Internationaal16 jun '22 20:15

'EU niet klaar voor lidmaatschap Oekraïne'

Auteur: BNR Webredactie

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Knapen vindt het niet realistisch om Oekraïne, op korte termijn, het EU-lidmaatschap te geven. 'De EU moet het aankunnen om zo'n land te integreren, volgens de Kopenhagen-criteria. De EU kan dat helemaal niet aan', stelt Knapen in BNR De Wereld.

Volgens Knapen, die onder Rutte III Kaag opvolgde als minister van Buitenlandse Zaken, zou de EU 'totaal hervormd' moeten worden, zodat Oekraïne lid kan worden. 'In die zin is het aantal hordes die genomen moeten worden zo groot. Het gaat dan om diplomatieke, technische, financiële, bureaucratische en bestuurlijke hordes.'

Lees ook | 'Steeds lastiger voor Westen om wapens te leveren'

Macron bezocht met andere leiders uit de EU de Oekraïense president Zelenski.
Macron bezocht met andere leiders uit de EU de Oekraïense president Zelenski. (ANP / EPA)

De mogelijkheid is er dat de EU wel het kandidaat-lidmaatschap zal toekennen aan Oekraïne, dat vanwege de oorlog met Rusland steun zoekt bij de EU. 'Het betekent helemaal niet dat ze lid worden. In deze situatie gaat het om warmte en empathie uitstralen voor een land in nood en oorlog, vervolgens komen er allemaal ingewikkelde dingen, die decennia duren', benadrukt Knapen.

Podcast | Oud-minister Knapen: 'EU moet totaal hervormen voor lidmaatschap Oekraïne'

Tegenstanders Nederland, Portugal en Denemarken

Of de EU het kandidaat-lidmaatschap zal geven, wordt mogelijk volgende week op de EU-top besloten, legt Europa-correspondent Geert Jan Hahn uit. 'Dan wordt het ook duidelijk of Denemarken en Portugal de landen zijn die tegen zijn. Ook wordt dan duidelijk of Nederland nog steeds tegen het kandidaat-lidmaatschap is.' Grote voorstanders zijn er ook. Duitsland, Frankrijk, Italië en Roemenië steun de EU-kandidatuur van Oekraïne.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk vindt het signaal van steun goed, maar staat niet achter een EU-lidmaatschap van het land in oorlog. 'De vraag is of het helpt om Oekraïne kandidaat-lid te maken van de EU. Dat is een wonderlijke stap, omdat we weten dat het land nog lang niet voldoet aan de eisen. Kijk naar de corruptie en de rechtsstaat', zegt Van Dijk.

Voorkeursbehandeling

Ook wil Van Dijk waken voor een 'voorkeursbehandeling' voor Oekraïne. Er staan namelijk ook andere landen te wachten op het lidmaatschap van de unie, zoals Moldavië, Georgië, Albanië en nog een handvol landen. 'Ik snap de enorm ingewikkelde situatie waar Oekraïne in zit, maar dat geeft geen reden tot een voorkeursbehandeling. We moeten Oekraïne op andere manieren steunen', aldus de politicus.

Vrijdag gaat waarschijnlijk de Europese Commissie zich uitspreken over het kandidaat-lidmaatschap. De kans is groot dat de Commissie er wel voorstander van is, ook al zijn de EU-landen nog niet unaniem voorstander van het besluit.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen