Internationaal28 jun '22 06:53

NAVO gaat troepenmacht uitbreiden

Auteur: Mark van Harreveld

De leiders van de NAVO-landen komen bijeen om richting te geven aan het militaire bondgenootschap. Op de agenda: uitbreiding van de snelle reactiemacht, Rusland, China en de toetreding van Zweden en Finland waar Turkije dwars voor ligt. 'Het plan is om meer afschrikwekkend te zijn', zegt Europa-correspondent Stefan de Vries.

De Zweedse Magdalena Andersson en secretaris-generaal Jens Stoltenberg
De Zweedse Magdalena Andersson en secretaris-generaal Jens Stoltenberg (ANP / EPA / Stephanie Lecocq)

Meer militairen

De top in Madrid zou eigenlijk voornamelijk over China zijn gegaan, maar dat is vooral een Amerikaans verhaal aan het worden: de Europese lidstaten zijn logischerwijs gepreoccupeerd met een directe militaire dreiging vanuit Rusland en een oorlog aan de oostgrens. En daarom wordt de staande NAVO-interventiemacht uitgebreid van 40.000 naar 300.000 man.

'Het plan is om meer afschrikwekkend te zijn, de snelle reactiemacht wordt uitgebreid. Die bestaat nu uit 40.000 man, dat worden er 300.000 die klaar staan om overal ter wereld te worden ingezet. De forse toename is een antwoord op de dreiging vanuit Rusland, met name de Baltische staten hebben op uitbreiding aangedrongen, zij vrezen het eerste slachtoffer te worden van een eventuele verdere Russische expansie', zegt De Vries.

Uitbreiding

Uiteraard ook ter tafel: het lidmaatschap van Zweden en Finland waar de Turkse president Erdogan dwars voorligt omdat die landen het Koerdische verzet tegen Turkije zouden steunen. In de toetreding van Zweden en Finland is geen doorbraak gekomen dankzij Turkije. Hoe nu verder, luidt de hamvraag van de top. 'De drie gaan opnieuw om de tafel, het is nu wel het belangrijkste onderwerp'. Volgens De Vries zou het zomaar kunnen zijn dat Erdogan tot het laatste moment zijn kaarten tegen de borst houdt en pas bij een één-tweetje met de Amerikaanse president Joe Biden zijn eisen op tafel legt. Om vervolgens hoogstwaarschijnlijk zijn zin te krijgen.

China

Dan China. Voor de Verenigde Staten de grootste dreiging, maar voor de Europeanen een ver-van-mijn-bed-show. De opkomende wereldmacht wordt echter wél voor het eerst genoemd in de strategie van het vanouds toch uitdrukkelijk Noord-Atlantische bondgenootschap. China wordt alleen niet in termen van een dreiging geformuleerd, maar meer als een soort 'uitdaging'. Dat voor het eerst ook de leiders van Zuid-Korea, Japan, Australië en Nieuw-Zeeland bij de top aanschuiven moet het signaal aan Beijing extra kracht geven.

Volgens De Vries valt die hardere opstelling overigens niet per se goed bij bondgenoten Nederland en Duitsland, als vanouds belangrijke handelspartners van China. 'De Russische dreiging maakt uiteindelijk plaats voor het grotere gevaar China. De belangen liggen uiteen, ook de visies op geopolitieke dreigingen.' De harde NAVO-taal richting Rusland kiest, is nog niet aan China gericht.

Dit alles wordt tenslotte ingebed in het grotere NAVO-plaatje: de nieuwe richting van de NAVO. Waar de Franse president Macron vroeger de NAVO 'hersendood' verklaarde, daar pleit hij nu voor een sterke Europese defensiemacht en een sterke Europese (lees: Franse) wapenindustrie die naast de NAVO zou moeten bestaan.

Volg de ontwikkelingen over de oorlog in Oekraïne hier in dit liveblog


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen