
Rusland: 50 hoge Oekraïense militairen gedood in commandopost
14:49 | Russische raketten hebben een commandopost van het Oekraïense leger getroffen waar generaals en andere hoge officieren voor een vergadering bijeengekomen waren. Volgens defensiewoordvoerder Igor Konasjenkov zijn er vijftig hoge officieren gedood bij de aanval in een plaatsje bij de stad Krivi Rih, ruim 350 kilometer ten zuidoosten van Kiev. Er zijn geen meldingen van Oekraïense zijde over de raketaanvallen.
Onder de doden zijn generaals die de leiding hadden over de strijd in de regio's van Mikolajiv en van Zaporizja. Konasjenkov maakte ook zoals gebruikelijk melding van de vernietiging van veel militair materieel in verscheidene plaatsen in Oekraïne, dat recent door bondgenoten ter beschikking was gesteld, inclusief pantservoertuigen en raketlanceersystemen.
Legerchef: Brits leger moet klaar zijn om in Europa te vechten
14:23 | Het nieuwe hoofd van het Britse leger, generaal Patrick Sanders, heeft zijn troepen opgeroepen zich voor te bereiden op de mogelijkheid dat het leger in de toekomst opnieuw oorlog moet voeren in Europa. De troepen moeten volgens Sanders klaarstaan 'om de hernieuwde dreiging vanuit Rusland het hoofd te bieden.'
De BBC heeft een brief ingezien, geadresseerd aan 'militair personeel van alle rangen en onze ambtenaren'. De brief werd op 16 juni via het intranet van het Britse ministerie van Defensie verzonden. Sanders is sinds deze maand de Britse legerchef.
Sanders benadrukt in de brief dat hij de eerste chef is sinds 1941 die het commando heeft overgenomen ten tijde van een oorlog op het vasteland van Europa, waarbij een continentale grootmacht betrokken is. 'De Russische invasie in Oekraïne onderstreept ons hoofddoel - om het Verenigd Koninkrijk te beschermen en klaar te zijn om in landoorlogen te vechten en ze te winnen', aldus de generaal.
Volgens Sanders is de wereld veranderd sinds de invasie op 24 februari. 'Er is nu een dringende noodzaak om een leger te vormen die in staat is om naast onze bondgenoten te vechten en Rusland te verslaan', schrijft hij. 'We zijn de generatie die ons leger moet voorbereiden om wederom in Europa te vechten'.
Schreinemacher: onthouden voedsel door Poetin is oorlogsmisdaad
11:59 | De manier waarop de Russische president Vladimir Poetin de export van graan uit Oekraïne tegenhoudt, waardoor een hongersnood in onder meer Afrika dreigt, 'lijkt enorm op een oorlogsmisdaad', stelt minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking). Ze maakt zich grote zorgen over de voedseltekorten in Afrika, Jemen, Afghanistan en Syrië.
De graanoogst van Oekraïne kan het land nauwelijks uit. Rusland blokkeert de uitvoer van graan via onder andere de haven van Odessa. Daardoor dreigt 'grote hongernood' in Afrika en in delen van het Midden-Oosten, zei Schreinemacher in WNL op Zondag.
In de Verenigde Naties wordt het uithongeren van mensen en het gebruik van honger als oorlogswapen als oorlogsmisdaad gekwalificeerd, stelde de minister. De hongersnood die nu dreigt te ontstaan 'komt door Poetin'.
De minister vindt dat Nederland te lang naïef is geweest in het vertrouwen in een land, als het gaat om de levering van gas (Rusland) of grondstoffen (China). 'Dat moeten we anders gaan doen.'
Tijdens een recente reis van Schreinemacher naar de Verenigde Arabische Emiraten heeft ze gesproken over de levering van gas en olie aan Nederland. Rusland draait steeds meer de gaskraan dicht. Nederland wil bovendien zo snel mogelijk van het Russische gas af. De EU-lidstaten hebben daarnaast besloten tot een boycot van Russische olie. De Emiraten zijn "zeker bereid" om gas en olie te leveren, zei Schreinemacher. Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) pakt het verder op.
Oekraïne meldt nieuwe luchtaanvallen op hoofdstad Kiev
11:34 | De Oekraïense hoofdstad Kiev is zondagochtend opnieuw vanuit de lucht aangevallen. Volgens officiële informatie vuurde Rusland raketten af op de stad, die werden neergeschoten door Oekraïense verdedigingstroepen. Hierdoor waren explosies te horen en klonken er luchtalarmen.
'Vanochtend zijn er explosies gehoord in de wijk Vysjhorod. Luchtverdediging vuurde op vijandelijke doelen', zei de militaire gouverneur van de regio Kiev, Oleksi Koeleba, zondag op Telegram. Volgens hem zouden er geen slachtoffers zijn. Wel werden inwoners van Kiev opgeroepen om schuilkelders te blijven opzoeken als ze het luchtalarm horen.
Sinds het begin van de oorlog hebben Russische troepen Kiev regelmatig beschoten. Kort na de invasie probeerden de troepen de Oekraïense hoofdstad in te nemen, maar pogingen hiertoe werden afgeslagen door het Oekraïense leger. Moskou trok zijn troepen later terug uit het gebied rond Kiev. De stad is vanaf Russisch grondgebied echter nog steeds te bereiken met raketten.
