Internationaal20 jun '22 20:29

Liveblog | Gasprijs stijgt verder door zorgen over Russische leveringen

Auteur: BNR Webredactie

Het is dag 116 van de oorlog in Oekraïne. Litouwen blokkeert Russische exclave Kaliningrad, de EU-buitenlandchef noemt de Russische graanblokkade een 'echte oorlogsmisdaad' en het Oekraïense parlement doet Russische boeken en muziek in de ban. Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen.

Vrijwilligers evacueren een invalide vrouw in Donetsk
Vrijwilligers evacueren een invalide vrouw in Donetsk (ANP / Zuma Press / Daniel Ceng Shou-Yi)

Scholz: Poetin vreest 'vonk van democratie'

19:34 | De Russische president Vladimir Poetin vreest volgens de Duitse bondskanselier Olaf Scholz dat de 'vonk van democratie' zich over zijn land verspreidt. Ook probeert hij Europa te verdelen en terug te keren naar een wereld die gedomineerd wordt door invloedssferen.

Scholz doet zijn uitspraken in een interview met de Duitse krant Münchner Merkur dat maandag is gepubliceerd op een website van de regering. Hij reageerde op de vraag of Poetin zal accepteren dat Oekraïne dichter bij de Europese Unie komt. 'De Russische president moet accepteren dat er in zijn buurt een gemeenschap van op de wet gebaseerde democratieën is die steeds dichter naar elkaar toe groeit', aldus de bondskanselier. 'Hij is duidelijk bang dat de vonk van de democratie zich over zijn land verspreidt.'

De Europese Commissie kwam vrijdag met het advies om Oekraïne de status van kandidaat-lid van de EU te geven. Wel moet de regering in Kiev nog aan een aantal voorwaarden voldoen voor het echte overleg kan beginnen dat op het lidmaatschap voorbereidt. Onder meer Nederland en Duitsland hebben al laten weten het verlenen van het kandidaat-lidmaatschap te steunen. 'Poetin wil een verdeeld Europa en een terugkeer naar een politiek van invloedssferen', zei Scholz. 'Hier zal hij niet in slagen.'

Oost-Europa: naast Oekraïne ook Bosnië kandidaat-lid EU maken

19:25 | Onder meer Hongarije en Slovenië willen niet alleen Oekraïne en Moldavië, maar ook Bosnië kandidaat-lid van de Europese Unie maken. Dat kan overeenstemming tussen de EU-landen over Oekraïne mogelijk in gevaar brengen, omdat Bosnië volgens velen nog niet zover is.

De leiders van de 27 EU-landen buigen zich donderdag op een top in Brussel over de kandidaat-status voor Oekraïne en Moldavië, zoals de Europese Commissie dat heeft voorgesteld. Nederland en veel andere landen hebben daarvoor al hun steun uitgesproken, maar alle EU-lidstaten moeten instemmen.

Slovenië en een aantal geestverwante lidstaten vrezen dat de EU Oekraïne voorrang geeft boven landen als Bosnië en die laatste vergeet. Het Balkanstaatje geldt al sinds 2003 als 'potentieel' kandidaat-lid, maar heeft sindsdien zelf weinig vorderingen gemaakt en zag het enthousiasme in vooral West-Europa tanen. Slovenië is bang voor scheve ogen in Bosnië en andere Balkanlanden die al jaren tevergeefs streven naar verwelkoming door de EU. Nederland waarschuwde daar aanvankelijk ook voor, maar schaarde zich toch achter het voorstel Oekraïne de kandidaat-status te gunnen.

Hongarije wil dat ook Georgië kandidaat-lid wordt, verklaarde premier Viktor Orbán maandag. De Europese Commissie vindt dat te vroeg, onder meer omdat de politiek in het Kaukasische land nog te roerig en grillig is.

Biden: waarschijnlijk geen bezoek aan Oekraïne tijdens Europatrip

19:01 | De Amerikaanse president Joe Biden gaat waarschijnlijk niet naar Oekraïne tijdens zijn reis naar Europa die deze week begint. In eerste instantie zei hij maandag tegen verslaggevers 'dat hangt ervan af' toen hem ernaar werd gevraagd. Later stelde hij: 'tijdens deze reis is dat onwaarschijnlijk.'

Biden gaat zaterdag naar een G7-bijeenkomst in Duitsland. Begin volgende week reist hij naar Spanje om een top bij te wonen van de NAVO, die plaatsvindt vier maanden na het begin van de Russische invasie van Oekraïne.

Ondanks diverse verzoeken van de Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft de Amerikaanse president Oekraïne nog niet bezocht sinds het uitbreken van de oorlog op 24 februari. Eerder brachten wel de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en defensieminister Lloyd Austin een bezoek aan het land. Zij spraken in de hoofdstad Kiev met Zelenski.

Biden is een van de weinige westerse leiders die de trip naar Kiev nog niet heeft gemaakt. Vorige week was de Franse president Emmanuel Macron samen met de premiers van Duitsland en Italië in Oekraïne. De Britse premier Boris Johnson is al twee keer geweest.

Oekraïne: voedselmagazijn in Odessa vernietigd door de Russen

17:45 | Een voedselmagazijn in de haven van Odessa aan de Zwarte Zee is volgens het Oekraïense leger maandag verwoest door een Russische raketaanval. De Russen zouden veertien raketten hebben afgevuurd tijdens een drie uur durend spervuur 'in machteloze woede over de successen van onze troepen', aldus Oekraïne. Het Russische leger heeft nog niet gereageerd.

De raketaanvallen kwamen, nadat de door Rusland aangestelde bestuurder van de Krim-regio, die in 2014 werd geannexeerd door Moskou, zei dat Oekraïense troepen boorplatforms hadden aangevallen in de Zwarte Zee voor de zuidkust van Oekraïne. Drie mensen raakten daarbij gewond, naar zeven arbeiders wordt volgens hem nog gezocht. Het Russische persbureau Rai meldt dat de platforms op 71 kilometer van Odessa liggen.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski sprak maandag de Afrikaanse Unie toe en stelde dat het continent wordt gegijzeld door de Russische invasie in Oekraïne. De Russen blokkeren Oekraïense havens die bomvol graan liggen. Hierdoor dreigen voedseltekorten in Afrikaanse landen. 'Afrika is eigenlijk een gijzelaar. Het is een gijzelaar van degenen die een oorlog hebben ontketend tegen onze staat', aldus Zelenski.

Het Oekraïense staatshoofd liet weten dat de onderhandelingen over het deblokkeren van de havens uiterst moeizaam verlopen en bijzonder gecompliceerd zijn. Volgens hem is er nog geen vooruitgang geboekt.

Ben Stiller bezoekt vluchtelingen in Oekraïne als VN-ambassadeur

17:19 | De Amerikaanse filmster Ben Stiller heeft maandag namens de Verenigde Naties een bezoek gebracht aan Oekraïne om met vluchtelingen te praten over de impact van de oorlog. In een video op Instagram zegt hij dat 'het zoeken van veiligheid een recht is'. Stiller is in Kiev om 'solidariteit te tonen met mensen over de hele wereld die door oorlog en conflict hun huis hebben verloren'.

De acteur, bekend van films als Night at the Museum en Meet the Parents, is ambassadeur van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Hij bezocht Oekraïne in het kader van Wereldvluchtelingendag. Stiller zei 'onder de indruk' te zijn van de vluchtelingenorganisaties en hoe ze zich inzetten voor de Oekraïners.

UNHCR schat dat 8 miljoen mensen ontheemd zijn binnen Oekraïne zelf. Daarnaast registreerde de VN-organisatie al meer dan 5 miljoen Oekraïense vluchtelingen in Europa. De meesten daarvan zijn vrouwen en kinderen, omdat mannen tussen de 18 en 60 jaar kunnen worden opgeroepen voor het leger en daarom in Oekraïne moeten blijven.

Rusland boos vanwege Litouwse blokkade van Kaliningrad

16:48 | Rusland heeft boos gereageerd op het verbod van Litouwen om goederen naar Kaliningrad door te laten. Het gaat om goederen waar vanwege de invasie van Oekraïne een embargo van de Europese Unie op is gezet, zoals kolen, metaal en bouwmateriaal. ‘De Russen veroordelen dit heel sterk’, zegt kolonel en docent militaire strategie Han Bouwmeester.

Kaliningrad is een stuk Russisch grondgebied dat tussen Polen en Litouwen in ligt. Rusland voorziet Kaliningrad van goederen door een spoorwegverbinding die via Litouwen loopt. Een deel van die goederen wordt sinds zaterdag dus tegengehouden door Litouwen. De gouverneur van Kaliningrad schat dat het gaat om de helft van alle spullen die per trein worden geleverd.

'Het is een gevolg van de EU-sancties die zijn opgelegd. Dat is wel eerst gecheckt. Want de EU heeft ook een overeenkomst met Rusland dat er een vrije doorvoer is van goederen. Maar de EU heeft nu toch in samenspraak met Litouwen beslist dat die sancties nu wel van kracht zijn hiervoor. Dat betekent onder andere dat er geen kolen, staal en metaal, maar ook geen technologische producten meer kunnen worden aangevoerd', zegt Bouwmeester.

Gasprijs stijgt verder door zorgen over Russische leveringen

15:08 | De Europese gasprijzen zijn maandag verder gestegen na de flinke opmars van ruim 40 procent vorige week. Het afknijpen van de Russische gastoevoer door Moskou aan verschillende Europese landen wakkeren de zorgen aan of Europa zijn gasvoorraden wel voldoende kan aanvullen voor het winterseizoen.

Op de voor Europa maatgevende beurs in Amsterdam werd gas 6 procent duurder op 124,75 euro per megawattuur. Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom maakte vorige week bekend de leveringen aan Duitsland verder terug te schroeven. Sinds donderdag wordt via Nord Stream 1, voor Duitsland de belangrijkste pijpleiding voor Russisch gas, nog maar zo'n 40 procent van de normale hoeveelheid geleverd.

Topman Aleksej Miller van Gazprom waarschuwde dat de situatie niet snel zal verbeteren. Volgens hem is er momenteel geen oplossing voor het onderhoud van de onderdelen die essentieel zijn voor het functioneren van de pijpleiding.

Door het afknijpen van leveringen via de Nord Stream-lijn krijgen naast Duitsland ook landen als Oostenrijk, Frankrijk en Italië al minder gas. Verschillende landen, waaronder Duitsland, stellen dat Rusland met de stap de gaslevering inzet als wapen.

Ook gaat vanwege gepland onderhoud de TurkStream-leiding, die loopt van Rusland naar Turkije, van 21 tot 28 juni helemaal dicht. Normaal gesproken gaat er vanuit Turkije ook gas naar landen als Bulgarije, Griekenland en Italië. Die landen krijgen door het onderhoud mogelijk minder gas geleverd.

Duitsland kondigde al aan met nieuwe noodmaatregelen te komen om de leveringen van gas te kunnen verzekeren. De Duitse regering zou onder meer het gebruik van gas voor de opwekking van energie willen verminderen en prioriteit willen geven aan het aanvullen van opslagfaciliteiten voor de winter. Ook moeten er meer kolencentrales worden gebruikt om het tekort te compenseren.

China spreekt steun aan Moskou uit. Alweer

14:13 | China heeft opnieuw zijn steun uitgesproken aan Rusland in kwesties als soevereiniteit en veiligheid. Dat meldt de nieuwssite Al Jazeera. Volgens Al Jazeera heeft de Chinese president Xi Jinping dit woensdag in een telefoongesprek met zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin gezegd. Xi zei dat ‘alle partijen zich op verantwoorde wijze moeten inzetten voor een goede regeling van de Oekraïne-crisis’.

Volgens een officiële lezing van het Kremlin naar aanleiding van het gesprek schetste president Poetin ‘zijn fundamentele beoordelingen van de situatie in Oekraïne’ en wees Xi ‘op de legitimiteit van de acties die Rusland onderneemt om zijn fundamentele nationale belangen te beschermen tegen de aanvallen van externe krachten op zijn veiligheid.’

Pro-Russische partij verboden in Oekraïne

13:48 | Een rechtbank in Oekraïne heeft maandag in hoger beroep een pro-Russische politieke partij verboden. De overheid heeft alle bezittingen van de partij Oppositie Platform - Voor het Leven in beslag genomen.

De partij ondermijnde de Oekraïense soevereiniteit, zei de rechter. Het besluit volgt op een decreet van president Volodimir Zelenski die partijen die zouden samenwerken met Moskou opdroeg te stoppen.

Zakenman Viktor Medvedtsjoek richtte de partij in 2018 op. Hij verloor de presidentsverkiezingen een jaar later van Zelenski, maar eindigde wel als tweede. De partij had dertig zetels in het parlement, tot Zelenski de partij in maart verbood. Medvedtsjoek zit vast op verdenking van hoogverraad.

Minister van Justitie Denis Maljoeska zei dat er tien partijen zijn verboden die worden verdacht van het ondermijnen van de nationale veiligheid. Al deze partijen hadden nauwe banden met het Kremlin en zijn verboden vanwege de Russische invasie van Oekraïne.

Den Haag: geef geen leefgeld aan Oekraïense arbeidsmigrant

12:35 | Alleen mensen die in Nederland zitten omdat ze zijn gevlucht voor de oorlog in Oekraïne zouden leefgeld moeten krijgen. Het geld zou niet bedoeld moeten zijn voor arbeidsmigranten uit dat land. Dat stelt de gemeente Den Haag.

De gemeente heeft een brandbrief gestuurd aan de ministers Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) en Van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en aan staatssecretaris Van der Burg (Asiel). Den Haag vraagt het kabinet om de richtlijn aan te scherpen. Die maakt het nu 'niet mogelijk de arbeidsmigranten te weigeren. Hierdoor ontstaat een risico dat we opvang regelen en leefgeld gaan verstrekken aan mensen die niet gevlucht zijn voor de oorlog. Minister Van Gennip heeft aangegeven hier signalen over te hebben ontvangen.''

In Den Haag en omstreken worden momenteel ongeveer 4500 mensen uit Oekraïne opgevangen. Onder hen zijn volgens de gemeente 'ook Oekraïense arbeidsmigranten die reeds voor het uitbreken van de oorlog in Polen of in Nederland aan het werk waren'. Het zou gaan om ongeveer 150 mensen. 'Dat het om arbeidsmigranten gaat is zichtbaar in paspoorten en eerdere BRP-gegevens.' Bovendien willen de laatste tijd vooral veel Oekraïense mannen 'in werkzame leeftijd' zich registreren. Eerder kwamen vooral vrouwen, kinderen en ouderen van Oekraïne naar Nederland, omdat de meeste Oekraïense mannen vanwege de oorlog het land niet mogen verlaten.

Het is volgens Den Haag niet duidelijk of zij dat geld 'uit wanhoop' aanvragen 'dan wel dat sprake is van mogelijk misbruik (al dan niet daartoe aangezet door werkgevers, uitzenders of huisvesters)'.

Rusland: gewonden bij beschieting olieboorplatforms bij de Krim

12:30 | Oekraïne heeft volgens Rusland boorplatforms in de Zwarte Zee geraakt. Het gaat om installaties van het bedrijf Chernomorneftegaz bij het door Rusland ingelijfde schiereiland de Krim. Drie mensen raakten gewond en naar zeven andere werknemers wordt gezocht, zei het pro-Russische hoofd van de regio op berichtendienst Telegram.

Het ministerie van Defensie heeft een reddingsoperatie op touw gezet met patrouilleboten en vliegtuigen, melden Russische media.

Rusland boos vanwege Litouwse blokkade van Kaliningrad

12:25 | Rusland heeft boos gereageerd op het verbod van Litouwen om goederen naar Kaliningrad door te laten. Het gaat om goederen waar vanwege de invasie van Oekraïne een embargo van de Europese Unie op is gezet, zoals kolen, metaal en bouwmateriaal.

De Litouwse ambassadeur moest zich verantwoorden op het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij kreeg te horen dat Rusland zijn eigen belangen gaat beschermen als de spoorverbinding niet wordt hersteld.

Kaliningrad is een stuk Russisch grondgebied dat tussen Polen en Litouwen in ligt. Rusland voorziet Kaliningrad van goederen door een spoorwegverbinding die via Litouwen loopt. Een deel van die goederen wordt sinds zaterdag dus tegengehouden door Litouwen. De gouverneur van Kaliningrad schat dat het gaat om de helft van alle spullen die per trein worden geleverd.

'Dit is nooit eerder gezien, het is een schending van alles', zei Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov boos tegen verslaggevers. 'We zien dat als een illegale stap en nemen het erg serieus. We gaan nu heel goed analyseren wat onze reactie wordt.'

Litouwen spreekt van 'verkeerde informatie door de Russische autoriteiten'. Dat is 'niet voor het eerst', zegt buitenlandminister Gabrielis Landsbergis. Zijn land voert volgens hem slechts de Europese sancties uit die vrijdag van kracht zijn geworden.

Voor ongeveer de helft van de goederen die door Litouwen naar Kaliningrad gaan, gelden EU-sancties, zegt Landsbergis. Maar voor sommige goederen, zoals olieproducten, gaan de strafmaatregelen pas over enige tijd in.

Oorlog gaat lang duren

10:30 | De oorlog in Oekraïne kan nog jaren duren. Dat zegt secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO tegen de Duitse krant Bild am Sonntag. De levering van moderne wapens aan Oekraïense troepen vergroot volgens hem de kans dat de Oost-Oekraïense Donbas-regio wordt bevrijd van Russische bezetting. Ook de Britse premier Boris Johnson zegt dat rekening moet worden gehouden met een lange oorlog. 'Ik denk dat ze de geesten rijp maken dat dit een hele lange oorlog gaat worden', zegt geopolitiek analist Alex Krijger.

EU-buitenlandchef: Russische graanblokkade is echte oorlogsmisdaad

10:25 | Rusland moet worden afgerekend op de blokkade van graan uit Oekraïne, vindt EU-buitenlandchef Josep Borrell. Hij spreekt van een 'echte oorlogsmisdaad' nu in arme delen van de wereld honger dreigt. "Dus ik kan me niet indenken dat dit nog veel langer zo doorgaat."

Sinds de Russische inval in Oekraïne laat Rusland geen Oekraïense schepen meer de Zwarte Zee op. De export van koren uit een van de belangrijkste graanschuren van de wereld, van levensbelang voor vooral kwetsbare landen in het Midden-Oosten en Afrika, ligt daardoor nagenoeg stil. De blokkade bracht minister Liesje Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking er zondag ook al toe het woord oorlogsmisdaad in de mond te nemen.

De Verenigde Naties bemiddelen om met hulp van Turkije een vrije doorgang voor graanschepen uit Oekraïense havens te verkrijgen, maar dat wil maar niet lukken. Daarom wordt ook geopperd om het voedsel over land of zelfs via de lucht Oekraïne uit te krijgen. Toch ligt een 'corridor' over zee nog altijd 'het meest voor de hand', zegt buitenlandminister Wopke Hoekstra voor aanvang van een vergadering met zijn EU-collega's en Borrell. Alleen bulkschepen kunnen werkelijk een hap nemen uit de graanvoorraden in de uitpuilende Oekraïense silo's.

'Voor Nederland is alles bespreekbaar zolang we maar niet door de Russen gechanteerd worden', zegt Hoekstra. De EU wees eerder een Russisch voorstel van de hand om Oekraïens graan uit te voeren via noorderbuur Belarus, een bondgenoot van Moskou. Minsk zou in ruil eisen dat de EU eerder opgelegde sancties intrekt.

Oekraïne erkent verlies dorp bij Severodonetsk

10:10 | Oekraïense troepen zijn de controle verloren over Metjolkine, een dorp grenzend aan de oostelijke industriestad Severodonetsk waar al weken hevige strijd wordt gevoerd. Gouverneur Sergej Gaidai van de regio Loehansk heeft de Russische claim daarover bevestigd op sociale media. Metjolkine telde voor de oorlog ongeveer duizend inwoners.

De chemische Azot-fabriek in Severodonetsk, waar honderden burgers zich schuilhouden, houdt nog stand, maar wordt 'voortdurend' door Russische troepen beschoten, aldus de gouverneur. De meeste woonwijken zijn onder Russische controle, erkende het hoofd van het stadsbestuur. Volgens hem is ruim een derde van de stad nog in handen van de Oekraïners. 'Er zijn 24 uur per dag straatgevechten.' Evacuaties uit Severodonetsk zijn al dagen niet mogelijk.

Russische troepen rukken langzaam maar gestaag op in de oostelijke Donbas-regio, het speerpunt van de 'speciale militaire operatie' van Moskou. President Volodimir Zelenski houdt de moed erin. Het staatshoofd kijkt reikhalzend uit naar de EU-top die donderdag en vrijdag in Brussel wordt gehouden. De regeringsleiders besluiten dan of Oekraïne kandidaat-lid van de unie wordt, zoals de Europese Commissie heeft voorgesteld.

Zelenski ziet dat als een 'historische' kans, maar waarschuwde in een videotoespraak voor intensivering van de Russische agressie. 'Niet alleen tegen ons, maar ook tegen andere landen in Europa.' Volgens de president richt Rusland zijn acties ook op de steden Charkov en Zaporizja.

Oekraïne wil Russische tankwrakken tentoonstellen in Europa

08:40 | Oekraïne is van plan verwoeste Russische tanks in Europa tentoon te stellen. Het idee achter de tour door Europese landen is de aandacht van het publiek bij de oorlog in Oekraïne te houden. 'We zullen Russische tanks helpen Europa te bezoeken, maar als wrakken', zei defensieminister Oleksii Reznikov tegen de Poolse zender Polsat. De bewindsman stelt dat Moskou uit is op gebiedsuitbreiding en Russische generaals helemaal willen optrekken tot Portugal

De tentoonstelling moet langsgaan in Warschau, Berlijn, Parijs, Madrid en Lissabon. De Portugese hoofdstad is volgens Reznikov de laatste halte van de geplande tour.

'Poetin heeft de tijd'

08:40 | Naast het offensief rond Severodonetsk hebben de Russen dit weekend ook weer raketaanvallen uitgevoerd op Kiev en kijken ze ook weer naar Charkov. President Zelensky verwacht een toename van Russische aanvallen deze week, nu zijn land het besluit van de EU over een Oekraïens kandidaatslidmaatschap afwacht. 'Het is psychologische intimidatie', zegt hoogleraar Oorlogsstudies Frans Osinga van de Universiteit Leiden.

Rusland exporteert recordhoeveelheid olie naar China

07:20 | Rusland heeft in mei een recordhoeveelheid olie naar China geëxporteerd. De invoer van olie uit Rusland door China steeg in mei met 55 procent in vergelijking met een jaar eerder. Daarmee heeft Rusland in China een dankbare zakenpartner, zeker nu westerse landen vanwege de oorlog in Oekraïne onder andere geen olie vanuit Rusland meer willen importeren.

Rusland verdrong zelfs Saoedi-Arabië als grootste leverancier van olie in China. Daarbij profiteerden Chinese raffinaderijen als Sinopec en Zhenhua Oil dankbaar van de kortingen omdat Rusland de fossiele grondstof nog maar naar een beperkt aantal markten kan leveren als gevolg van sancties.

De invoer van Russische olie bedroeg in totaal bijna 8,4 miljoen ton, aldus gegevens van de Chinese douanedienst. Dat komt overeen met krap 2 miljoen vaten per dag, een stijging ten opzichte van de 1,6 miljoen miljoen vaten olie per dag in april.

China is 's werelds grootste importeur van ruwe olie. De ingevoerde Russische olie wordt zowel via de Oost-Siberiëpijpleiding in de Stille Oceaan als vanuit Russische havens naar China aangevoerd, ook vanuit havens in het westen van Rusland.

Oekraïens parlement doet Russische boeken en muziek in de ban

06:45 | Het Oekraïense parlement heeft gisteren twee wetten aangenomen die strenge beperkingen opleggen aan Russische boeken en muziek in Oekraïne. Eén wet verbiedt het drukken van boeken door Russische burgers, tenzij ze afstand doen van hun Russische paspoort en het Oekraïens staatsburgerschap aannemen. Het verbiedt ook de commerciële invoer van boeken die zijn gedrukt in Rusland, Wit-Rusland en bezet Oekraïens grondgebied

Een andere wet verbiedt het afspelen van muziek gemaakt door Russische staatsburgers in de media en in het openbaar vervoer. De wetten moeten nog worden ondertekend door president Volodymyr Zelenskiy om van kracht te worden. Oekraïne zegt dat dit proces, dat voorheen 'decommunisatie' werd genoemd, maar nu vaker 'derussificatie' wordt genoemd, nodig is om eeuwenlang Russisch beleid ongedaan te maken dat gericht is op het vernietigen van de Oekraïense identiteit.

Rusland garandeert Hongarije verdere gastransporten

04:55 | Rusland heeft beloofd de gastransporten naar Hongarije voort te zetten en dat de Moskouse staatsenergiereus Gazprom zijn contractuele verplichtingen aan het land zal nakomen, heeft de minister van Buitenlandse Zaken van Boedapest gezegd in een interview op de publieke radio.

Peter Szijjarto zei op zondag dat Gazprom CEO Alexey Miller en Rusland's vice-premier Alexander Novak hem dit allebei in een telefoongesprek hadden verzekerd. De minister heeft niet gezegd wanneer het telefoongesprek heeft plaatsgevonden.

In het kader van een vorig jaar ondertekende overeenkomst met Gazprom ontvangt Hongarije 3,5 miljard kubieke meter (bcm) gas per jaar via Bulgarije en Servië, en nog eens 1 bcm via een pijpleiding uit Oostenrijk.

Als reactie op de westerse sancties die aan Moskou zijn opgelegd na zijn invasie in Oekraïne, heeft Gazprom de leveringen aan het Deense Orsted en aan Shell Energy voor het contract voor de levering van gas aan Duitsland stopgezet. Gazprom heeft ook de leveringen aan de Nederlandse gashandelaar GasTerra en aan Bulgarije, Polen en Finland stopgezet omdat deze weigerden Russisch gas in roebels te betalen in het kader van een nieuwe roebelregeling.

Mensenrechtenfunctionaris EU op onderzoeksmissie in Oekraïne

03:45 | Een hoge mensenrechtenfunctionaris van de Europese Unie heeft gezegd dat oorlogsmisdaden die in Oekraïne zijn gepleegd, grondig zullen worden onderzocht.

'Als we het over oorlogsmisdaden hebben, hebben we het niet alleen over degenen die de misdaad hebben begaan [...] Zij zijn natuurlijk verantwoordelijk. Maar we hebben het ook over degenen die in de commandostructuur staan, zo nodig tot aan de top,' zei Eamon Gilmore, speciaal vertegenwoordiger van de EU voor de mensenrechten.

Gilmore sprak na een rondwandeling langs verwoeste gebouwen en vernielde auto's in Irpin, een stad in de buurt van Kiev die aan het begin van de invasie het toneel werd van hevige gevechten.

De rondleiding door Irpin was bedoeld om de aandacht te vestigen op de grootschalige wreedheden die volgens Oekraïne en zijn medestanders door de Russische troepen zijn begaan, en die Scholz omschreef als het toneel van 'onvoorstelbare wreedheid' en 'zinloos geweld'.

EU wil Oekraïens graan dat vastzit door Russische zeeblokkade vrijgeven

01:45 | De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU zullen maandag tijdens een vergadering in Luxemburg bespreken hoe miljoenen tonnen graan die in Oekraïne vastzitten als gevolg van de Russische blokkade van de Zwarte Zeehavens, kunnen worden vrijgegeven.

De EU steunt de inspanningen van de Verenigde Naties om een overeenkomst tot stand te brengen om de Oekraïense export over zee te hervatten in ruil voor het faciliteren van de Russische export van voedsel en meststoffen, maar daarvoor is wel het groene licht van Moskou nodig.

Turkije onderhoudt goede betrekkingen met zowel Kiev als Moskou en heeft verklaard bereid te zijn een rol te spelen in een 'waarnemingsmechanisme' dat in Istanbul wordt gevestigd als er een akkoord is. Het is onduidelijk of de EU betrokken zal raken bij de militaire waarborging van een dergelijke overeenkomst.

Gerelateerde artikelen