Internationaal29 jun '22 17:26

Dit krijgt Erdogan voor steun NAVO-toetreding Finland en Zweden

Auteur: BNR Webredactie

Vrijwel direct aan het begin van de NAVO-top werd de angel er al uit gehaald door Turkije, Zweden en Finland. De Turken hielden hun poot stijf wat betreft de toetreding van de Noordse landen, maar aan de start van de top bleek er toch een akkoord te zijn bereikt tussen de drie landen. Turkije heeft daarbij wel een verzoek tot uitlevering van 33 personen ingediend bij Finland en Zweden.

De vraag is in hoeverre die landen willen meewerken aan dat verzoek. Stockholm en Helsinki toonden zich ook bereid om met Ankara samen te werken aan de uitlevering van terreurverdachten, zei Stoltenberg. Maar zij blijven wel beschermd door bijvoorbeeld het mensenrechtenverdrag.

De Turkse president Erdogan.
De Turkse president Erdogan. (ANP / Associated Press)

De Zweedse premier Magdalena Andersson benadrukt dat haar land zich bij alle uitleveringen zal houden aan nationale en internationale wetten. Of uiteindelijk meer mensen aan Turkije worden overgedragen, hangt volgens haar af van de informatie die ze van de Turkse autoriteiten krijgen.

Lees ook | In Madrid moet 'hersendode' NAVO worden gereanimeerd

Toch is Turkije nog niet helemaal tevreden. 'Er zijn nog dingen die geregeld moeten worden met Turkije, zoals de wapenexport naar het land. Erdogan heeft daarop ingezet in de ruil voor de steun voor Finland en Zweden', legt Europa-correspondent Stefan de Vries uit die aanwezig is bij de NAVO-top. 'Erdogan heeft tegen iedere verwachting in een draai gemaakt, dus hij krijgt er iets voor terug. De Amerikaanse president Joe Biden en Erdogan gaan straks ook over die 'beloning' praten. Dat zal de komende tijd uitgewerkt worden.'

F16's

Erdogan krijgt mogelijk ook nog F16's in de ruil voor de steun die hij heeft uitgesproken, vertelt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg. 'Ik denk dat Biden ook zegt tegen Erdogan dat hij extra werk gaat maken van die F16's die Erdogan wil hebben, maar tegengehouden worden door het Amerikaanse Congres.'

Hammelburg denkt ook dat het slecht was geweest als Turkije niet instemde. 'Niet iedereen is het altijd eens met elkaar, maar het zou triest zijn geweest als die exercitie was mislukt.'

Lees ook | Turkije staakt verzet tegen NAVO-toetreding Zweden en Finland

Druk richting Poetin

Nu de NAVO waarschijnlijk groter wordt, en meer de kant van Rusland op gaat, zorgt dat ook voor meer druk richting de Russische leider Poetin. 'Poetin was de oorlog met Oekraïne begonnen om de Finlandisering van Oekraïne te bereiken, maar eigenlijk heeft hij nu de 'NAVO-isering' van Finland bereikt. In plaats van dat de NAVO nu verder weg is, heeft hij er een directe grens met de NAVO van meer dan 13.000 kilometer bij gekregen. Dat zal hij niet leuk vinden en zal hij 'thuis' ook moeten verklaren', denkt Patrick Bolder, luitenant-kolonel buiten dienst én strategisch analist bij het Haags Centrum voor Strategische Studies.

'Poetin is afgegaan'

Bolder ziet daarnaast dat vanuit de Russische overheid nog relatieve milde reacties komen op de uitbreiding. 'Ze zeggen wel dat het destabiliserend is, maar dat ze nog kijken wat er van komt.' Hammelburg ziet wel dat de toetreding van Zweden en Finland een nederlaag is voor Poetin. 'Politiek strategisch gezien is Poetin afgegaan, maar je moet ook goed kijken naar de Russische reactie, die is vrij gematigd. In feite waren ze al onderdeel van het NAVO-blok, ook al waren ze nog geen lid. Dat kan nu echter veranderen als er langs die grens een enorme opbouw komt van wapensystemen van de NAVO. Vandaar dat Rusland meer kernwapens neerzet aan hun kant van de grens. Al maakt het niet veel uit waar je zoiets neerzet, want kernwapens kunnen overal heenvliegen', aldus Hammelburg.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen