Internationaal20 jun '22 08:38Aangepast op 20 jun '22 10:52

'Poetin heeft de tijd'

Auteurs: BNR Webredactie en Mark van Harreveld

Naast het offensief rond Severodonetsk hebben de Russen dit weekend ook weer raketaanvallen uitgevoerd op Kiev en kijken ze ook weer naar Charkov. President Zelensky verwacht een toename van Russische aanvallen deze week, nu zijn land het besluit van de EU over een Oekraïens kandidaatslidmaatschap afwacht. 'Het is psychologische intimidatie', zegt hoogleraar Oorlogsstudies Frans Osinga van de Universiteit Leiden.

Poetin tijdens Internationale Economische Forum in Sint Petersburg op vrijdag 17 juni
Poetin tijdens Internationale Economische Forum in Sint Petersburg op vrijdag 17 juni (ANP / Associated Press / Sergei Bobylev)

Osinga wijst erop dat niet alleen Charkov en Kiev weer langzaamaan in de frontlinie komen te liggen, maar evengoed Odessa. Volgens hem onderdeel van een psychologische oorlogsvoering. 'Op politiek niveau is het een slijtageslag', zegt Osinga. Volgens hem hoopt Poetin dat de aandacht voor Oekraïne verslapt - helemaal in het licht van stijgende voedsel- en energieprijzen. Op korte termijn is Zelenski zeer afhankelijk aan het worden van continue westerse leveranties, maar daar komen de bodems van de wapen- en munitievoorraden ook in zicht.

Lees ook | ‘Hoelang de oorlog nog gaat duren, hangt af van Poetins eigen inschatting’

Op de korte en middellange termijn betekent dit dat de garantie van westerse wapens in het geding is. Dat de oorlog langer gaat duren heeft dan ook repercussies voor de NAVO-strategie. Die meer industriële oorlogsvoering zal zich vertalen in grotere aantallen voorraden die de westerse krijgsmachten moeten aankopen en aanhouden. Wat zoveel wil zeggen als dat de wapenindustrie opgeschaald moet worden. 'Deze slijtageslag zal grote consequenties hebben.'

Volg de ontwikkelingen in Oekraïne hier in ons liveblog

Hetzelfde probleem - metaalmoeheid - doet zich volgens Osinga echter ook voor aan Russische zijde. 'Eenheden die geformeerd worden zijn niet de beste eenheden, soms echt gesleten eenheden. Ook de wapenindustrie kan door het gebrek aan chips geen nieuwe precisiewapens leveren'. Maar anderzijds heeft Poetin, niet gehinderd door enige binnenlandse oppositie of een energietekort, de tijd aan zijn zijde. 'We moeten daar niet naïef over zijn', zegt Osinga.

Lees ook | Hoekstra: 'Nederland steunt kandidaat-lidmaatschap Oekraïne'

De lange, lange adem

De oorlog in Oekraïne kan nog jaren duren. Dat zegt secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO tegen de Duitse krant Bild am Sonntag. De levering van moderne wapens aan Oekraïense troepen vergroot volgens hem de kans dat de Oost-Oekraïense Donbas-regio wordt bevrijd van Russische bezetting. Ook de Britse premier Boris Johnson zegt dat rekening moet worden gehouden met een lange oorlog. 'Ik denk dat ze de geesten rijp maken dat dit een hele lange oorlog gaat worden', zegt geopolitiek analist Alex Krijger.

Volgens Krijger is de boodschap van Johnson en Stoltenberg dat dit niet alleen lang gaat duren, maar dat het ons ook pijn gaat doen. 'Het is voorbereiden op een lange slag en de impact daarvan'.

Deze week komen de regeringsleiders van de EU bij elkaar in de Europese Raad, en dan zal de deur voor EU-lidmaatschap voor Oekraïne op een kier gezet worden. Er is ook een NAVO-top waar toetreding van Zweden en Finland de hoofdonderwerpen zullen zijn. Krijger verwacht dat Poetin zal trachten de bijeenkomsten te beïnvloeden. 'Ik verwacht dat Poetin wat speldenprikken zal uitdelen, nieuwe raketbeschietingen, ik verwacht dat hij ook dingen zal doen richting Hongarije.'

De Turkse president Erdogan is intussen kingmaker op deze crisis. 'Hij heeft er belang bij dat het graan blijft doorgaan, Turkije is zeer afhankelijk van graan. We zullen volgende week veel van Erdogan horen. Bij de NAVO-top zal hij proberen zich heel duidelijk te laten zien ten aanzien van Zweden en Finland, die gaat zijn huid heel duur verkopen.'

Gerelateerde artikelen