Internationaal16 jun '22 11:51

'Steeds lastiger voor Westen om wapens te leveren'

Auteur: BNR Webredactie

Het wordt steeds lastiger voor Westerse landen om nog extra wapensystemen aan Oekraïne te leveren. De bereidheid is groot, maar de arsenalen in Westerse landen zijn niet eindeloos. Dat zegt defensiespecialist Dick Zandee van het Clingendael Instituut. De Verenigde Staten kondigde in Brussel aan opnieuw voor 1 miljard euro aan wapens te leveren aan Oekraïne. Nederland gaat antischeepsraketten leveren.

(ANP / Associated Press)

Nu Rusland gestaag voortgang boekt bij het veroveren van de Donbas, vraagt Oekraïne steeds vaker om extra leveringen van zware wapens vanuit het Westen. In de aanloop naar het overleg van de contactgroep van landen die Oekraïne steunen, gaf een belangrijke adviseur van president Zelenski eerder deze week aan dat het land maar liefst 300 raketsystemen, 500 tanks en 1000 houwitsers nodig heeft om Rusland te kunnen verslaan. De tot nu toe toegezegde wapens en leveranties zijn slechts een fractie daarvan.

Lees ook | Macron, Scholz en Draghi in Kiev

Amerika stuurt nog eens 18 Houwitsers en grote hoeveelheden munitie naar Oekraïne, bovenop de eerder geleverde 108 houwitsers. Ook wordt met spanning gekeken of de Duitse, Franse en Italiaanse leiders die Kiev bezoeken met grote toezeggingen komen.

Arsenalen

Toch wordt het leveren van extra systemen 'steeds lastiger' zegt Zandee. 'Dat is natuurlijk een andere factor die de leveringen gaan beïnvloeden. De arsenalen in de Westelijke landen, die zijn niet eindeloos.' Een bijkomend probleem is dat fabrikanten veel tijd nodig hebben om orders voor extra wapensystemen te verwerken. 'je gaat niet even naar de winkel en bestelt daar een pantserhouwitser. De constructie daarvan duurt maanden en maanden. Die factor tijd begint steeds belangrijker te worden.'

Daar komt volgens Zandee nog eens bovenop dat Oekraïense soldaten moeten worden opgeleid om de nieuwe wapens te gebruiken.

Volg de laatste ontwikkelingen rondom de oorlog in Oekraïne via ons liveblog


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen