
Volgens Van Bekhoven was het 'zelden zo rustig' en 'viel het wel mee met de autodrukte'. Maar dat gaat er donderdag en zaterdag echter anders uitzien, zegt Van Bekhoven. 'Belangrijk is niet zozeer de omvang, maar hoe lang het gaat duren. Zowel de werkgevers als de werknemers bereiden zich voor op een zomer vol acties en ontwrichtingen'.
De spoorwegbeambten willen 7 procent loonsverhoging, de treinbedrijven zijn bereid om er 2 te geven. 'Dat is te overbruggen, maar zo werkt het niet. De spoorwegen willen moderniseren, drones inzetten om reparaties uit te voeren, loketten sluiten, kaartenmachines installeren, mensen stimuleren online een kaartje te kopen. Dat valt niet goed bij de spoorwegwerkers'.
Er is volgens Van Bekhoven tijdens corona veel in het treinvervoer geïnvesteerd en treinen zijn ook gewoon blijven rijden ondanks afnemende reizigersaantallen. 'Maar nu blijkt dat minder gebruik wordt gemaakt van treinen, zeker 25 procent van de passagiers is niet teruggekomen, er moet beknot worden op uitgaven'.
De Britse regering knijpt de billen samen, want er is angst dat 'dit gaat leiden tot meer stakingen en meer inflatie, die nu richting 11 procent gaat. Een overwinning van het treinpersoneel zou anderen uit slechter betaalde sectoren (zoals verpleegkundigen, vuilnisophalers en advocaten, red.) kunnen doen besluiten het werk ook neer te leggen de komende weken als er cao-rondes komen'.