Internationaal24 jun '22 08:12Aangepast op 24 jun '22 09:56

Vijf Republikeinen wilden gratie van Trump

Auteur: Joëlle Baelde

Vijf Republikeinen uit het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden wilden preventief gratie van toenmalig president Trump vanwege hun rol bij het plan om de verkiezingsresultaten van 2020 te veranderen. Dat werd donderdag duidelijk tijdens een publieke hoorzitting van de parlementaire commissie die de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 onderzoekt. ‘Het gaat om Mo Brooks, Matt Gaetz, Andy Biggs, Louie Gohmert en Scott Perry, vijf bekende Trump-aanhangers', zegt correspondent Jan Postma.

Image
(ANP / Abaca Press / Samuel Corum)

Lees ook | Hoorzitting: Trump zette ambtenaren onder druk

De vijf Republikeinen waren aanwezig bij een vergadering met Trump in december 2020, waar gesproken werd over mogelijkheden om de verkiezingsresultaten te veranderen. Ze vroegen naar de mogelijkheid van een zogeheten preventief pardon, dat de president kan verlenen voordat er een straf is opgelegd of iemand zelfs maar schuldig is bevonden aan een misdaad.

‘We weten niet waarom ze gratie wilden. Maar ze denken blijkbaar dat ze iets strafbaars hebben gedaan. Anders vraag je dit niet aan. Al zullen ze hier zelf andere theorieën over hebben. Over dat ze bang zijn voor deep state, dat de democraten misbruik gaan maken van hun macht. Dat soort dingen', aldus Postma.

Niet gangbaar

Een preventief pardon is in de VS niet gangbaar, maar is wel eerder voorgekomen. Gerald Ford gaf er in 1974 een aan zijn voorganger Richard Nixon. Die had ontslag genomen vanwege het Watergate-schandaal, maar er waren nog geen aanklachten tegen hem ingediend.

Maar daar kun je deze situatie volgens Postma niet mee vergelijken. 'Het is heel ongebruikelijk om preventief gratie aan te vragen bij de president. Dat is heel raar. Ook omdat het nu zo'n vage aanvraag is. Dat maakt het nog gekker. Bij Ford en Nixon ging het om een hele specifieke preventieve gratie. Dat is hier anders.’

Druk van Donald Trump

Dat Trump het ministerie van Justitie onder druk heeft gezet om hem te helpen noemt Postma ‘een dramatisch verhaal’.

‘Hij heeft dat meermaals gedaan, eigenlijk aan de lopende band. De interim-minister van Justitie en zijn adjudant getuigden daarover en vertelden dat Trump van justitie wilde horen dat er fraude was. De vorige minister van Justitie, Bill Barr, had dat al onzin genoemd in een eerdere hoorzitting. Hij had ontslag genomen en nu waren dus de opvolgers aan de beurt, die zeiden dat ze de uitslag niet kunnen veranderen.’

Lees ook | Adviseur Trump: verkiezingsfraude is bullshit

De reactie van Trump noemt Postma ‘schaamteloos'. ‘Trump zegt eigenlijk dat er geen bewijs geleverd hoeft te worden. En dat zij wel met iets komen. We hebben al van eerdere hoorzittingen gehoord dat er een hoop bluf in zat en bewijs voor fraude, dat hebben we nog steeds niet gezien, dat heeft niemand gezien, dus hier zou weleens een probleem in kunnen zitten voor Trump', aldus Postma.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen