Internationaal18 jun '22 13:56

Liveblog | Oekraïne wil onderhandelingen met Rusland in augustus hervatten

Auteur: BNR Webredactie

Het is zaterdag 18 juni, dag 114 van de oorlog in Oekraïne. Het toetreden van Oekraïne tot de Europese Unie zou volgens president Volodimir Zelenski niet alleen voor Kiev, maar ook voor Brussel en de lidstaten zelf van grote waarde zijn. 'Dit is de grootste bijdrage aan de toekomst van Europa in vele jaren', zei Zelenski vrijdag in een videoboodschap.

Europese leiders beloven steun in Kiev aan President Volodimir Zelenski. Macron, Scholz, Draghi, Klaus Lohannis kwamen uit solidariteit naar Oekraïne.
Europese leiders beloven steun in Kiev aan President Volodimir Zelenski. Macron, Scholz, Draghi, Klaus Lohannis kwamen uit solidariteit naar Oekraïne. (ANP / Hollandse Hoogte / Bud Wichers)

Zelenski bezoekt Mikolajiv bij front in zuiden

13:53 | De Oekraïense president Volodimir Zelenski is naar het zuiden van het land gegaan om de stad Mikolajiv vlakbij het front te bezoeken. De stad ligt al sinds het begin van de oorlog in februari vlakbij de linies. Zelenski heeft er een door beschietingen getroffen straat bezocht waar onder meer een flatgebouw door een raket is geraakt. Hij heeft een bijeenkomst gehad met plaatselijke gezagsdragers in naar het zich laat aanzien een soort bunker. Het is het eerste bezoek van de president aan de stad sinds de oorlog uitbrak.

Zelenski verlaat voor zover bekend de hoofdstad Kiev zelden. Eind mei bracht hij een bezoek aan de tweede stad van het land, Charkov, dat ook aan het front ligt.

De Russische troepen zijn vanuit de Krim snel opgerukt naar de zuidelijke oevers van de rivier de Dnjepr die ze bij de stad Cherson, 50 kilometer ten zuiden van Mikolajiv, zijn overgestoken. Mikolajiv ligt strategisch aan de rivier de Boeg op de weg van Cherson naar Odessa, de belangrijkste havenstad van Oekraïne.

‘Hoelang de oorlog nog gaat duren, hangt af van Poetins eigen inschatting’

13:30 | De oorlog in Oekraïne duurt nu al bijna vier maanden en is nog lang niet afgelopen. Daar zijn defensie-experts het wel over eens. Toch kijken analisten nu al naar het mogelijke eindspel in deze oorlog. ‘Het hangt vooral af van Poetins eigen inschatting van hoe hij ervoor staat’, zegt defensiespecialist Peter Wijninga in BNR De Wereld.

‘De Russen slagen er zo langzamerhand in om de hele provincie Loehansk in te nemen. Het is een kwestie van tijd voordat Severodonetsk valt', zegt Wijninga.

Daaromheen liggen volgens de defensiespecialist niet veel grote steden om een heel groot gevecht te gaan organiseren. ‘Er zijn wel een paar steden met knooppunten, zoals onder andere Slavjansk en Kramatorsk, maar het lijkt er op uit te draaien dat ze die ook zullen innemen omdat de Oekraïners niet in staat zijn om de Russen op dit moment, en ook niet binnen korte tijd, terug te drijven.’

Hoelang de Russen nog doorgaan is volgens Wijninga een grote vraag. ‘Ze hebben zich herpakt sinds het begin van de operatie toen alles nog misging. Ze hebben het beleg van Kiev moeten opgeven, Charkov moeten loslaten en na Odessa konden ze niet doorstoten. Dat is allemaal mislukt. Maar de Russen geven niet op. Dat hebben we eerder gezien in de Tweede Wereldoorlog, toen ze een pak slaag hebben gekregen maar zich daarna flink hebben hersteld.’

De grootste focus ligt volgens Wijninga nu op de verovering van de Donbas. ‘Niet alleen op de provincie Loehansk, maar ook op de provincie Donetsk zelf. Dan hebben ze de Donbas in handen en het eerste verklaarde belangrijke doel van de operatie in handen. En dan komt er dus een punt waarop ze zouden kunnen zeggen: we gaan door óf we stoppen.’

Boris Johnson: Oekraïne moet songfestival gewoon organiseren

12:41 | De Britse premier Boris Johnson vindt dat Oekraïne het Eurovisie Songfestival volgend jaar gewoon moet kunnen organiseren. Vrijdag werd bekend dat de overkoepelende organisator European Broadcasting Union (EBU) het gezien de oorlog in Oekraïne niet veilig vindt om het evenement daar te organiseren. Het Verenigd Koninkrijk wordt nu in overweging genomen als plaatsvervanger.

Oekraïne won de afgelopen editie het songfestival in Italië. Traditiegetrouw organiseert de winnaar van het evenement de volgende editie. 'Ik zou het uiteraard geweldig vinden als het in dit land wordt georganiseerd, maar het is een feit dat zij gewonnen hebben en het daarom verdienen', zei Johnson tegen de pers na een bezoek aan Kiev. 'Ik vind daarom dat zij het moeten doen.'

De Oekraïense omroep UA:PBC is niet blij met de mededeling dat ze volgend jaar het Eurovisie Songfestival niet mag organiseren. In een bericht dat is ondertekend door de minister van Cultuur, Oleksandr Tkatsjenko, omroepbaas Tsjernotytski Mykola en oud-winnaars Ruslana (2004) en Kalush Orchestra-frontman Oleh Psiuk (2022) stelt UA:PBC dat de EBU het besluit 'zonder discussie' heeft genomen.

Duitsland onderzoekt honderden oorlogsmisdaden in Oekraïne

12:30 | De Duitse federale recherche (BKA) doet onderzoek naar enkele honderden mogelijke oorlogsmisdaden door Russen in Oekraïne, meldt de voorzitter van de BKA, Holger Münch, in de Duitse krant Welt am Sonntag. De recherche is volgens Münch specifiek op zoek naar de militaire en politieke leiders van deze misdaden en niet alleen naar de daadwerkelijke daders zelf.

'We hebben tot nu toe al honderden aanwijzingen ontvangen in deze richting', aldus de BKA-voorzitter. 'Dit is het moeilijkste deel van ons onderzoek. Het gaat om een complex puzzelstukje.'

Volgens Münch is het doel van de BKA om 'degenen die verantwoordelijk zijn voor de wreedheden te identificeren, hun daden te bewijzen door middel van het onderzoek en hen te berechten'. Dat laatste zou onder meer in Duitsland zelf moeten gebeuren op grond van universele jurisdictie, waardoor het mogelijk is om bepaalde misdaden te berechten, ongeacht waar in de wereld ze zijn gepleegd.

Het BKA wordt in haar onderzoek geholpen door de Duitse inlichtingendiensten (BND). Die namen bijvoorbeeld radiogesprekken op van Russische soldaten waarin ze openhartig vertelden over de wreedheden tegen burgers.

Münch benadrukt dat het onderzoek nog geruime tijd kan duren, omdat veel onderzoeken met betrekking tot de oorlog in Oekraïne zich nog in de beginfase bevinden. Ook wil Duitsland rechercheurs naar Oekraïne sturen, maar daar zijn internationale mandaten voor nodig.

Asscher wordt adviseur Europa over Oekraïense vluchtelingen

11:57 | Oud-PvdA-leider Lodewijk Asscher gaat de Europese Commissie adviseren over de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Hij wordt 'speciaal adviseur' van Nicolas Schmit, Europees Commissaris van Werkgelegenheid en Sociale Rechten, meldt de NOS.

Asscher moet onder meer in kaart brengen hoe de vluchtelingen na de eerste noodopvang op een goede manier kunnen integreren in Europese landen, zonder dat dat tot sociale ontwrichting leidt. De oud-minister zal verder onderzoeken hoe de gevluchte Oekraïners het beste hun eerder opgedane werkervaring of opleiding kunnen gebruiken en ook hoe ze kunnen worden begeleid als ze later eventueel terug moeten naar Oekraïne. Asscher gaat gesprekken voeren met vertegenwoordigers van verschillende Europese landen.

De oud-voorman van de PvdA gaat binnenkort in zijn nieuwe rol aan de slag. Het is een onbetaalde functie, die hij vervult naast zijn baan. Asscher is sinds een paar maanden consultant bij een organisatiebureau.

Onderhoud aan gaspijplijn naar Turkije vergroot druk op Europa

10:16 | De levering van gas aan Europa kan komende week verder onder druk komen te staan. Gazprom ging deze week al beduidend minder gas leveren via de Nord Stream-pijplijn richting Duitsland. Komende week komt daar gepland onderhoud aan de TurkStream-leiding bij. Die pijplijn van Rusland naar Turkije gaat een week lang helemaal dicht.

Normaal gesproken gaat er vanuit Turkije ook nog gas naar landen in Zuid-Europa, zoals Bulgarije, Griekenland en Italië. Die landen krijgen door het onderhoud mogelijk minder gas geleverd.

Door het afknijpen van leveringen via de Nord Stream-lijn, dat Gazprom ook aan onderhoud in combinatie met sancties wijt, kregen landen als Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Italië al minder gas. Dat leidde tot een forse stijging van de Europese gasprijs. Verschillende landen, waaronder Duitsland, stelden dat Rusland met de stap de gaslevering inzette als wapen.

