Internationaal17 jun '22 12:11Aangepast op 17 jun '22 12:45

Europese Commissie adviseert Oekraïne onder voorwaarden EU-kandidaat te maken

Auteur: ANP

De Europese Commissie adviseert de Europese landen om Oekraïne kandidaat-lid van de Europese Unie te maken. Wel moet Oekraïne nog aan een aantal voorwaarden voldoen voor het echte overleg kan beginnen dat op het lidmaatschap voorbereidt, is het advies van de commissie. Het oordeel weegt zwaar voor de lidstaten, die op hun top volgende week over de kandidatuur willen beslissen.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne

Ook Moldavië, dat zich eveneens bedreigd voelt door het oprukkende Rusland, mag van de commissie kandidaat-lid worden. Dat land heeft wel nog meer huiswerk dan Oekraïne. Georgië is nog minder ver, vindt het dagelijks bestuur van de EU. Dat land komt pas in aanmerking voor de kandidaat-status als het eerst een aantal hervormingen heeft doorgevoerd.

Het stempel van kandidaat-lid van de EU is een vurige wens van Oekraïne, al helemaal sinds Rusland het land binnenviel. Ook al gaat het, mede door die verwoestende oorlog, jaren of zelfs decennia duren voor Oekraïne volwaardig lid van de unie zal zijn.

Voorwaarden

Ook voor de oorlog voldeed Oekraïne bij lange na niet aan de eisen die voor EU-lidmaatschap gelden. Zo moet het land nog veel doen om corruptie terug te dringen en de democratie en de rechtsstaat te versterken. Kandidaat-leden moeten stap voor stap aan die voorwaarden voldoen en krijgen daarbij begeleiding en financiële steun.

Om kandidaat-lid te worden hebben Oekraïne en Moldavië de instemming nodig van alle 27 huidige lidstaten. Nederland, maar ook Denemarken, Zweden en Portugal spraken eerder bedenkingen uit. Onder andere de Denen klinken de laatste dagen welwillender, zeker sinds de drie grootste lidstaten Duitsland, Frankrijk en Italië donderdag hun gewicht achter de Oekraïense kandidatuur schaarden.

Gerelateerde artikelen