Internationaal22 jun '22 13:40

'Blokkade Kaliningrad kan explosief zijn'

Auteur: BNR Webredactie

De Litouwse blokkade van de Russische exclave Kaliningrad 'kan zeer explosief zijn'. Dat zegt SP-Kamerlid Jasper van Dijk. EU-lidstaat Litouwen laat sinds kort geen goederen die op de EU-sanctielijst staan meer door naar de Russische exclave Kaliningrad. Rusland is daar woedend over en dreigt met tegenmaatregelen als Litouwen niet bijdraait.

Russische trein arriveert op station Kybartai, tussen Kaliningrad en Litouwen
Russische trein arriveert op station Kybartai, tussen Kaliningrad en Litouwen (ANP / EPA / Valda Kalnina)

Kaliningrad ligt ingeklemd tussen Polen en Litouwen en wordt vanuit Rusland via een spoorlijn door Wit-Rusland en Litouwen bevoorraad. Afgelopen weekend besloot Litouwen dat sommige Russische goederen niet meer per spoor vervoerd mogen worden, volgens Litouwen een gevolg van het implementeren van de door de EU afgesproken sancties. Van Dijk wil Rutte daarover spreken. 'Deze stap komt toch wat onverwacht van Litouwen. Ik wil weten hoe daar in de Europese Raad in Brussel over wordt gedacht, want Rusland is natuurlijk not amused'.

'Het is een stuk Rusland dat geen goederen meer kan krijgen. Rusland dreigt nu met tegenmaatregelen en dat kan betekenen dat Rusland in conflict raakt met Litouwen, en dat is lid van de EU én de NAVO. Dat kan nogal escalerend werken'.

Volg de ontwikkelingen in Oekraïne hier in ons liveblog

Militaire operatie

'Nou is Rusland wel het laatste land dat zijn mond open kan doen over de schending van verdragen, maar wat nu als Rusland echt iets gaat doen tegen Litouwen? Dan komen Brussel en de NAVO voor een groot vraagstuk te staan. Het kan zeer explosief zijn. Het hangt er wel vanaf wat Rusland gaat ondernemen. Sancties rond energie, Litouwen afsluiten van energie. En dat is nou net iets anders dan een militaire operatie om die treinbaan veilig te stellen om Kaliningrad te kunnen bevoorraden'.

Van Dijk wil dat het wordt besproken, uiteraard met Litouwen zelf. 'Wordt er geanticipeerd op een mogelijke Russische agressie richting Litouwen? Want dat is net iets anders dan agressie richting Oekraïne.'

Litouwen was begin april het eerste EU-land dat volledig stopte met de import van Russisch gas dankzij jarenlange voorbereiding en de installatie van een LNG terminal in de haven van Klaipėda. De vraag is dus hoeveel druk Rusland met zijn energiepolitiek nog kan uitoefenen op Litouwen.

Een militaire confrontatie in Litouwen zal direct gevolgen hebben voor Nederland, dat in het kader van de NAVO's Enhanced Forward Presence met zo'n 350 militairen in het land aanwezig is als afschrikking tegen de Russen.

Lees ook | Mogelijke toetreding Oekraïne tot EU: 'Rutte is als een blad aan een boom gedraaid'

Gerelateerde artikelen