Internationaal20 jun '22 08:03Aangepast op 20 jun '22 09:20

Links wint in Colombia

Auteur: ANP

De linkse kandidaat Gustavo Petro heeft de presidentsverkiezingen in Colombia gewonnen. Met meer dan 99 procent van de stemmen geteld komt hij uit op 50,5 procent. Zijn rechtse tegenstrever Rodolfo Hernández blijft steken op 47,3 procent en kan hem daardoor niet meer achterhalen.

President Gustavo Petro (l) en zijn running mate Francia Marquez (r)
President Gustavo Petro (l) en zijn running mate Francia Marquez (r) (ANP / AFP / Daniel Munoz)

De overwinning van Petro (62) is bijzonder. Lang was het in Colombia nagenoeg ondenkbaar dat een linkse kandidaat serieus kans zou maken op het presidentschap. 'Vandaag is een feest voor het volk', schreef Petro op Twitter. 'Laat hen deze eerste volksoverwinning vieren.'

Hernández heeft zijn verlies inmiddels toegegeven. 'Ik hoop dat de heer Gustavo Petro weet hoe hij het land moet leiden en dat hij trouw blijft aan zijn betoog tegen corruptie', zei hij op Facebook Live. Bijna 40 miljoen kiezers in Colombia konden zondag kiezen tussen Petro, die lang geleden nota bene een guerrillastrijder was, en de rijke ondernemer Hernández, die onder meer dankzij sociale media erg populair werd. Vanwege zijn vaak boude uitspraken en excentrieke campagnestijl wordt Hernández ook wel de 'Colombiaanse Trump' genoemd.

In Colombia vochten decennialang linkse rebellengroepen, zoals de FARC, ELN en M-19, tegen met name rechtse regeringen. Guerrillabeweging M-19, waarvan Petro ooit lid was, legde in 1990 de wapens neer en vormde zichzelf om tot een politieke partij. Petro was daarna onder meer enige tijd burgemeester van de Colombiaanse hoofdstad Bogota. Hij heeft beloofd het vredesakkoord uit 2016 met de linkse FARC-rebellen volledig uit te uitvoeren. Ook wil hij nieuwe vredesbesprekingen aangaan met de nog steeds in delen van het land actieve ELN-rebellen.

Petro heeft verder gezworen als president ingrijpende economische en sociale veranderingen door te zullen voeren. Vooral onder jongeren is hij populair. Maar tegenstanders beschuldigden hem er tijdens de campagne van dat hij het economisch problematische beleid van de overleden ex-leider van buurland Venezuela, Hugo Chávez, zou willen kopiëren. Zelf ontkent Petro dat.

Gerelateerde artikelen