Internationaal17 jun '22 17:45

Hoekstra: 'Nederland steunt kandidaat-lidmaatschap Oekraïne'

Auteur: Remy Kock

Waar Nederland zich eerder nog kritisch uitliet over een mogelijk kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne voor de EU, lijkt Buitenlandminister Wopke Hoekstra (CDA) nu toch vóór het besluit te willen stemmen.

Lees alles over de Oekraïne-oorlog in ons liveblog

De kentering komt na het advies van de Europese Commissie aan de Europese lidstaten om toch voor de toekenning van het kandidaat-lidmaatschap aan Oekraïne te stemmen. Wel moet Oekraïne nog aan een aantal voorwaarden voldoen voordat het echte overleg dat op het lidmaatschap voorbereidt kan beginnen, is het advies van de commissie.

Lees ook | Scholz steunt kandidaat-lidmaatschap Oekraïne

Het oordeel weegt zwaar voor de lidstaten, die op hun top volgende week over de kandidatuur willen beslissen: 'We hebben als kabinet gezegd: we vinden dit in balans, we vinden dit verstandig. Dus laten we dit omwille van de eenheid in Europa omarmen. Nederland is hier positief over', aldus Hoekstra.

In gesprek met BNR's politiek verslaggever Sophie van Leeuwen zei Hoekstra 'altijd open te hebben gestaan voor Oekraïne': 'Hij noemt het voorstel van de Europese Commissie in balans', aldus Van Leeuwen. 'Er is natuurlijk achter de schermen veel druk uitgeoefend op de Europese leiders, ook door Zelenski zelf, en nu zegt Nederland tezamen met de Europese partners dus toch 'ja' tegen werken naar een kandidaat-lidmaatschap toe. Een belangrijke stap die ze hier maken met elkaar.'

Over de reactie van Poetin durft Van Leeuwen niet veel te zeggen. 'Hij zal het vast niet leuk vinden dat de deur naar de EU nu op een kier staat', stelt ze. 'Dit is natuurlijk allemaal een geopolitiek spel, heel erg symbolisch. Dat gaf Hoekstra ook meteen toen, al stelde hij ook dat het gaat om een kandidaat-lidmaatschap. Een volledig lidmaatschap 'kan nog tientallen jaren duren'.

Addertje onder het gras

'Het is een verrassende wending', zegt Europacorrespondent Stefan de Vries. 'We hoorden minister Hoekstra net nog in voorzichtige bewoordingen, want een week geleden wilde Nederland er nog niks van weten. Het is natuurlijk allemaal te doen vanwege de draai van Duitsland, Frankrijk en Italië, die gisteren tijdens hun bezoek aan Kiev de steun voor een kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne uitspraken. Het is nu eigenlijk een symbool, een heel belangrijke boodschap aan de Oekraïense bevolking om te zeggen: jullie horen bij de Europese bevolking. En het is ook een bericht aan Poetin, om te zeggen dat Oekraïne uiteindelijk een soeverein land is dat lid kan worden van de Europese Unie.'

Volgens De Vries zit er nog wel een addertje onder het gras: Je kan heel lang kandidaat-lid zijn, en met heel lang bedoel ik soms wel decennia. Dus het is een belangrijke stap, maar het betekent nog niet dat Oekraïne heel erg snel lid zal worden van de Europese Unie.'

Weg naar kandidaat-lidmaatschap

Dat Nederland nu voor is, betekent niet dat de weg naar kandidaat-lidmaatschap vrij is voor Oekraïne. Ook landen als Portugal, Duitsland, Zweden en Denemarken waren kritisch over een eventueel kandidaat-lidmaatschap.

Lees ook | Europese Commissie adviseert Oekraïne onder voorwaarden EU-kandidaat te maken

Het stempel van kandidaat-lid van de EU is een vurige wens van Oekraïne, al helemaal sinds Rusland het land binnenviel. Ook al gaat het, mede door die verwoestende oorlog, jaren of zelfs decennia duren voor Oekraïne volwaardig lid van de unie zal zijn. Buurland Moldavië, dat zich ook onder druk gezet voelt door Rusland, mag ook kandidaat-lid worden.

Gerelateerde artikelen