Internationaal28 jun '22 18:44

De Nieuwsdag | Laat Erdogan zich kopen met F16's?

Auteur: BNR Webredactie

De NAVO-top staat op het punt van beginnen en het grote discussiepunt is de toetreding van Zweden en Finland. Turkije houdt dat vooralsnog tegen, maar er lijkt wel beweging te komen aan de kant van de Turkse leider Erdogan.

Beluister hier de hele podcast van De Nieuwsdag.

Erdogan heeft namelijk meerdere eisen, waarvan er wel een paar ingewilligd lijken te worden. Ook Amerika lijkt een rol te kunnen spelen in het geschil. Turkije verlangt namelijk F16's van Amerika.

'Dit is dealen. Erdogan wil iets van Zweden en Finland, namelijk het uitzetten van volgens hem terroristen, dat gaan die twee landen niet doen. Dan wil hij een verklaring dat die landen de opvattingen van Turkije delen. Dan kom je al een stap dichterbij. Tegelijk begint Turkije te onderhandelen over Amerikaanse gevechtsvliegtuigen. Mijn idee is dat als Biden dat okay vindt, hij dan gaat zeggen dat Turkije moet ophouden over Zweden en Finland. En ik denk dat dat dan ook gaat gebeuren', zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg in de podcast 'De Nieuwsdag'.

Abonneer

De Nieuwsdag verschijnt maandag tot en met donderdag rond 18:30 uur. Abonneer via je podcastplatform van voorkeur, of kijk op bnr.nl/denieuwsdag

Mark Beekhuis en Talitha Muusse
Mark Beekhuis en Talitha Muusse (BNR)

Gerelateerde artikelen