Internationaal16 jun '22 08:21Aangepast op 16 jun '22 09:29

Macron, Scholz en Draghi in Kiev

Auteur: BNR Webredactie

De leiders van Duitsland, Frankrijk en Italië zijn vandaag in Kiev. Olaf Scholz, Emmanuel Macron en Mario Draghi zijn per nachttrein vanuit Polen naar de Oekraïense hoofdstad afgereisd. Het is het eerste bezoek van de leiders van de belangrijkste landen van de Europese Unie sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne.

(ANP / EPA)

De afgelopen dagen wilden de regeringen niet bevestigen dat de drie mannen naar Oekraïne zouden reizen om de Oekraïense president Volodimir Zelenski hun steun te betuigen. De Italiaanse krant La Repubblica publiceerde donderdagochtend foto's van de leiders in een speciale nachttrein naar Oekraïne.

Met name Scholz en Macron hebben de laatste tijd kritiek gekregen uit Oekraïne op hun handelen tijdens de oorlog. Scholz zou te terughoudend zijn bij het sturen van wapens en Macron is volgens Zelenski niet hard genoeg voor de Russen. Vooral Macron heeft namelijk benadrukt dat er met het Kremlin moet worden gecommuniceerd, om te kunnen onderhandelen over een eventuele wapenstilstand. Oekraïne vreest dat de economische belangen van de rest van Europa daarbij zwaarder wegen dan de Oekraïense overwinning in de oorlog.

Verwacht wordt dat Zelenski de Europese leiders zal vragen om meer en zwaardere wapens. Woensdag kwamen de defensieministers van de NAVO bijeen en verschillende landen beloofden meer wapens te sturen. De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben raketten, artillerie en munitie toegezegd. Naar verluidt stuurt ook Nederland antischeepsraketten naar Oekraïne.

Het bezoek aan Kiev komt een dag voordat de Europese Commissie met een advies komt over de aanvraag van Oekraïne om lid te worden van de EU. De verwachting is dat de Commissie positief is over een kandidaat-status. Oekraïne hoopt versneld het lidmaatschap van de EU te kunnen krijgen, maar landen als Nederland en Duitsland hebben nog twijfels of Oekraïne kandidaat-lid moet worden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen