zei dat de VS achter haar bondgenoten en partners in de Aziatische Stille Oceaan zal staan. De VS en China raken in toenemende mate verwikkeld in een woordenstrijd over de toekomst van Taiwan, het eiland voor de Chinese kust dat door de laatste wordt gezien als een afvallige provincie die wacht op hereniging. Taiwan is sinds 1949 onafhankelijk van het Chinese vasteland, China heeft zich daar nooit bij neergelegd.

Lees ook | Hong Kong verbiedt herdenking bloedbad

In een nauwelijks verhulde veeg uit de pan aan het adres van de VS zei Wei dat 'sommige landen de Taiwan-kaart tegen China blijven uitspelen' om 'zich te mengen in interne aangelegenheden'. Wei voegde eraan toe: 'Niemand kan China's weg naar hereniging stoppen'. In zijn toespraak zei Wei verder dat het aan de VS was om de relatie te verbeteren, aangezien de banden zich op een kritiek punt bevonden.

Hij herhaalde meermaals dat China vrede en stabiliteit nastreeft en geen agressor is, en zei dat de VS moeten 'ophouden China te besmeuren en in toom te houden. De bilaterale relatie kan niet verbeteren tenzij de VS dat kan', zei Wei die gekleed was in zijn militaire uniform. Wei en Austin hielden in de wandelgangen van de top hun eerste één-op-één-gesprekken.

De spanningen over Taiwan zijn de afgelopen tijd verder opgelopen, niet in de laatste plaats door de toenemende schendingen van Chinese militaire vliegtuigen van het Taiwanese luchtruim. Vorige maand nog liet Biden zich tijdens een bezoek aan Japan ontvallen dat de VS Taiwan zouden verdedigen in geval van een Chinese aanval. Niet eerder liet een Amerikaanse president zich zo expliciet uit hierover.

Lees ook | China krijgt nul op rekest in Pacific

Expansie

De expansieve aanspraken van China op de Zuid-Chinese Zee begint steeds meer landen uit de regio grote zorgen te baren. De Zuid-Chinese is een zeer strategisch gebied waar jaarlijks voor triljoenen dollars aan scheepshandel doorheen gaat, China heeft verschillende claims gelegd op onder meer de Paracell en de Spratley eilanden en wordt er regelmatig van beschuldigd te dicht met zijn vliegtuigen en boten langs de kusten van rivaliserende landen in de Zuid-Chinese Zee en de Oost-Chinese Zee te vliegen, en dat het op gevaarlijke wijze patrouillevliegtuigen onderschept in het internationale luchtruim.

Lees ook | Australië waarschuwt voor 'gevolgen' Chinese invloed Pacific

Op de veiligheidstop zei de Zuid-Koreaanse minister van Defensie Lee Jong-sup dat Seoel zijn defensiecapaciteiten zal opvoeren en met de VS gaat samenwerken om het hoofd te bieden aan de Chinese dreiging. Ondertussen waarschuwde Japan voor Chinese pogingen om de status quo in de Zuid- en Oost-Chinese Zee te veranderen en zei dat de vrede en veiligheid van de Straat van Taiwan niet alleen belangrijk zijn voor Japan, maar ook voor de internationale gemeenschap.

Lees ook | Zuid-Korea balanceert tussen VS en China


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen