Internationaal20 jun '22 14:13

China spreekt steun aan Moskou uit. Alweer

Auteur: Mark van Harreveld

China heeft opnieuw zijn steun uitgesproken aan Rusland in kwesties als soevereiniteit en veiligheid. Dat meldt de nieuwssite Al Jazeera. Volgens Al Jazeera heeft de Chinese president Xi Jinping dit woensdag in een telefoongesprek met zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin gezegd. Xi zei dat ‘alle partijen zich op verantwoorde wijze moeten inzetten voor een goede regeling van de Oekraïne-crisis’.

De Chinese president Xi Jinping spreekt tijdens het Internationale Economische Forum in Sint Petersburg
De Chinese president Xi Jinping spreekt tijdens het Internationale Economische Forum in Sint Petersburg (ANP / Eyevine / Ju Peng)

Volgens een officiële lezing van het Kremlin naar aanleiding van het gesprek schetste president Poetin ‘zijn fundamentele beoordelingen van de situatie in Oekraïne’ en wees Xi ‘op de legitimiteit van de acties die Rusland onderneemt om zijn fundamentele nationale belangen te beschermen tegen de aanvallen van externe krachten op zijn veiligheid.’

Volg de ontwikkelingen in Oekraïne hier in ons liveblog

China heeft de invasie van Rusland in Oekraïne nog altijd niet bekritiseerd, en het begint erop te lijken dat het dit ook niet gaat doen. In plaats daarvan beschuldigt Beijing de NAVO en het Westen ervan Moskou te provoceren tot een aanval. Het geflirt tussen Beijing en Moskou baart de VS zorgen. Eerder waarschuwde het Witte Huis dat landen die de kant van Poetin kiezen na diens invasie in Oekraïne ‘aan de verkeerde kant van de geschiedenis zullen staan’.

‘China beweert neutraal te zijn, maar zijn gedrag maakt duidelijk dat het nog steeds investeert in nauwe banden met Rusland’, zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De Amerikaanse zorgen lijken bevestigd te worden nu maandag bekend werd dat Rusland in mei een recordhoeveelheid olie naar China heeft geëxporteerd. De invoer van olie uit Rusland door China steeg in mei met 55 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Olympisch een-tweetje

Het gedrag van Beijing is in lijn met wat Xi en Poetin elkaar tijdens de Olympische Spelen in Beijing beloofden: namelijk dat de betrekkingen tussen de partijen ‘geen grenzen’ zouden kennen. Overigens blijft het onduidelijk of Xi destijds op de hoogte was van de Russische aanvalsplannen ten aanzien van Oekraïne. Tijdens die ontmoeting – luttele uren voor het begin van de Olympische Winterspelen - keerden de twee leiders zich tegen de druk van de Verenigde Staten, verklaarden zij zich te zullen verzetten tegen elke uitbreiding van de NAVO en bevestigden zij dat het eiland Taiwan een deel van China is.

Lees ook | 'Poetin heeft de tijd'

Ondanks de stilzwijgende steun aan de Russische invasie vanuit Beijing, probeert China neutraal over te komen en daarmee mogelijke internationale sancties te vermijden.

Onwettige sancties

Tijdens het telefoongesprek van woensdag zei het Kremlin ook dat de twee leiders waren overeengekomen om de economische samenwerking op te voeren in het licht van de ‘onwettige’ westerse sancties. Volgens het Kremlin is ‘afgesproken om de samenwerking op het gebied van energie, financiën, industrie, transport en andere gebieden uit te breiden, rekening houdend met de situatie in de wereldeconomie die gecompliceerder is geworden door het onwettige sanctiebeleid van het Westen’.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen