Internationaal23 jun '22 07:42

Na Severodonetsk rukt Rusland verder op naar Lisitsjansk

Auteur: BNR Webredactie

Nu de Oekraïense stad Severodonetsk bijna in handen is van Rusland, lijkt het erop dat de Russen zich op het volgende doelwit focussen. Geopolitiek-analist Alex Krijger vreest ervoor dat Lisitsjansk, dat direct naast Severodonetsk ligt, het doelwit van Rusland zal zijn. 'Voor de oorlog had die stad 100.000 inwoners.'

Volgens Krijger zijn de Russische voorbereidingen om de stad aan te vallen al bezig. 'Je moet er rekening mee houden dat het weer net zo'n uitputtingsslag gaat worden zoals in Marioepol en Severodonetsk. We gaan dan weer vreselijke taferelen krijgen met een kapotgeschoten stad en heel veel slachtoffers.'

Het Russische leger heeft ook al twee dorpen in de buurt van Lisitsjansk ingenomen, meldt de gouverneur van de regio Loehansk. Ook De Britse militaire inlichtingendienst zegt donderdag dat Rusland de druk op het gebied rond Lisitsjansk en Severodonetsk aan het opvoeren is. Sinds vorige week zijn de Russische troepen ongeveer 5 kilometer opgerukt in de richting van Lisitsjansk.

Charkov

Waar Rusland ook weer verder lijkt op te rukken is in de omgeving van Charkov. 'Je ziet dat de beschietingen op die stad weer aan het toenemen zijn. De Russen richten zich dus ook op het noorden. Een lichtpuntje voor Oekraïne is dat in het noorden, maar ook in het zuiden, er sprake is van een tegenoffensief. Toch is het een flinke uitputtingsslag en zijn het zware tijden voor de Oekraïners', ziet de geopolitiek-analist.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne

Kaliningrad

Oekraïne probeert ondertussen ook Rusland op eigen grondgebied te bestoken. Zo werd een olieraffinaderij in Rusland door twee Oekraïense drones aangevallen, zo stelt Rusland. Daarnaast wordt de druk rondom Kaliningrad, een Russische enclave binnen Europa, opgevoerd. Litouwen, dat direct grenst aan Belarus en Kaliningrad, heeft alle handelstoevoer tussen Belarus en Kaliningrad stopgezet, waardoor Rusland op de kast is gejaagd. 'De situatie daar is erg riskant, gewoon gevaarlijk. De spanningen nemen toe, al is het wel een beetje theater van de Russische kant. Ze hadden dit al sinds maart kunnen weten, want het gaat om het tegenhouden van producten die door Litouwen heen gaan, maar onder de sancties vallen. De Russen hadden dit al maanden kunnen zien aankomen', denkt Krijger.

Gerelateerde artikelen