Oekraïne wil onderhandelingen met Rusland in augustus hervatten

09:53 | Kiev wil de vredesonderhandelingen met Moskou pas eind augustus hervatten, zei de Oekraïense hoofdonderhandelaar David Aratsjamia zaterdag tegen de Amerikaanse omroep Voice of America. Volgens Aratsjamia zal Oekraïne voor die tijd tegenaanvallen op de Russen uitvoeren, waardoor het land een betere onderhandelingspositie zal hebben.

'Ik denk dat we een operatie zullen uitvoeren met tegenaanvallen op verschillende plaatsen', zei de hoofdonderhandelaar, zonder details te geven.

Vredesonderhandelingen tussen Kiev en Moskou begonnen kort na de Russische inval in Oekraïne. De besprekingen werden echter al snel gestaakt. Vertegenwoordigers van beide regeringen hebben elkaar al sinds eind april niet meer gezien en ook de onderhandelingen op afstand zijn tot stilstand gekomen.

Beide landen geven elkaar de schuld van het uitblijven van een doorbraak. Zowel Rusland en Oekraïne proberen hun onderhandelingspositie nu te verbeteren door middel van militaire successen.

Oekraïne: opnieuw Russisch schip gezonken na aanval

08:48 | Een Russisch schip dat onderweg was om wapens te leveren op het strategisch gelegen Slangeneiland is vrijdag gezonken nadat het werd geraakt door Oekraïense raketten, meldt een functionaris van het Oekraïense leger.

De sleepboot, Vasili Bech genaamd, werd eerder op de dag geraakt door raketten die door Denemarken aan Oekraïne waren geleverd en raakte daarbij ernstig beschadigd. 'Later op de dag is duidelijk geworden dat het schip is gezonken', zei de militaire gouverneur Maksym Martsjenko van Odessa in een videoboodschap op Telegram. Het Duitse persbureau DPA kon de bewering van Martsjenko niet onafhankelijk bevestigen. Rusland heeft nog niet gereageerd op de aanval.

Het schip zou onderweg zijn geweest naar Slangeneiland, ongeveer 35 kilometer ten zuiden van de Oekraïense kust. Het eiland is belangrijk voor de toegang tot de Zwarte Zee. Vanaf daar kunnen Russen het scheepvaartverkeer van en naar het zuiden van Oekraïne blokkeren. Rusland kreeg het eiland aan het begin van de oorlog in handen, maar heeft het niet echt onder controle. Er wordt veel gevochten rond het eiland.

De Vasili Bech is niet het eerste Russische schip dat sinds de oorlog met Oekraïne verloren is gegaan. Eerder bevestigde Rusland al onder meer het verlies van het vlaggenschip van de Zwarte Zee-vloot, de Moskva.

Russisch staatsmedium deelt beelden van vermiste Amerikanen

04:35 | Het Russische staatsmedium RT heeft video's op sociale media verspreid waarin twee Amerikanen te zien zijn die vermist zijn in Oekraïne. Het tweetal zou aan Oekraïense zijde hebben gevochten als vrijwilliger en gevangen zijn genomen door de Russische strijdkrachten.

President Joe Biden zei vrijdag niet te weten waar de vermiste Amerikanen zijn. Twee van hen zijn volgens hun familie waarschijnlijk in het oosten van Oekraïne gevangengenomen door het Russische leger. De 39-jarige Alexander Drueke en Andy Tai Huynh (27) dienden beiden eerder in het Amerikaanse leger. Een derde vermiste Amerikaan zou een oud-marinier zijn.

Huynh zegt in een video van RT dat hij en Drueke gevangen werden genomen na gevechten met Russische troepen in de buurt van Charkov, in het noordoosten van Oekraïne. Ze zouden zich hebben overgegeven na te zijn teruggetrokken en zich uren te hebben verscholen. Wie de mannen precies vasthoudt en onder wat voor omstandigheden ze gefilmd zijn, is niet duidelijk. Ook in andere Russische media doken beelden van hen op.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei zaterdag dat de overheid de beelden heeft gezien en de situatie van de vermisten in de gaten houdt. De VS drongen er donderdag bij Rusland op aan Amerikaanse vrijwilligers te behandelen als krijgsgevangenen op grond van de Conventies van Genève. Die schrijven voor dat ze humaan moeten worden behandeld en recht hebben op een eerlijk proces. Biden riep zijn landgenoten vrijdag opnieuw op niet naar Oekraïne af te reizen.

Een rechtbank in de pro-Russische regio Donetsk in Oost-Oekraïne veroordeelde eerder twee Britten en een Marokkaan ter dood wegens hun deelname als 'huurling' aan de oorlog aan de kant van Oekraïne. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou benadrukte vervolgens dat zij als huurlingen geen bescherming genieten onder internationaal humanitair recht.

Zelenski: Oekraïne is een waardevol lid voor de EU

02:11 | Het toetreden van Oekraïne tot de Europese Unie zou volgens president Volodimir Zelenski niet alleen voor Kiev, maar ook voor Brussel en de lidstaten zelf van grote waarde zijn. 'Dit is de grootste bijdrage aan de toekomst van Europa in vele jaren', zei Zelenski vrijdag in een videoboodschap.

De Europese Commissie heeft vrijdag aanbevolen dat Oekraïne en Moldavië worden aangemerkt als kandidaat-leden van de EU. Het duurt hierna nog jaren voordat beide landen daadwerkelijk lid kunnen worden. Zo moet Oekraïne nog veel doen om corruptie terug te dringen en de democratie en de rechtsstaat te versterken. Het stempel van kandidaat-lid was een vurige wens van de regering in Kiev, al helemaal sinds Rusland het land binnenviel.

Volgens Zelenski heeft de EU Oekraïne nodig om zijn macht en onafhankelijkheid te waarborgen. Ook stelt de president dat Europese integratie positieve gevolgen zal hebben voor Oekraïners. 'Hoe dichter we bij andere Europese landen zijn, hoe meer kansen we zullen hebben om een modern en veilig leven voor alle Oekraïners te garanderen.'

Russische enclave spreekt van handelsblokkade door Litouwen

00:35 | Litouwen gaat volgens de gouverneur van Kaliningrad een groot deel van de import en export naar de Russische enclave blokkeren vanwege westerse sancties. Het zou volgens gouverneur Anton Alikhanov gaan om Russische producten die de enclave via het spoor in- en uitvoert. Kaliningrad bevindt zich tussen Polen en Litouwen in en ligt aan de Oostzee.

Gouverneur Alikhanov verspreidde een document dat de Litouwse nationale spoormaatschappij naar de autoriteiten in Kaliningrad zou hebben gestuurd. Daarin staat volgens hem dat de maatregel vanaf zaterdagnacht ingaat.

Alikhanov stelt dat de vermeende handelsblokkade gevolgen heeft voor zo'n 50 procent van de producten die de enclave vanuit Rusland en via Litouwen importeert. Het zou onder meer om bouwmaterialen gaan die op de sanctielijst staan. 'Wij zien dit als een serieuze overtreding van het recht op vrije invoer in en uit de regio Kaliningrad', zei Alikhanov in een verklaring.

De Litouwse regering heeft nog niet gereageerd op de uitspraken. Kaliningrad is een strategisch belangrijke plaats voor Moskou. Rusland heeft er een grote marinehaven die het hoofdkwartier is van de Baltische Vloot. In februari sloot Litouwen zijn luchtruim voor Russische vluchten naar Kaliningrad, waardoor commerciële toestellen moesten omvliegen over de Oostzee.

Amerikaanse droneverkoop aan Oekraïne mogelijk op losse schroeven

00:18 | Een plan van de Amerikaanse regering om vier grote drones aan Oekraïne te leveren die bewapend kunnen worden met raketten, staat volgens ingewijden op losse schroeven. Binnen het Pentagon zouden er zorgen zijn dat de geavanceerde apparatuur in Russische handen zou kunnen vallen.

Het gaat om vier MQ-1C Gray Eagle-drones. Het plan om die aan Oekraïne te verkopen zou eerder al zijn goedgekeurd door het Witte huis, meldde persbureau Reuters.

Een subdivisie van het Pentagon die verantwoordelijk is voor het veiligstellen van hightech technologie vreest nu echter dat de drones een veiligheidsrisico kunnen vormen als Russische troepen die in handen weten te krijgen. Met name de radar- en bewakingsapparatuur op de drones zou onder geen beding in vijandig bezit mogen komen.

Of de deal alsnog kan doorgaan, wordt momenteel besproken binnen de top van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Een betrokkene zegt echter tegen Reuters dat het nog niet duidelijk is wanneer daar een knoop over wordt doorgehakt. De drones in kwestie kosten volgens overheidsdocumenten zo'n tien miljoen dollar (ruim 9,5 miljoen euro) per stuk.

Oekraïne deed onlangs een oproep aan zijn bondgenoten om meer zwaar militair materieel te leveren voor de oorlog met Rusland. Kiev heeft naar eigen zeggen 1000 houwitsers, 300 raketlanceersystemen, 500 tanks, 2000 pantservoertuigen en 1000 drones nodig om de Russen te verslaan.

Gerelateerde artikelen