Internationaal26 jun '22 12:22

Liveblog | Evacuatie burgers in Severodonetsk gestaakt, Kiev bestookt met kruisraketten

Auteur: BNR Webredactie

Het is dag 123 van de oorlog in Oekraïne. De evacuatie van burgers in Severodonetsk is volgens de Russen gestaakt omdat 'Oekraïense artilleriebeschietingen dat verhinderen'. Ook Kiev ligt onder vuur: kruisraketten kwamen in de vroege ochtend in de stad neer. Volg de laatste ontwikkelingen in dit liveblog.

Oekraïne roept op tot meer wapens en sancties na beschieting Kiev

12:09 | De Oekraïense regering heeft de leiders van de G7-landen opgeroepen meer zware wapens te leveren en verdere sancties in te stellen tegen Rusland. Minister Dmitro Koeleba (Buitenlandse Zaken) deed die oproep nadat Kiev zondag beschoten werd met raketten.

Door de raketaanval zouden vijf mensen in de Oekraïense hoofdstad gewond zijn geraakt. Een flatgebouw in het centrum van de stad werd volgens de autoriteiten geraakt en vloog in brand. Reddingswerkers rukten uit om mensen onder het puin vandaan te halen.

'De G7-top moet reageren met meer sancties tegen Rusland en meer zware wapens voor Oekraïne', reageert Koeleba op Twitter. 'Het zieke imperialisme van Rusland moet verslagen worden.' De minister deelde een foto van een meisje van wie haar huis in Kiev zou zijn geraakt door de raketten. 'Nog veel meer mensen in Oekraïne liggen onder vuur.'

Biden: NAVO en G7 kunnen sterker uit oorlog in Oekraïne komen

11:41 | Het Westen, de NAVO en de G7 kunnen uiteindelijk sterker en meer verenigd uit de oorlog tussen Oekraïne en Rusland komen. Dat zei de Amerikaanse president Joe Biden zondag bij aanvang van de G7-top in het Duitse Schloss Elmau. Hij benadrukte het belang om eensgezind te blijven optrekken.

'We moeten bij elkaar blijven', zei Biden over de aanpak van de Russische invasie in Oekraïne. Volgens hem had president Vladimir Poetin erop gerekend dat de NAVO en de G7 door de oorlog uiteen zouden vallen, maar is niets minder waar.

'Dat is niet gebeurd en gaat ook niet gebeuren', aldus Biden. 'Ik denk dat we door dit alles heen kunnen geraken en er sterker uit kunnen komen.'

De G7, de grote industrielanden van de wereld, overleggen de komende dagen onder meer over de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Naast de G7-leiders zijn ook kopstukken van de EU aanwezig en enkele andere regeringsleiders, zoals de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Hij gaat digitaal een toespraak houden.

VK, VS, Japan en Canada stellen importverbod in op Russisch goud

09:13 | Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Japan en Canada gaan de import van Russisch goud aan banden leggen als sanctie tegen Moskou vanwege de oorlog in Oekraïne. Het importverbod moet binnenkort van kracht worden en zal van toepassing zijn op nieuw gewonnen en geraffineerd goud.

Volgens de Britse premier Boris Johnson heeft de strafmaatregel direct gevolgen voor Russische oligarchen en 'de oorlogsmachine van Poetin'. Veel oligarchen zetten bezittingen om in goud om de gevolgen van de strenge internationale sancties die tegen Moskou zijn ingesteld het hoofd te bieden.

De maatregel zal volgens de Britten Russisch goud effectief van de wereldgoudmarkt weren, aangezien Londen een centrale rol speelt in de internationale goudhandel en ook de drie andere grootmachten de import blokkeren. De goudexport leverde de Russische economie vorig jaar omgerekend zo'n 14,6 miljard euro op.

De sanctie wordt officieel gepresenteerd tijdens de G7-top in het Duitse Elmau. De grote industrielanden van de wereld overleggen daar de komende dagen over onder meer de gevolgen van de oorlog in Oekraïne.

Kiev getroffen door kruisraketten

06:48 |De Oekraïense hoofdstad Kiev is zondagochtend bestookt met kruisraketten, melden de lokale autoriteiten. Een appartementencomplex in de stad werd geraakt en vloog in brand. Politiehoofd Ihor Klymenko zei op de Oekraïense televisie dat er zeker vijf mensen gewond zijn geraakt.

Rond 05.30 uur (Nederlandse tijd) waren er explosies te horen, een half uur nadat het luchtalarm afging in Kiev. De stad werd bijna drie weken geleden voor het laatst onder vuur genomen door de Russen. Volgens burgemeester Vitali Klitsjko werd de wijk Sjevtsjenkivski in het centrum getroffen.

Reddingswerkers zijn ingeschakeld om mensen onder het puin vandaan te halen, aldus Klitsjko. In totaal zouden de Russen veertien raketten op Kiev en de omgeving van de stad hebben afgevuurd, zei een adviseur van het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken.

Volgens burgemeester Klitsjko probeert Rusland met de raketaanval Oekraïne te intimideren in aanloop naar de NAVO-top in Madrid later deze week. Vermoedelijk spreken de NAVO-landen daar nieuwe militaire steun af voor Oekraïne, waardoor het land sneller over kan stappen op westerse wapens om zich te verdedigen tegen het Russische leger.

President Volodimir Zelenski stelde dat de Russen zaterdag verschillende steden hebben bestookt, tot aan Lviv bij de grens met Polen. Hij herhaalde zijn oproep aan het westen om geavanceerde luchtverdedigingssystemen naar Oekraïne te sturen.

Russen: evacuatie burgers Severodonetsk gestaakt na beschietingen

04:01 | Russische troepen hebben zaterdag de evacuatie gestaakt van burgers die zich schuilhielden in een chemische fabriek in de Oekraïense stad Severodonetsk. Volgens het Russische persbureau TASS verhinderden Oekraïense artilleriebeschietingen de veilige aftocht van de burgers.

Zowel Rusland als Oekraïne meldde zaterdag dat de strategisch gelegen stad in de regio Loehansk volledig in handen is van het Russische leger en van pro-Russische separatisten. Toch wordt er nog altijd gevochten. Een adviseur van de Oekraïense president Volodimir Zelenski erkende zaterdagavond dat de Oekraïense artillerie de stad beschiet. Volgens de adviseur zijn er ook nog Oekraïense commando's in Severodonetsk die doelen doorgeven.

Er is wekenlang fel gevochten om Severodonetsk. De verovering van de stad was een belangrijk doel van Rusland, dat bijna de gehele regio Loehansk in handen heeft. De stad is door de gevechten bijna volledig verwoest, maar volgens Russische bronnen schuilen er nog een paar honderd burgers op het terrein van de chemische fabriek Azot.

Gerelateerde artikelen