Internationaal22 jun '22 06:33

Hoe Donald Trump ambtenaren onder druk zette om verkiezingsuitslag te beïnvloeden

Auteur: BNR Webredactie

Afgevaardigden van verschillende Amerikaanse staten hebben dinsdag tegenover de 6-januaricommissie gemeld dat ze na de presidentsverkiezing van 2020 door medewerkers van de toenmalige leider Donald Trump, die het aflegde tegen Joe Biden, onder druk zijn gezet.

Rusty Bowers, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden van Arizona, zei tegen de commissieleden die onderzoek doen naar de aanval op het Capitool dat leden van team-Trump naar hem toe zijn gekomen om hun beklag te doen over gepleegde verkiezingsfraude in zijn staat. Niemand leverde daarvoor echter enig bewijs, ook Trumps persoonlijk advocaat Rudy Giuliani niet.

'We hebben veel theorieën, we hebben alleen geen bewijs', zei Trumps advocaat Rudy Giuliani tegen een Republikeins politicus in Arizona.

Bedreigingen

Bowers, ooit zelf Trump-fan, verklaarde dat hij werd aangespoord in het parlement een procedure te starten om de nederlaag van Trump in Arizona aan te vechten. Dat zou echter tegen de wet indruisen en tegen zijn ambtseed. Bowers vertelde Trump bij herhaling duidelijk te hebben gemaakt dat hij er niet over piekerde iets illegaals te doen. Die opstelling kwam hem op bedreigingen te staan en op demonstraties en scheldpartijen voor zijn huis.

Lees ook | Hoorzitting: Trump zette ambtenaren onder druk

De Republikein Brad Raffensperger, verantwoordelijk minister in Georgia, legde dinsdag eveneens een verklaring af. Trump vroeg hem 'genoeg stemmen te vinden om de verkiezingsuitslag in de staat Georgia om te draaien. Hij zei de talloze claims van Trump betreffende stembusfraude te hebben doorgeprikt.

'Rol Trump enorm belangrijk'

'Raffensperger wilde zich niet laten intimideren door Trump', zo merkt Amerikacorrespondent Jan Postma op. 'Het is ook heel logisch voor hem. Hij zei: 'Hier zijn regels die ik moest volgens, dit is mijn plicht. Ik kon niet anders.' Trumps team wilde daarnaast eigen kiesmannen aanwijzen, die Trump weer zouden kiezen als winnaar. Dat is een krankzinnig idee, want als hij dat kan doen, dan kan iedereen dat doen. Team-Trump probeerde echt alles.'

Wat Postma vooral opvalt is hoe belangrijk de rol was die Trump zelf had. 'Deze hoorzitting werd heel duidelijk hoe direct Trump betrokken was bij al deze pogingen om die verkiezingsuitslag terug te draaien. Tot nu toe hebben we dat nog niet zo duidelijk gehoord.'

Gerelateerde artikelen