Internationaal28 jun '22 16:34Aangepast op 28 jun '22 17:11

Schotten willen eind 2023 over onafhankelijkheid stemmen

Auteur: BNR Webredactie

De Schotse premier Nicola Sturgeon heeft dinsdag in het parlement aangekondigd op 19 oktober 2023 weer een onafhankelijkheidsreferendum te willen houden. Sturgeon zei de regering in Londen om toestemming te vragen voor het houden van een raadgevend referendum. Ze hoopt dat de Britse premier Boris Johnson instemt met een niet-bindende volksraadpleging.

De Britse premier Boris Johnson liet echter kort daarna weten dat hij de tijd daarvoor nog niet rijp vindt, maar de regering in Londen gaat het voorstel wel zorgvuldig bestuderen. De Schotse regering stapt ondertussen naar het Britse hooggerechtshof om de wetmatigheid van een nieuw referendum te laten onderzoeken.

Johnson heeft herhaaldelijk aangegeven tegen een nieuwe volksraadpleging te zijn en dat standpunt is dus onveranderd. Toch benadrukt Sturgeon dat Schotland alleen op een wetmatige manier onafhankelijk kan worden.

Image
(Serge Taeymans)

Eerdere stemming

In 2014 stemde een nipte meerderheid in Schotland tegen onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk. Volgens Sturgeon is de situatie veranderd doordat het land uit de Europese Unie is gestapt. In Schotland wilde juist een meerderheid bij de EU blijven. De premier denkt dat haar verkiezingsoverwinning van vorig jaar een duidelijk mandaat is vanuit de bevolking voor een nieuw referendum, maar volgens de laatste peilingen is er nog geen meerderheid voor Schotse onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen