Internationaal23 jun '22 06:50

Oekraïne verwacht oordeel over kandidaat-lidmaatschap EU

Auteur: BNR Webredactie

De EU-leiders komen donderdag bijeen in Brussel voor een historische top, roepen de mensen die hen omringen om het hardst. Oekraïne en Moldavië worden als kandidaat-lid aan de unie geklonken, daar twijfelt niemand meer aan. Ook in de toetreding van een aantal Balkanlanden die nog op het EU-lidmaatschap wachten komt mogelijk eindelijk wat schot.

Het was drie maanden geleden nog ondenkbaar dat Oekraïne kandidaat-lid van de EU zou worden, brengen hoge EU-diplomaten in herinnering. Maar de laatste reserves van landen als Nederland zijn razendsnel weggesmolten nu Oekraïne bruter en bruter wordt belaagd door Rusland en het snakt naar de verzekering dat zijn toekomst in het Westen ligt. Al voor de EU-top begint, maakt geen lidstaat volgens ingewijden meer bezwaar. Ook niet tegen de kandidaat-status voor buurland Moldavië en het uitzicht daarop dat Brussel Georgië wil bieden, trouwens.

'Historische stap'

De draai om Oekraïne - maar ook Moldavië en Georgië - zich te geven op EU-lidmaatschap is bijzonder, merkt Europa-correspondent Stefan de Vries op. 'Vier maanden geleden zou je uitgelachen worden als je in Brussel zou suggereren dat er adviezen over deze drie landen zou komen. Dat is eigenlijk verrassend. Het staat wel vast dat het nu gaat gebeuren.'

De Vries noemt de kandidaatstelling een 'symbool' voor Oekraïne en Moldavië, vanwege de dreiging die ze krijgen vanuit Rusland. 'Het is een belangrijk symbool dat deze twee landen het kandidaat-lidmaatschap aangeboden krijgen. Het is een teken en steun voor de bevolking, maar ook een signaal aan Poetin. Ze zeggen hiermee: 'deze twee landen horen bij ons, zijn potentieel democratische en soevereine landen. Daar moet je niet mee sollen, daarom halen we ze bij de EU.' Het is een aardigheidje, maar ook een historische stap.'

Nieuwe EU-leden

Ook de jarenlang verzande voorbereiding op het EU-lidmaatschap van Noord-Macedonië en Albanië lijkt eindelijk weer vlot te raken. Bulgarije maakt aanstalten zijn verzet tegen de toetreding van buurland Noord-Macedonië te staken. Dat zou de zorg van veel Oost-Europese landen kunnen verminderen dat de zes Balkanlanden die soms al jaren op het EU-lidmaatschap wachten nog verbitterder raken nu ze de unie ruim baan zien maken voor Oekraïne. Aspirant-kandidaat Bosnië, dat ook wat pleitbezorgers heeft, zal het moeten doen met een oproep zelf vooral eens werk te maken van de eisen waaraan het moet voldoen en het aanbod van Brussel om daarbij te helpen. De leiders van deze Balkanlanden spreken hun EU-collega's donderdagochtend op een speciale top.

Lees ook | Mogelijke toetreding Oekraïne tot EU: 'Rutte is als een blad aan een boom gedraaid'

Ondanks dat het erop lijkt dat alle EU-lidstaten Oekraïne met open armen ontvangen als kandidaat-lid, is er wel kritiek op het initiatief. Onder andere van SP-Kamerlid Jasper van Dijk, die verwijst naar de eerdere uitbreidingsmoeheid in de EU. Hij noemt de kandidaatstelling dan ook een 'fopspeen' richting Oekraïne. Ook bij de 'voorkeursbehandeling' die Oekraïne volgens hem zou krijgen zet hij vraagtekens.

Gerelateerde artikelen