Duitsland neemt noodmaatregelen om gasleveringen te verzekeren
10:54 | Duitsland komt met nieuwe noodmaatregelen om de leveringen van gas te kunnen verzekeren, meldt de Duitse regering zondag in een verklaring.
Uit plannen van de Duitse minister van Economische Zaken Robert Habeck, die het Duitse persbureau DPA heeft ingezien, blijkt dat gebruik van gas voor de opwekking van energie en industrie moet worden verminderd en dat het aanvullen van opslagfaciliteiten prioriteit krijgt voor de winter. Daarnaast wil Habeck dat er meer kolencentrales worden gebruikt om het tekort te compenseren. De Duitse overheid zou miljarden beschikbaar stellen om de maatregelen te financieren.
Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom maakte woensdag bekend de leveringen aan Duitsland verder terug te schroeven. Sinds donderdag wordt via Nord Stream 1, voor Duitsland de belangrijkste pijpleiding voor Russisch gas, nog maar zo'n 40 procent van de normale hoeveelheid geleverd. Eerder had het staatsbedrijf de levering al beperkt tot ongeveer 60 procent.
Russische troepen komen weer dichter bij Charkov
10:21 | De situatie ten noorden van de Oekraïense stad Charkov is 'best moeilijk', zei Vadim Denisenko, een adviseur van de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken, zondag. Volgens Denisenko proberen Russische troepen weer dichter bij de noordoostelijke stad te komen en willen ze de stad beschieten. 'Rusland wil van Charkov een stad aan het front maken', zei de adviseur op de Oekraïense televisie.
Het Britse ministerie van Defensie meldde eerder deze week al dat het Russische leger waarschijnlijk voor het eerst sinds weken 'kleine vooruitgangen' heeft geboekt in de regio.
De regio Charkov grenst aan de zelfverklaarde republiek Loehansk in Oost-Oekraïne. De gelijknamige stad Charkov was voor de oorlog de tweede stad van het land en telde zo'n 1,5 miljoen inwoners. Het is een van de eerste steden die werd aangevallen door het Russische leger, vanwege de oostelijke ligging. In mei wisten Oekraïense militairen het Russische leger echter terug te dringen.
NAVO-chef en Johnson: oorlog in Oekraïne kan lang duren
08:49 | De oorlog in Oekraïne kan nog jaren duren, zegt secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO tegen de Duitse krant Bild am Sonntag. De levering van moderne wapens aan Oekraïense troepen vergroot volgens hem de kans dat de Oost-Oekraïense Donbas-regio wordt bevrijd van Russische bezetting. Ook de Britse premier Boris Johnson zegt dat rekening moet worden gehouden met een lange oorlog.
'We moeten ons voorbereiden op het feit dat het jaren kan duren. We moeten Oekraïne niet opgeven', aldus Stoltenberg zondag tegen Bild. 'Ook al zijn de kosten hoog, niet alleen voor militaire steun, ook door stijgende energie- en voedselprijzen.'
Tijdens een NAVO-top in Madrid later deze maand wordt een nieuw steunpakket voor Oekraïne besproken. Dat moet het land helpen bij de overgang van oude wapens uit het Sovjettijdperk naar modern westers wapentuig, zei Stoltenberg eerder deze week.
Ook Johnson benadrukt zondag dat andere landen Oekraïne moeten blijven steunen. 'Het is van belang dat Oekraïne sneller wapens, uitrusting, munitie en training krijgt dan de aanvaller', schrijft Johnson in een opiniestuk in The Sunday Times. 'Tijd speelt een essentiële rol', stelt de Britse premier. 'Alles hangt ervan af of Oekraïne sneller in staat is om zijn grondgebied te verdedigen dan dat Rusland in staat is opnieuw aan te vallen'.
De premier waarschuwde het Britse volk zaterdag ook al tegen 'Oekraïne-moeheid' nu de oorlog voorlopig nog niet ten einde lijkt.
Gouverneur: burgers willen fabriek in Severodonetsk niet verlaten
00:24 |Oekraïense burgers in opvangcentra bij de chemische Azot-fabriek in Severodonetsk willen volgens het regionale bestuur niet worden geëvacueerd. 'Er is constant contact met hen. Ze hebben verschillende keren evacuatie aangeboden gekregen, maar dat willen ze niet', zei gouverneur Sergej Gaidai van de Oost-Oekraïense regio Loehansk zaterdag op televisie. 568 burgers, onder wie 38 kinderen, hebben onderdak in de fabriek.
De plaats is volgens de gouverneur niet te vergelijken met de staalfabriek Azovstal in de havenstad Marioepol. 'Dit is geen ondergrondse stad. Dit zijn individuele noodopvangcentra die los van elkaar staan, niet met elkaar verbonden zijn.' In een bunkersysteem onder de staalfabriek van Azovstal hielden Oekraïense strijders en burgers wekenlang stand nadat de stad door Russische troepen was ingenomen.
De Russen kondigden woensdag een humanitaire corridor aan, maar wel naar gebied dat in handen is van Rusland. De Oekraïners wantrouwden de Russische beloften echter. De Russen beschuldigden op hun beurt Oekraïense militairen ervan geweld te gebruiken om te voorkomen dat burgers konden ontsnappen.
Rusland gooit al zijn reserves in de strijd om de steden Severodonetsk en Bachmoet in te nemen, zei Gaidai zaterdag over de militaire situatie in de Donbas.