Internationaal17 jun '22 17:53

Liveblog | Veel doden bij Russische beschieting van Lisitsjansk

Auteur: BNR Webredactie

Het is vrijdag 17 juni, dag 113 van de oorlog in Oekraïne. Volg in dit liveblog alles over de oorlog en de gevolgen daarvan.

Biden weet niet waar in Oekraïne vermiste Amerikanen zijn

17:51 | President Joe Biden is bijgepraat over Amerikanen die in Oekraïne vermist zijn, maar weet niet waar ze zijn. Hij herhaalde dat landgenoten niet naar Oekraïne moeten afreizen.

Het gaat om zeker drie Amerikanen. Twee van hen zijn volgens hun familie waarschijnlijk in het oosten van Oekraïne gevangengenomen door het Russische leger. De 39-jarige Alexander Drueke en Andy Tai Huynh (27), dienden beiden eerder in het Amerikaanse leger.

De VS drongen er donderdag bij Rusland op aan Amerikaanse vrijwilligers te behandelen als krijgsgevangenen op grond van de Conventies van Genève. Die schrijven voor dat ze humaan moeten worden behandeld en recht hebben op een eerlijk proces.

Een rechtbank in de pro-Russische regio Donetsk in Oost-Oekraïne veroordeelde eerder twee Britten en een Marokkaan ter dood wegens hun deelname als 'huurling' aan de oorlog aan de kant van Oekraïne. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou benadrukte vervolgens dat zij als huurlingen geen bescherming genieten onder internationaal humanitair recht.

Johnson kondigt in Kiev 'groots militair trainingsprogramma' aan

17:31 | Het Verenigd Koninkrijk biedt Oekraïne aan om duizenden nieuwe en bestaande Oekraïense soldaten op te leiden in het kader van een "groots militair trainingsprogramma". Dat heeft de Britse premier Boris Johnson persoonlijk aan zijn Oekraïense ambtgenoot Volodomir Zelenski meegedeeld, toen de twee elkaar vrijdag in Kiev ontmoetten. Het is Johnsons tweede bezoek aan de Oekraïense hoofdstad sinds de Russische invasie op 24 februari.

De Britse trainingsoperatie heeft volgens een regeringsverklaring de potentie om elke 120 dagen tot 10.000 soldaten te trainen. Het door het Britse leger geleide programma zou ertoe moeten leiden dat de Oekraïners 'hun inzet kunnen versnellen, hun strijdkrachten kunnen herbouwen en hun weerstand kunnen vergroten'. Mocht Oekraïne het aanbod accepteren, dan worden mogelijk ook westerse bondgenoten uitgenodigd om aan het programma deel te nemen.

Het Verenigd Koninkrijk heeft naar eigen zeggen inmiddels meer dan 1,3 miljard Britse pond (ruim 1,5 miljard euro) aan economische en humanitaire steun toegezegd aan Oekraïne, waaronder meer dan 5000 antitankraketten, langeafstandsraketten en zelfrijdende kanonnen.

Rusland hekelt ‘anti-Russische campagne’ Nederland

16:49 | Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken beschuldigt Nederland van het voeren van een 'anti-Russische campagne'. Daarmee reageert Moskou op de aanhouding van een man die volgens de Nederlandse autoriteiten een Russische spion was. De kwestie 'beschadigt' de relaties tussen beide landen, aldus het ministerie.

Volgens de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) had een Russische inlichtingenofficier die voor de Russische militaire inlichtingendienst GROe werkt, geprobeerd te infiltreren bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. De man wilde onder valse Braziliaanse identiteit bij het ICC aan de slag als stagiair. Hij was al aangenomen, maar kon op Schiphol worden opgepakt.

De bewuste arrestatie speelde begin april al, maar werd donderdag pas bekendgemaakt, onder meer om het lopende onderzoek niet te frustreren, aldus de AIVD. Rusland noemde het lange wachten met de bekendmaking 'veelbetekenend'. Nederland zou met de timing van het vrijgeven van de informatie de steun voor het ICC-onderzoek naar Russische oorlogsmisdaden in Oekraïne willen vergroten, aldus het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ook stelt Rusland dat Nederland informatie verzonnen heeft om een 'schandaal te creëren' en "het publiek bang te maken met geruchten over verraderlijke machinaties van de Russen'. En: 'De anti-Russische spionagecampagne die in het land (Nederland) is ontketend, vergezeld van doelgerichte 'lekken' van dubieuze inhoud, veroorzaakt niets anders dan schade aan de toch al slechte bilaterale betrekkingen.'

Minister Jetten: 'Dichtdraaien gaskraan Italië is zorgwekkend'

16:53 | Energie-minister Jetten noemt het zorgwekkend dat de gaskraan uit Rusland in onder meer Italië - deels - is dichtgedraaid. Dat zegt hij tegen BNR.

Gazprom verminderde de gasexport naar Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk deze week ook al fors. Daarbij verwees het concern naar technische problemen, maar de Italiaanse premier Draghi noemde dat excuus een leugen en zei dat Rusland gas als politiek drukmiddel inzet

Poetin: westerse 'economische blitzkrieg' is mislukt

16:26 | De westerse sancties tegen Rusland hebben volgens president Vladimir Poetin geen effect gehad. 'De economische blitzkrieg had vanaf het begin geen kans van slagen', zei hij vrijdag op het International Economic Forum in Sint-Petersburg. "Wij zijn sterke mensen en kunnen elke uitdaging aan.'

Poetin noemde de sancties die westerse landen hebben opgelegd vanwege de Russische aanval op Oekraïne 'krankzinnig' en 'niet doordacht'. Hij zei dat de strafmaatregelen ook de EU hard treffen en schatte de schade voor Europa op 400 miljard dollar (ruim 380 miljard euro).

In zijn ruim een uur durende toespraak tot vertegenwoordigers van het bedrijfsleven bekritiseerde Poetin het Westen ook op andere vlakken. Zo gedragen de Verenigde Staten zich volgens de president als 'Gods boodschapper op aarde'. Ook stelde hij dat het Westen andere delen van de wereld wil koloniseren.

Onbeschadigd door de economische sancties betreedt Rusland een nieuwe wereldorde als een 'machtig en modern land', aldus Poetin. Volgens hem is 'duidelijk' dat de regels van die nieuwe wereldorde worden vastgesteld door 'sterke en soevereine staten'. Ter onderstreping daarvan herhaalde hij de claim dat Rusland over hypersonische raketten beschikt die niemand anders heeft

Kabinet komt met crisisaanpak voor asielopvang

14:49 | Er komt een crisisaanpak voor de vastgelopen asielopvang, melden bewindslieden Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid), Eric van der Burg (Asiel) en Hugo de Jonge (Volkshuisvesting). Volgens het kabinet is de 'gehele migratieketen' verder onder druk komen te staan. Vanwege die verslechterde situatie is het nodig dat op 'hoog ambtelijk en politiek-bestuurlijk niveau' coördinatie en besluitvorming is, aldus het kabinet. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) gaat de organisatie leiden.

De afgelopen weken moesten asielzoekers regelmatig op stoelen slapen in het aanmeldcentrum bij Ter Apel, omdat er te weinig bedden beschikbaar waren. Ondanks dat het Rode Kruis sinds deze week tenten bij het aanmeldcentrum plaatst, zijn er nog steeds niet altijd genoeg slaapplekken. Ook in de nacht van donderdag op vrijdag moesten asielzoekers op stoelen overnachten.

Het kabinet kwam eerder al met plannen om de druk op de asielketen te verlichten. Zo moet er een tweede aanmeldcentrum komen om Ter Apel te ontlasten. Ook werkt het kabinet aan een wet om gemeenten te verplichten asielzoekers op te vangen. Verder komen er meer opvangplekken beschikbaar, onder meer op schepen.

Specifiek voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen kwam er eerder dit jaar ook al een crisisaanpak. Ook voor de corona werd eerder een crisisstructuur opgetuigd waarbij er onder meer vaker overleg plaatsvond tussen verschillende departementen.

CERN verlengt samenwerking met Rusland en Belarus niet

15:04 | Het Europees Centrum voor Kernonderzoek (CERN) heeft besloten de samenwerking met Rusland en Belarus niet te verlengen vanwege de oorlog in Oekraïne. Het internationale samenwerkingsakkoord met beide landen loopt in 2024 af.

In maart had de in Zwitserland gevestigde organisatie, bekend van een grote deeltjesversneller, de samenwerking met Rusland al stopgezet. De 23 lidstaten, waaronder Nederland, sluiten een verlenging niet helemaal uit. Als de situatie in Oekraïne verandert, kan worden besloten beide landen binnenboord te houden.

CERN werd opgericht in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog om landen en mensen samen te brengen voor het vreedzaam bedrijven van wetenschap.

Veel doden bij Russische beschieting van Lisitsjansk

14:49 | Veel bewoners van Lisitsjansk zijn volgens de Oekraïense autoriteiten omgekomen door beschietingen van het Russische leger. Ook zijn veel mensen gewond geraakt. Om hoeveel mensen het precies gaat, is niet bekend.

Donderdagavond waren er vier mensen gedood door de Russische beschietingen. De stad lijkt het volgende doelwit voor het Russische leger te worden, nu de naastgelegen stad Severodonetsk nagenoeg volledig in handen is van Rusland. Tussen de twee zustersteden stroomt de rivier de Donetsk en er zijn geen bruggen meer.

Volgens de gouverneur wordt er nog gevochten in Severodonetsk en is de stad nog niet helemaal onder Russische controle. De Russen zeggen dat ze alles in handen hebben behalve het complex rond de chemische fabriek Azot.

Frankrijk krijgt geen Russisch gas meer via Duitsland

14:03 | Door de pijpleiding die het gasnet van Frankrijk met Duitsland verbindt stroomt geen Russisch gas meer. De Franse beheerder van het gasnetwerk, GRTGaz, meldt dat de toevoer van gas via dat knooppunt sinds woensdag is stilgevallen.

De melding komt op dezelfde dag dat het Russische staatsgasconcern Gazprom het Italiaanse energieconcern Eni liet weten maar de helft van de gevraagde hoeveelheid gas te kunnen leveren. Ook de gastoevoer naar Slowakije vanuit Rusland is gehalveerd, meldde de Slowaakse gasimporteur SPP.

Volgens GRTGaz komt de energietoevoer naar Franse klanten niet in gevaar. Ook gaat het vullen van de gasbergingen voor de winter verder. Die operatie loopt op schema, want de opslagen zijn voor 56 procent gevuld terwijl dat normaal gesproken rond deze tijd van het jaar 50 procent is.

De verbinding tussen Duitsland en Frankrijk was doorgaans goed voor het merendeel van de gasimport van Frankrijk. Maar sinds het begin van dit jaar is dat veranderd en werkt het knooppunt nog maar op 10 procent van zijn capaciteit.

Frankrijk is voor zo'n 17 procent van zijn gas afhankelijk van Rusland. Om minder afhankelijk te worden van het land, importeert het nu meer gas uit buurland Spanje.

Gazprom verminderde de gasexport naar Duitsland en Oostenrijk deze week ook al fors. Daarbij verwees het concern naar technische problemen door het gemis aan onderdelen, maar de Italiaanse premier Mario Draghi noemde dat leugens. Hij beticht Rusland ervan gas als wapen in te zetten tegen westerse landen die sancties hebben ingesteld wegens de Russische inval in Oekraïne

Eerder beëindigde Rusland al de toevoer van gas naar Nederland, Polen, Bulgarije, Denemarken en Finland. Gasimporteurs in die landen wilden niet betalen in roebels, zoals de Russische president Vladimir Poetin eiste.

EU-kandidatuur verheugt Oekraïne en Moldavië

13:51 | Oekraïne en Moldavië zijn erg ingenomen met het besluit van de Europese Commissie beide landen voor te dragen als kandidaat-lid van de Europese Unie. De leiders van de 27 lidstaten beslissen volgende week of ze die lijn volgen.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski bedankte het dagelijks EU-bestuur via sociale media voor haar "historische besluit". 'Het is de eerste stap op het pad van het EU-lidmaatschap die onze overwinning zeker dichterbij zal brengen.'

De Moldavische president Maia Sandu sprak van een belangrijk moment voor de toekomst van haar land. 'Dit is de hoop die onze burgers nodig hebben. We weten dat het proces moeilijk zal zijn, maar we zijn vastbesloten dit pad te volgen.' Zij verwacht net als Zelenski volgende week groen licht van de EU-leiders.

Oekraïne stelt visumplicht in voor Russen vanaf 1 juli

13:42 | Russen hebben vanaf 1 juli een visum nodig om Oekraïne binnen te komen. President Volodimir Zelenski heeft die maatregel aangekondigd na vier maanden oorlog, maar het plan had hij al langer. In november vorig jaar was er al genoeg steun van Oekraïners om de toegang van Russen te beperken.

Over de invulling van de visumplicht is nog niets bekendgemaakt, schrijven lokale media. Russen en Oekraïners konden vanaf 1997 zonder visum tussen de landen reizen.

Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen en voert er nog steeds oorlog, vooral in het oosten van het land.

NAVO-manoeuvres in Oostzee probleemloos verlopen

13:33 | Grote maritieme manoeuvres van veertien NAVO-landen, Finland en Zweden in de Oostzee hebben niet geleid tot incidenten. De commandant van de Zesde Amerikaanse Vloot, Eugene Black, zei vrijdag aan het einde van de manoeuvres dat er hier en daar wel wat Russische marinevaartuigen waren, maar alles is wederzijds professioneel verlopen en afgehandeld, aldus viceadmiraal Black.

Toen de oefeningen bijna twee weken geleden van start gingen, werd gevreesd dat de spanningen met Rusland over de oorlog in Oekraïne en het Finse en Zweedse besluit lidmaatschap van de NAVO aan te vragen, tot extra wrijvingen zouden leiden. Maar er is volgens Black niets bijzonders voorgevallen. De oefeningen in de Baltische Zee of Oostzee zijn een jaarlijks evenement. Nederland en België waren ook onder de deelnemers. Meer dan 45 marineschepen, 80 vliegtuigen en 7000 militairen hebben aan BALTOPS22 meegedaan.

Als Finland en Zweden lid van de NAVO zijn, wordt de Oostzee vrijwel een binnenzee van het bondgenootschap. Rusland heeft aan de Oostzee in Kaliningrad een grote marinehaven die het hoofdkwartier is van de Baltische vloot, maar de Russische kust is daar nauwelijks 120 kilometer lang. De tweede stad van Rusland, Sint-Petersburg, ligt noordelijker ook aan Oostzeewateren.

Eurovisie Songfestival vanwege oorlog niet naar Oekraïne

12:22 | Het Eurovisie Songfestival heeft volgend jaar niet plaats in Oekraïne. De overkoepelende organisator European Broadcasting Union (EBU) vindt het gezien de oorlog in Oekraïne niet veilig om het evenement er te organiseren. De EBU begint nu gesprekken met de Britse omroep BBC, de nummer twee van dit jaar.

De EBU stipt in een verklaring aan dat het songfestival een van 'de meest complexe tv-producties ter wereld' is en dat er jaarlijks duizenden mensen aan werken en op af komen. Ook zijn er zeker twaalf maanden nodig om het evenement te organiseren. De Europese omroepenkoepel kon daarom niet wachten met een beslissing. De EBU begrijpt dat de teleurstelling groot is bij de verantwoordelijk Oekraïense omroep UA:PBC.

Normaal gesproken gaat de organisatie van het songfestival naar het winnende land. De EBU heeft de afgelopen tijd met de Oekraïnse omroep UA:PBC gekeken naar de mogelijkheden en scenario's. Oekraïne liet afgelopen week nog weten een songfestival te overwegen in drie verschillende regio's.

Het is volgens de EBU wel de bedoeling dat Oekraïne in de shows van volgend jaar terugkeert. Dit wordt ook besproken met de omroep die het wel gaat organiseren.

Oekraïne won het songfestival vorige maand voor de derde keer met de groep Kalush Orchestra. Zij sleepten de overwinning binnen dankzij een enorm aantal publieksstemmen. Ondanks de oorlog liet UA:PBC steeds weten serieus te zijn over een songfestival in Oekraïne. Verschillende landen boden zich al aan om de omroep te helpen met de organisatie of om het evenement helemaal over te nemen.

Zegen Europese Commissie voor kandidatuur Oekraïne, wel huiswerk

12:08 | De Europese Commissie raadt de EU-landen aan om Oekraïne kandidaat-lid van de unie te maken. Wel moet Oekraïne nog aan een aantal voorwaarden voldoen voor het echte overleg kan beginnen dat op het lidmaatschap voorbereidt, is het advies van de commissie. Het oordeel weegt zwaar voor de lidstaten, die op hun top volgende week over de kandidatuur willen beslissen.

Ook Moldavië, dat zich eveneens bedreigd voelt door het oprukkende Rusland, mag van de commissie kandidaat-lid worden. Dat land heeft wel nog meer huiswerk dan Oekraïne. Georgië is nog minder ver, vindt het dagelijks bestuur van de EU. Dat land komt pas in aanmerking voor de kandidaat-status als het eerst een aantal hervormingen heeft doorgevoerd.

Het stempel van kandidaat-lid van de EU is een vurige wens van Oekraïne, al helemaal sinds Rusland het land binnenviel. Ook al gaat het, mede door die verwoestende oorlog, jaren of zelfs decennia duren voor Oekraïne volwaardig lid van de unie zal zijn.

Ook voor de oorlog voldeed Oekraïne bij lange na niet aan de eisen die voor EU-lidmaatschap gelden. Zo moet het land nog veel doen om corruptie terug te dringen en de democratie en de rechtsstaat te versterken. Er moeten nog veel Europese regels worden ingevoerd en de Oekraïense economie is nog niet klaar voor de Europese interne markt, al is Oekraïne de afgelopen jaren meer en meer met de EU verstrengeld geraakt.

Kandidaat-leden moeten stap voor stap aan die voorwaarden voldoen en krijgen daarbij begeleiding en financiële steun. Wanneer Oekraïne en Moldavië aan die weg zouden kunnen beginnen laat de commissie in het midden.

Om kandidaat-lid te worden hebben Oekraïne en Moldavië de instemming nodig van alle 27 huidige lidstaten. Nederland, maar ook Denemarken, Zweden en Portugal spraken eerder bedenkingen uit. Onder anderen de Denen klinken de laatste dagen welwillender, zeker sinds de drie grootste lidstaten Duitsland, Frankrijk en Italië donderdag hun gewicht achter de Oekraïense kandidatuur schaarden.

Een belangrijk bezwaar dat Nederland steeds aanvoerde, dat het oneerlijk zou zijn om ruim baan te maken voor Oekraïne tegenover kandidaat-landen die al jaren in de wachtkamer zitten, lijkt ook minder krachtig. Zeker drie van hen, Montenegro, Albanië en Noord-Macedonië, hebben Oekraïne afgelopen week hun steun betuigd. De Europese Commissie heeft bovendien goede hoop dat het 'een kwestie is van dagen' voor het oponthoud voor Noord-Macedonië en Albanië uit de weg kan worden geruimd.

Oekraïne en Moldavië moeten de weg naar het EU-lidmaatschap 'volgens het boekje' afleggen, onderstreept commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Ze probeert, in het geel-blauw van zowel de Europese als de Oekraïense vlag gestoken, zo een andere zorg te sussen. Voor de nieuwe aspirant-leden gelden dezelfde eisen als voor anderen. Ze vorderen alleen als ze vooruitgang boeken en kunnen hun status zelfs weer verliezen als ze in plaats daarvan afglijden.

Niettemin loodste de EU Oekraïne, sinds het onmiddellijk na de Russische invasie het EU-lidmaatschap aanvroeg, in recordtijd in de richting van de kandidaat-status. Ondanks waarschuwingen van Nederland de toetredingsprocedure niet politiek te maken maar een kwestie van nuchtere, feitelijke beoordeling te laten. Soms moeten schema's echter wijken voor strategische overwegingen, klinkt het meer en meer in Brussel.

Russisch Gazprom halveert gaslevering aan Italië

12:08 | De Russische gasproducent Gazprom zegt het Italiaanse energiebedrijf Eni slechts de helft van de vrijdag gevraagde hoeveelheid gas te kunnen leveren. Eni krijgt nu bijna evenveel gas uit Rusland als donderdag, toen Gazprom ook al minder gas leverde.

In een persverklaring meldt Eni het Russische staatsgasbedrijf om 63 miljoen kubieke meter aardgas te hebben gevraagd. Volgens Eni verlaagde Gazprom de gastoevoer donderdag al tot zo'n twee derde van de afgesproken hoeveelheid.

Gazprom verminderde gasexport naar Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk deze week ook al fors. Daarbij verwees het concern naar technische problemen door het gemis aan onderdelen. De Italiaanse premier Mario Draghi noemde dat excuus een leugen en zei dat Rusland gas als politiek drukmiddel inzet. Het land heeft te maken met verregaande westerse sancties als vergelding voor de inval in Oekraïne en zou de gasexport als wapen inzetten.

Eerder beëindigde Rusland al de toevoer van gas naar Nederland, Polen, Bulgarije, Denemarken en Finland. Gasimporteurs in die landen wilden niet betalen in roebels, zoals de Russische president Vladimir Poetin eiste.

Gas werd op de voor Europa maatgevende beurs in Amsterdam 3 procent duurder. Eerder deze week schoten de prijzen ook al omhoog door het afknijpen van de Russische gastoevoer.

Fabrieksterrein met burgers Severodonetsk bijna compleet verwoest

10:13 | De Azot-fabriek in het Oost-Oekraïense Severodonetsk is volgens de gouverneur van de regio Loehansk bijna volledig verwoest. Hij schrijft op Telegram dat er geen administratieve gebouwen meer overeind staan op het fabrieksterrein, waar veel Oekraïense militairen en burgers zich schuilhouden.

Omdat Russische troepen inmiddels alle woonwijken van Severodonetsk zouden hebben veroverd, hebben de Oekraïense strijders zich verzameld op het industrieterrein rond de Azot-fabriek. Onder het terrein van de chemiefabriek bevinden zich tunnels en bunkers om te schuilen. De Russen beschieten de fabrieksgebouwen onder meer met raketten.

Het Russische leger zei woensdag een humanitaire corridor te openen om de burgers te evacueren, maar wel naar gebied dat in handen is van Rusland. Volgens de Russen heeft het Oekraïense leger die evacuatie verhinderd, door beschietingen te blijven uitvoeren. De gouverneur zegt dat er een compleet staakt-het-vuren nodig is voordat burgers het terrein kunnen verlaten. Pro-Russische separatisten denken dat er ongeveer 2000 mensen aanwezig zijn in de chemiefabriek, waaronder 1200 burgers. Kiev schat dat het om 540 tot 560 burgers gaat.

De Verenigde Naties noemen de situatie in Oost-Oekraïne 'extreem alarmerend', vooral in en rond Severodonetsk. In de belegerde stad zou steeds minder toegang tot schoon water, voedsel en elektriciteit zijn.

Duitse producent waarschuwt voor nog hogere suikerprijzen

08:44 | De Europese suikerprijzen zullen blijven stijgen door de krappe voorraden en doordat producenten de hogere kosten blijven doorberekenen aan hun klanten. Daarvoor waarschuwt het Duitse Südzucker, een van de grootste suikerproducenten ter wereld.

Boeren en suikerverwerkers kampen net als veel andere producenten met hogere energierekeningen en hogere kosten voor belangrijke grondstoffen zoals kunstmest. Tegelijkertijd wordt de suikerproductie bedreigd doordat veel bietentelers overschakelen op andere gewassen zoals granen en oliezaden, die winstgevender zijn geworden door de oorlog in Oekraïne.

Dat heeft ertoe bijgedragen dat de Europese suikerprijs naar het hoogste niveau in vier jaar is gestegen. Volgens Südzucker zullen de hogere kosten waarschijnlijk worden doorberekend aan voedselverkopers en industriële voedselproducenten. Dat zou de voedselprijzen, die bijna een record naderen, en de inflatie verder kunnen opdrijven.

Vanwege het 'aanhoudende tekort op de suikermarkten, verwachten we een nieuwe prijsstijging voor het komende contractseizoen', zei een woordvoerder van Südzucker. De vraag naar suiker zal volgens hem naar verwachting ook toenemen door het herstel van de coronapandemie. De Europese prijs voor witte suiker bedroeg in april 446 euro per ton, volgens de laatste gegevens van de Europese Commissie. Dat is ongeveer 13 procent meer dan een jaar eerder.

Zelenski praat als hologram zeven techbeurzen tegelijk toe

00:28 | De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft donderdag zeven congressen tegelijk toegesproken. Dat deed hij als hologram, geprojecteerd op het podium van bijeenkomsten in Parijs, Londen, Stockholm en Zaandam. Die projectie kon via een livestream ook gevolgd worden op beurzen in Dublin, Berlijn en Londen. In de zalen hoorden ongeveer 200.000 mensen zijn boodschap.

Zelenski riep de verzamelde techondernemers op om te investeren in zijn land. Digitale transformatie is de basis van de wederopbouw van Oekraïne, zei de president. 'Ons doel is om Oekraïne het vrijste digitale land in de wereld te maken.' Volgens Zelenski vormt Oekraïne 'een kans voor een wereldwijde digitale revolutie, een kans voor elk techbedrijf en elke visionair om de waarde, vaardigheden, technologieën en ambities te laten zien.'

De toespraak is online terug te kijken, dankzij augmented reality. Door een QR-code te scannen kunnen mensen Zelenski projecteren op bijvoorbeeld de keukentafel om hem te horen praten.

Macron bereid af te reizen naar Moskou 'als Poetin een gebaar maakt'

00:11 | De Franse president Macron is bereid om af te reizen naar Moskou om te onderhandelen met Vladimir Poetin. Echter wel onder een aantal voorwaarden. Poetin moet van hem eerst een gebaar maken dat het overleg ook daadewerkelijk zin heeft. 'Ik ga er momenteel niet op de bonnefooi naartoe', vertelde Macron aan de zender TF1. De Franse president gaf het interview vanuit Kiev, waar hij gisteren een ontmoeting had met de Oekraïense president Zelensky. Hij reisde samen met de Duitse bondskanselier Scholz en de Italiaanse premier Draghi naar de Oekraïense hoofdstad.

Eerder zei Macron de communicatie met het Kremlin open te willen houden om te overleggen over bijvoorbeeld humanitaire aangelegenheden, bescherming van gevangenen of de voedselzekerheid.

'Daarom sluit ik niets uit. Wel zal ik dat altijd doen in alle transparantie met de Oekraïense president Zelensky en alleen wanneer het zinvol is. Het is niet onze taak om in plaats van Oekraïne een besluit te nemen over de voorwaarden voor beëindiging van de oorlog', zegt de Franse president.

Gerelateerde artikelen