Internationaal21 jun '22 15:07

Hoorzitting: Trump zette ambtenaren onder druk

Auteur: Mark van Harreveld

De Verenigde Staten maken zich op voor een nieuwe hoorzitting over de Capitoolrellen. Centraal in deze vierde hoorzitting staat hoe Donald Trump lokale bestuurders onder druk zette om de verkiezingsuitslag aan te passen. Zo vroeg Trump aan topambtenaar Brad Raffensberger van de staat Georgia om hem 11.780 stemmen te bezorgen. Raffensberger, wordt vandaag de belangrijkste getuige, vertelt Amerika-correspondent Jan Postma.

Lees ook | Onderzoekscommissie: bestorming Capitool schaamteloze couppoging Trump

'Er gaan vier mensen spreken. Maar Raffensberger is zeker de belangrijkste, hij is de staatssecretaris van de staat Georgia, verantwoordelijk voor de verkiezingsprocedures in die staat. Het is een Republikein die politiek gezien dichtbij Trump staat, maar die zei de regels te zullen volgen, zelfs wanneer zijn president hem vroeg dat niet te doen. Raffensberger werd daarna de kop van Jut voor Trump die hem zwaar aangevallen heeft, ook tijdens de voorverkiezingen, hij heeft zelfs campagne tegen hem gevoerd'.

Lees ook | Verhoren Capitoolbestorming voortgezet: dit wordt er vandaag besproken

Fraude

De door de Democraten gedomineerde commissie wil laten zien dat het zo in meerdere staten is gebeurd en dat Trump met zijn leugens over verkiezingsfraude voor gevaarlijke situaties en bedreigingen in de richting van lokale verkiezingsmedewerkers heeft gezorgd.

Ook wordt de kwestie van de 'eigen kiesmannen' onderzocht. In de VS wordt de president niet rechtstreeks gekozen, maar via kiesmannen. Het team van Trump had het plan om eigen kiesmannen naar Washington te sturen om de gekozen (maar vanwege de verkiezingsfraude niet legitieme, red.) kiesmannen te vervangen. 'Dat was voor zeven staten beoogd, een krankzinnig plan en dat wisten ze zelf ook.' Trumps plan was niet staatsrechtelijk, mogelijk strafbaar en omdat Trump er wellicht aantoonbaar bij betrokken was, mogelijk incriminerend voor hem.

Lees ook | Adviseur Trump: verkiezingsfraude is bullshit

Mike Pence

Ook wil de Commissie nog steeds oud-vicepresident Mike Pence verhoren, maar die kans lijkt minimaal. Volgens Postma houdt Pence zich een beetje afzijdig omdat hij aan zijn eigen politieke toekomst denkt. Toch wil de Democraat Adam Schiff van de Commissie hem horen, desnoods met een dagvaarding. Dat laatste kan ook weer lastig worden als Pence daar tegenin gaat. Het kan immers in een langdurig juridisch steekspel ontaarden. En veel tijd heeft de Commissie niet.

'Er zijn ook wel meer mensen die Schiff wil spreken, en daar zijn ze nog mee bezig. Er staan sowieso nog drie hoorzittingen gepland, het lijkt toch een soort work in progress van die Commissie: het zouden er weleens meer kunnen worden en waar het eindigt is ook niet duidelijk.'

Lees ook | Capitool-bestormers waren op zoek naar Pence: 'Vicepresident was in levensgevaar'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen