
Lees ook | Britse regering wil handelsregels Noord-Ierland opheffen: EU noemt voorstel 'onwerkbaar'
Handelsoorlog
Londen heeft gezegd zich eenzijdig terug te willen trekken uit het Noord-Ierlandprotocol. Als de EU niet bereid is tot een compromis, dreigt een handelsoorlog, zegt ook oud-Volkskrantcorrespondent Groot-Brittannië Peter de Waard. 'We hebben al een handelsoorlog met Rusland, dus dat wordt een soort tweefrontenoorlog. Dat zou heel pijnlijk worden, ook omdat we het VK natuurlijk nodig hebben tegen Rusland. Anderzijds, het kan niet anders: je kunt niet accepteren als EU dat er zomaar goederen de EU binnenkomen. Zelfs de VS hebben gezegd dat het onacceptabel is'.
De Waard betwijfelt of de EU door de knieën gaat, 'maar dat zal veel overleg gaan voeren, net als bij de Brexit-onderhandelingen. Op dit moment is de positie van Johnson uitermate zwak - vorige week heeft hij de tussentijdse verkiezingen verloren, zijn partijvoorzitter is opgestapt. Anderzijds radicaliseert het hem misschien ook weer dat hij eraan blijft vasthouden, we moeten afwachten.'
Lees ook | EU sleept Britten voor rechter om Noord-Ierland
Protocol
Brussel en Londen waren in 2019 overeengekomen dat Noord-Ierland gedeeltelijk binnen de douane-unie van de EU zou blijven door de handelsregels van de interne markt deels te blijven volgen. Op die manier kan er zonder grenscontroles handel tussen Ierland en Noord-Ierland gedreven worden. Geen grenscontroles (lees: geen harde grens, red.) op het Ierse vasteland was een belangrijk onderdeel van het Paasakkoord dat een einde maakte aan de bloedige burgeroorlog in Noord-Ierland. Een modus operandi werd gevonden door een harde grens in de Ierse Zee te trekken, tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk.
De grenscontroles vinden sindsdien plaats in Noord-Ierse havens, maar de Britse regering wil nu die grenscontroles afschaffen op goederen die verscheept worden naar Noord-Ierland en alleen daar verkocht worden.