
Nu als gevolg van de oorlog in Oekraïne de leveringszekerheid van gas onder druk staat, gaan er steeds meer stemmen op om de kerncentrales toch langer open te houden. De Duitse minister van Economische Zaken Robert Habeck wil daar niet aan vanwege "technische risico's". Zo is er onder andere geen nieuw uranium ingekocht om de kerncentrales mee te laten draaien.
Volgens de uitbater van de Isar 2-centrale is dat laatste niet nodig om toch langer door te kunnen. Met de huidige nucleaire brandstof zou de centrale tot in volgend jaar stroom kunnen blijven genereren. Het gaat dan om zo'n 2,3 miljard kilowattuur aan stroom. Daardoor zou er minder noodzaak zijn om vervuilende kolencentrales weer aan te zetten.
Uitstellen
Eurocommissaris voor de Interne Markt Thierry Breton heeft Duitsland zaterdag opgeroepen het uitschakelen van zijn laatste drie kerncentrales met 'een jaar of twee' uit te stellen. Breton wees er op de Franse radiozender France Inter op dat die drie centrales een kwart van de in Duitsland verbruikte stroom leveren.
Lees ook | Duitsland gaat kolen stoken om van Russisch gas af te komen
'In plaats van die zoals in het coalitie-akkoord is afgesproken uit te schakelen, kan men misschien zeggen: we laten ze draaien om dit probleem op te lossen, verwees hij naar de energiecrisis. Die wordt de komende tijd vermoedelijk verergerd als Rusland nog minder of helemaal geen gas meer gaat leveren. Dat is een optie waar nadrukkelijk rekening mee wordt gehouden.
Breton vindt het aan de praat houden van de kerncentrales een betere optie dan het opnieuw opstarten van kolencentrales, zoals Duitsland wil. 'Ik ben een fervent verdediger van het groene akkoord en weet welke route ik zou kiezen.'
Lees ook | Nederduitse samenwerking op gebied van groen wordt intensiever