Internationaal23 jun '22 10:45Aangepast op 23 jun '22 14:01

'Volledige sluiting Russische gaskraan steeds waarschijnlijker'

Auteur: Laurens Groeneveld

Het scenario waarbij Rusland deze winter de gaskraan naar Europa volledig dicht draait wordt steeds waarschijnlijker. Zonder Russisch gas wordt het heel krap om de winter door te komen. Dat zegt energiespecialist Jilles van den Beukel van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies.

Een station voor het ontvangen van gas uit de Nord Stream 1 pijplijn in Duitsland.
Een station voor het ontvangen van gas uit de Nord Stream 1 pijplijn in Duitsland. (ANP / dpa Picture-Alliance)

De energiespecialist bevestigt in het gesprek met BNR de waarschuwing van Fatih Birol, het hoofd van het Internationale Energie agentschap, die Europa waarschuwde dat het aan een plan B moet werken voor het geval Rusland deze winter de gaslevering stopzet.

Sinds vorige week neemt de de stroom van Russisch gas naar Europa fors af. De toevoer door de Nord Stream 1 pijpleiding verminderde met maar liefst 60 procent. Afgelopen vrijdag ontving Italië slechts 50 procent van de normale gaslevering.

De leveringsproblemen zouden zijn veroorzaakt door technische problemen, maar opvallend genoeg ontstonden die precies op het moment dat de leiders van Duitsland, Frankrijk en Italië naar Kiev afreisde en de Europese Unie bekendmaakte dat Oekraïne de status van kandidaat-lid krijgt.

Lees ook | Oekraïne verwacht oordeel over kandidaat-lidmaatschap EU

Volgens Birol zijn de verminderde gasleveringen 'strategisch' en maken ze het moeilijker voor EU-landen om hun gasreserves te vullen. Ook zou het Rusland op deze manier een groter drukmiddel geven deze winter.

In Het Europese Parlement wordt vandaag gedebatteerd en gestemd over hoe de strategische gasreserves sneller kunnen worden gevuld. in mei kwamen de lidstaten overeen dat gezamenlijk een capaciteit van 80% moet worden bereikt. Dat is nu slechts 55%. In Nederland is de gasopslag voor bijna de helft gevuld.

Lees ook | Kolencentrale Uniper Maasvlakte schaalt op naar volle toeren

Fase 2

Volgens Van den Beukel zit Europa op dit moment in de zogenaamde fase 1. 'Dat is een fase van grote zorg en waarschuwing.' In verschillende landen waaronder Nederland en Duitsland worden nu maatregelen genomen om het gasverbruik van de industrie en burgers te verminderen en worden alternatieve energiebronnen weer in gebruik genomen zoals kolen. Van den Beukel ziet dat het mogelijk is dat heel Europa naar de alarmfase, fase 2 zal gaan. 'Het wordt echt krap als we het helemaal moeten doen zonder Russisch gas en die stroom snel stopt.' De Duitse minister van Economie Habeck heeft inmiddels aangekondigd dat Duitsland naar Fase 2 gaat.

Voor de oorlog in Oekraïne kreeg Europa ongeveer 40 procent van zijn totale gasvoorziening uit Rusland. Door maatregelen van onder andere Duitsland is dat inmiddels afgenomen tot 20 procent. Verschillende landen waaronder Bulgarije, Polen en Nederland zijn al sinds 15 juni afgesloten van Russisch gas omdat ze weigerden in roebels te betalen.

Volg het laatste nieuws rondom de oorlog in Oekraïne via ons liveblog

Gerelateerde artikelen